Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Zdroj: Wikimedia Commons, By A Healthier Michigan from Detroit, United States - Irish Beef Stew, CC BY-SA 2.0

Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy přijdou vhod pokrmy, které nás trochu zahřejí. A přesně takový je irish stew – vynikající dušené masové ragú, v němž se odráží půvab jednoduchosti irské kuchyně. A protože se blíží nejdůležitější irský svátek, Den sv. Patrika, je ideální čas si je připravit.

Guláš na irský způsob

Irish stew se sice přirovnává ke guláši, ještě blíž má ale k německému Eintopfu. Jde zkrátka o typický pokrm z jednoho hrnce, jehož chuť je založena na dlouhém dušení, díky němuž maso změkne tak, že se až rozpadá, a jeho chuť se výborně snoubí s kořenovou zeleninou, s níž se připravuje.

Blízko má i k dalšímu legendárnímu pokrmu, tentokrát francouzskému, a sice hovězímu po burgundsku. Na rozdíl od něj ale do irish stew nepatří víno, mnohdy se do něj ale přidává jeden ze symbolů Irska – jejich tmavé pivo s nasládlou chutí Guinness, které je známé po celém světě. 

Z pokrmu chudých delikatesa

Irish stew je jedna z nejslavnějších irských specialit a Irové ji považují za svůj národní pokrm. Však už si na něm pochutnávají od přelomu 18. a 19. století. Původně se jednalo o běžné jídlo pro prostý a chudý irský lid, protože se vařilo z levných surovin a dokázalo nasytit spoustu lidí. Používaly se levné kusy masa, které se musely déle vařit, nejčastěji skopové, neboť ovce se v Irsku hojně chovaly na vlnu a mléko. Protože nešlo o nijak kvalitní maso, muselo se dlouho vařit, díky tomu ale změklo a vznikl tak chutný pokrm.

K masu se přidávala obvykle cibule, mrkev a hlavně brambory, které byly pro Iry nejdůležitější potravinou a byli na nich skoro závislí. Postupně se do pokrmu propašovaly i další druhy mas, nejčastěji hovězí, ale třeba i jehněčí, kůzlečí nebo zvěřina. K bramborám a mrkví přibyly i jiné druhy zeleniny (např. celer, pastinák, tuřín, pórek, cibule, kapusta nebo i zelí) a posléze se do irish stew vloudilo i pivo Guinness, který tento obyčejný pokrm povzneslo zase o stupínek výš a dodalo mu mnohem bohatší a hlubší chuť. 

Irish stew může být s hovězím i jehněčím

Dnes má irish stew spoustu variant a spousta rodin má svou vlastní verzi této speciality. Základní suroviny ale zůstávají, stejně jako pomalé vaření. Puristé sice tvrdí, že pravé irish stew by nemělo obsahovat nic navíc, jen skopové, brambory a cibuli a zbylé ingredienci prý podle nich výslednou chuť pokrmu jen kazí, rozhodně mu ale různá vylepšení neuškodila.

Irish stew se vyznačuje tím, že je hodně husté, mělo by být i hustší než guláš, obvykle se proto kvůli tomu zahušťuje moukou. Pokud vás tedy láká vyzkoušet něco trochu jiného, je k tomu irish stew jako stvořené. A možná si díky němu budete aspoň trochu připadat jako na smaragdovém ostrově svatého Patrika. A jak tedy irish stew připravíte?

Budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1,25 kg hovězího roštěnce nebo jakéhokoliv jiného hovězího maso na dušení (lze nahradit ale jehněčím masem), po 3/4 lžičky soli a černého pepře, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 180 g slaniny, špeku nebo pancetty, 3 lžíce mouky (můžete vynechat), 440 ml piva Guinness, 4 lžíce rajčatového protlaku, 750 ml kuřecího nebo hovězího vývaru, 3 mrkve, 2 velké řapíky celeru, 4 menší brambory, 2 bobkové listy a 3 snítky tymiánu (nebo 1 lžička sušených tymiánových lístků)

  1. Hovězí maso nakrájejte na větší kousky a posypejte solí a pepřem. V těžkém hrnci rozehřejte na prudkém ohni olej. Po částech přidávejte hovězí maso a opečte ho ze všech stran. Vyjměte na talíř. Snižte teplotu a přidejte olej. 
  2. Česnek oloupejte a rozdrťte, cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smažte 3 minuty do změknutí, poté přidejte slaninu nakrájenou na kostičky a opečte ji dozlatova. Mrkev, celer a brambory omyjte, oškrabejte a nakrájejte na kostky o velikosti 1,5-2 cm. Pak přidejte na pánev k cibuli a slanině. Přisypejte mouku a 1 minutu ještě osmahněte.
  3. Přilijte Guinness, vývar a rajčatový protlak. Dobře promíchejte (aby se mouka dobře rozpustila), přidejte bobkové listy a tymián a vraťte hovězí maso do hrnce (včetně případné šťávy). Přikryjte, snižte teplotu a vařte 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Směs můžete péct i v roubě v pekáčku při teplotě 160 °C cca 2,5 hodiny. Odstraňte pokličku a vařte dalších 30 až 45 minut nebo dokud se hovězí maso na dotek nerozpadne a omáčka se nezredukuje a mírně nezhoustne. V případě potřeby slijte tuk z povrchu. 
  4. Podle chuti pokrm osolte a opepřete. Vyjměte bobkové listy a tymián a podávejte s bramborovou kaší nebo s křupavým chlebem

    Náš tip: Dáváte-li přednost vínu, můžete si podobný pokrm z hovězího masa připravit podle následujícího video receptu. 

     

Recepty k tomuto článku