Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční mazanec nesmí na velikonočním stole chybět. Chuťově se tomu domácímu vyrovná málokterý, zajímalo nás ale, zda se vyplatí upéct mazanec doma i z hlediska cen za ingredience a energie. Porovnali jsme aktuální ceny v supermarketu s domácí výrobou. Jak to dopadlo?

Tradiční velikonoční pečivo

Mazanec je neodmyslitelně spjatý s oslavou Velikonoc už více než 500 let. V nejstarších českých kuchařkách ovšem recept neobsahoval tehdy málo dostupný cukr, místo mléka se do něj přidávala sladká smetana a také se ochucoval kořením, například hřebíčkem, anýzem či šafránem.

V majetnějších domácnostech byl někdy vyráběn i z tvarohu a obohacen stejně jako v dnešní době o rozinky, ořechy, případně i sušené ovoce. Název pravděpodobně vznikl z tradice, kdy hospodyňky nosily hotový bochník do kostela k pomazání neboli posvěcení.

Těsto na mazanec jak ho známe v současné podobě, je stejné nebo velmi podobné jako to na vánočku, liší se pouze jednodušším tvarem a tedy i snazší přípravou.

Mazanec se má podle tradice péct na Bílou sobotu, aby byl připraven na stůl o nedělní snídani. Nemělo by na něm chybět nakrojení do kříže, které symbolizuje ukřižování Krista, ale má i praktický důvod. Díky rýhám bude unikat při pečení pára a mazanec nepopraská.

Aktuální ceny ingrediencí na výrobu mazance

Zajímalo nás, jak si vede domácí mazanec ve srovnání s kupovaným výrobkem po finanční stránce. Pro výpočet celkových nákladů jsme použili aktuální ceny surovin, které nejsou ve slevě. Většina cen vychází z fixních cen na online supermarketu Rohlík. Ten sice není k dispozici po celé republice, ale na druhé straně můžete níže vypsané potraviny koupit nyní v akci, když si budete hlídat slevové letáky. Pořízení potravin ve výhodné akci v běžném obchodě může výslednou cenu snížit až o třetinu.

Na 2 půlkilové bochníky budete potřebovat 500 g polohrubé mouky (11 Kč), 120 g cukru krupice (5 Kč), 1 vanilkový cukr (5 Kč), 250 ml mléka (6 Kč), 120 g másla (26 Kč), 4 žloutky (17 Kč), 30 g droždí (5 Kč), špetku soli, 50 g rozinek (10 Kč), plátky mandlí na ozdobu (5 Kč). Energie spotřebovaná na pečení vás bude stát v závislosti na tarifu, nastavení ceny a použitém spotřebiči asi 5 korun.

Z tohoto množství upečete dva hezké mazance. Jeden vyjde zhruba na 47 Kč.

Co vyplývá z porovnání cen s kupovanými produkty?

V přepočtu na kilogram se cena námi zmapovaných mazanců pohybovala v supermarketech přibližně od 114 do 188 korun, ve slavné pražské pekárně se cena vyšplhala až na cca 298 Kč za jeden 700g mazanec. Ceny se pochopitelně liší podle toho, z čeho je mazanec vyroben, produkt bez nadbytečných éček, z másla a vajec bude vždy dražší. 

Další věc je, že je nutné si hlídat hmotnost produktu, mazanec se nabízí v různé gramáži, od 300 g až po téměř kilový. Proto může někdy cena opticky působit jako nižší. Ušetřit lze i věrnostními kartami z obchodů.

Domácí mazanec se ale vyplatí vždycky. Nejen z hlediska chuti, ale při výrobě dvou středně velkých bochníků můžete i ušetřit. A o to víc, když se vám povede vychytat nějakou výhodnou akci, kterých je před Velikonocemi všude hodně.

Běžně k dostání je i bezlepková směs na výrobu mazance v prášku, kterou pořídíte za 60 korun (suchá směs váží 500 g). Přidat do ní však musíte ještě žloutky, máslo, rozinky, mandle. U bezlepkové domácí varianty se však musí počítat s tím, že speciální mouka vyjde na zhruba trojnásobek oproti běžně používané pšeničné, takže v tomto případě se domácí výroba vyplatí pouze chuťově.

Recept na domácí mazanec za 47 Kč

Na výborný domácí máslový mazanec budete podle naší šéfredaktorky a zároveň food blogerky Šárky Adámkové potřebovat: 250 ml mléka, 30 g droždí, 120 g cukru krupice, 500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, špetku soli, 50 g rozinek a plátky mandlí na ozdobu.

Nejprve si připravte kvásek. Smíchejte 100 ml vlažného mléka, všechno droždí, lžíci mouky a lžíci cukru. Zakryjte a nechte v misce při pokojové teplotě vzejít kvásek. Pak přidejte mouku, oba cukry, zbylé mléko, 3 žloutky a špetku soli. Těsto částečně propracujte ručně nebo v robotu, pak přidejte máslo a znova propracujte. Ke konci vmíchejte rozinky.

Těsto nechte asi hodinu zakryté vykynout na dvojnásobek. Pak z něj vytvarujte 2 stejně velké bochánky a nechte na plechu vyloženém pečicím papírem kynout ještě asi 30-60 minut. Povrch nařízněte do křížku, potřete zbylým žloutkem smíchaným se lžící vody nebo mléka, posypte plátky mandlí a pečte na 160 °C asi 35 – 40 minut. Pokud by mazanec na začátku rychle hnědl, přikryjte ho alobalem a odkryjte ke konci pečení.

Extra tipy: 

  • Máslo můžete, pokud chcete, nahradit Herou.
  • Rozinek lze dát méně nebo je zcela vynechat. 
  • Máslo je vždy lepší zapracovat do těsta až když už předtím smícháte všechny ostatní suroviny.
  • Rozinky se někdy namáčejí do rumu. Pak je ale doporučujeme důkladně vysušit, jinak mohou narušit kynutí těsta. Obecně se rozinky máčené v rumu lépe hodí do nekynutých nebo hutných kynutých těst.
  • Mazanec nemusíte sypat plátky mandlí, ale s nimi je hezčí. 

S čím podávat mazanec (nejen) dětem?

Mazanec se tradičně podává na snídani o velikonoční neděli a stejně jako vánočka nejlépe chutná namazaný máslem a domácím džemem nebo medem.

Náš tip: Aktuální přehled cen v námi navštívených obchodech uvidíte zde: 

Fotogalerie - Vyplatí se domácí mazanec?

Ukázat 6 fotografií

Zdroje informací:

kosik.cz
albertdomuzdarma.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více