Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masový eintopf
Zdroj: foto se souhlasem Michala Šmikmátorová

Německé tradiční jídlo z jednoho hrnce, tzv. eintopf [ajntopf], může mít nekonečno podob a chutí. Jak už název napovídá, na přípravu si vystačíte s jedním větším hrncem a běžně dostupnými surovinami. Eintopf je také skvělý způsob, jak ušetřit na ingrediencích, energiích i času stráveném vařením.

Jídlo z jednoho hrnce

Eintopf patří k vůbec nejstarším tradičním jídlům našich německých sousedů. Tento slavný pokrm z jednoho hrnce se dá přirovnat k velmi husté polévce, která díky ingrediencím vydá za hlavní jídlo. K základním surovinám patří zelenina (zelí, kapusta, brambory, kořenová zelenina, červená řepa, cibule, pórek, rajčata,…), luštěniny (čočka, hrách, fazole,…) a případně i různé druhy masa a uzenin. Na eintopf neexistuje jeden originální recept. Jeho největší výhodou je, že do něj lze spotřebovat sezónní suroviny, které máte zrovna po ruce. Nesmí samozřejmě chybět ani koření (majoránka, kmín, bobkový list, nové koření) a čerstvé bylinky (petrželka, libeček, tymián aj.)

Tajemství skvělé chuti každého eintopfu není v použitých ingrediencích, ale jejich kombinaci, poměru a dokonalém propojení chutí během společného pomalého vaření. A chcete-li povýšit výsledek ještě o jeden level, místo vody použijte studený domácí zeleninový vývar. Ten si můžete připravit dopředu a po jednotlivých porcích zamrazit, abyste jej vždy měli po ruce.

Masový eintopf

Eintopf s masem je velmi vydatný pokrm, obzvláště proto, že se do něj nejčastěji používá maso vepřové. Skvěle v něm chutná krkovička a další tučnější části, neboť tuk je nositelem chuti. Vyzkoušejte ale také vynikající kombinaci libovější vepřové plece a předního hovězího. Na bohaté 4 porce stačí 250 g od každého masa (celkem tedy 500 g masa), 1 velká cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 2 brambory, 100 g bílého zelí, 1 lžíce másla, sůl, pepř, majoránka, petrželová nať a zeleninový vývar nebo voda.

Maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 2x2 cm, mrkev, petržel a brambory také na větší kostky, cibuli nahrubo a zelí zbavené tvrdého košťálu na tenké proužky. Maso a zeleninu následně přidávejte do hrnce po jednotlivých vrstvách a každou mírně osolte a opepřete. Na poslední vrstvu rozprostřete kousky másla, zalijte studeným vývarem nebo vodou tak, aby bylo vše ponořené, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte při nízké teplotě 2 hodiny. Na úplný závěr přijde do eintopfu majoránka a petrželka.

Eintopf s uzeninou

Verze s pikantní klobáskou, slaninou, špekáčky nebo párky je rovněž velmi oblíbená. K uzeninám se báječně hodí luštěniny, které se rovněž vaří společně v jednom hrnci se všemi ostatními surovinami. Mnoho času ušetříte použitím konzervovaných fazolí, díky kterým bude vaření eintopfu záležitostí na přibližně 20 minut. Opět by ani v uzeninovém eintopfu nemělo chybět více druhů zeleniny.

Extra levný zelný eintopf

Zelí je v Německu stejně jako u nás oblíbenou a hojně využívanou surovinou, a proto není divu, že se vyskytuje ve spoustě variací na eintopf. Snažíte-li se ušetřit nějaké finance úsporným vařením, při kterém nasytíte více hladových krků a uspokojíte i jejich chuťové buňky, bude zelný eintopf s fazolemi a vůní česneku a slaniny váš trumf.

Na velký hrnec zelného eintopfu budete potřebovat 500 g bílého nebo červeného syrového zelí, 500 g brambor, 1 konzervu bílých fazolí, 2 cibule, 2 mrkve, 4 stroužky česneku, 50 g uzené slaniny, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku majoránky, 1 lžíci másla, sůl a pepř. Postup je jako u každého eintopfu velmi jednoduchý.

V hrnci nechte vyškvařit na kostičky nakrájenou slaninu, na ní krátce orestujte nahrubo nakrájenou cibuli, odstavte z tepla a nechte chvíli vychladnout. Dále vložte do hrnce polovinu na proužky nakrájeného zelí zbaveného tvrdého košťálu, osolte, opepřete a okmínujte, přidejte vrstvu na kolečka nakrájené mrkve, větších kousků brambor, fazolí, plátků česneku a opět vrstvu zelí, kterou ochutíte jako tu předchozí. Přidejte bobkové listy a nové koření, na povrch rozprostřete kousky másla, zalijte studenou vodou nebo vývarem, přiveďte k varu a při nízké teplotě vařte pod pokličkou asi 30 minut doměkka. Na závěr dochuťte majoránkou.

A jak vychází zelný eintopf finančně?

Dle aktuálních orientačních cen za suroviny na eintopf zaplatíte: 500 g zelí – 15 Kč, 500 g brambor – 10 Kč, 1 konzerva bílých fazolí – 25 Kč, 2 cibule – 5 Kč, 2 mrkve – 5 Kč, 4 stroužky česneku – 6 Kč, 50 g uzené slaniny – 10 Kč, máslo a koření – 8 Kč = 84 Kč. Připočteme-li náklady za energie a případné použití vývaru místo vody, stále se vydatný pokrm pro 4 osoby vejde do 100 Kč.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více