Velikonoční muffiny jako krásná i jedlá ozdoba jarního stolu: Vytvořte si ovečky i hnízda s vajíčky
24. 3. 2023 Vaření
Pro Velikonoce jsou typická jídla, jako beránek a mazanec. Ale můžete si připravit i změnu: velikonoční muffiny. Když nemáte formu, nebo zkrátka chcete více barev a kreativity na sváteční stůl.
Jak ozvláštnit velikonoční stůl
K Velikonocům patří tradičně beránek a mazanec. Speciálně beránka si můžeme připravit v různých variantách. Jestliže ale chceme změnu, můžeme si přichystat různé drobné sladké pohoštění a právě velikonoční muffiny jsou výbornou volbou. Chuťově by měly být výborné a nazdobené třeba právě jarními motivy. Muffiny si můžeme nechat jako jedlou ozdobu stolu, ale také je přichystat pro koledníky na velikonoční pondělí.
Mohlo by vás zajímat
Z jakého těsta upéct velikonoční muffiny
Základem velikonočního muffinu je dobré těsto. Může se jednat třeba o těsto s kousky čokolády. A pokud to bude hrnkový neboli rychlý recept, ještě lépe.
Oblíbenou variantou těsta na tento dezert je i kokosové. Šťavnatost dobrého strouhaného kokosu můžeme ještě podpořit v horké vodě opláchnutými rozinkami.
Muffiny výborně chutnají i z ořechového těsta, a když do něj přidáme jogurt, získají mnohem lehčí nádech. Krásně voňavé ořechové muffiny můžeme doplnit třeba i o kandované ovoce.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak nazdobit velikonoční muffiny
S velikonočními muffiny můžeme kouzlit zcela podle libosti. Pokud budeme chtít, můžeme i do těchto malých košíčků začlenit typické prvky pro svátky jara. Ať už to jsou zajíčci, vajíčka, nebo třeba ovečky. Chybět nemusí ani kytičky. Jako dekorace může posloužit drobné kupované čokoládové vajíčko, ale i různé tvary z marcipánu – vymodelované do vajíčka, zajíčka, kytiček, ale i trávy. Z čokoládového krému můžeme vytvořit hnízdečka, do jehož prostředku umístíme vajíčka.
Jak upéct velikonoční muffiny
Na zhruba 12-15 velikonočních muffinů v rychlé hrnkové čokoládové verzi budete potřebovat: 1 3/4 hrnku polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hrnku kakaa, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky jedlé sody, 1 hrnek vlažného mléka, 1/2 hrnku vlažného rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 lžičku vanilkové esence a 80 g čokolády na malé kousky nebo čokoládové lupínky. Na ozdobu: 15 čokoládových nebo marcipánových vajíček. Na krém: 200 g pomazánkového másla, 125 g másla a 100 g třtinového cukru.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku s cukrem, přisypte kakao a prášek do pečiva, sůl a sodu. Promíchejte. Do vedlejší misky nalijte mléko, rozpuštěné vlažné máslo, přidejte rozklepnuté vejce a vanilkovou esenci. Přilijte ji k suchým ingrediencím. Dobře promíchejte, aby vznikla rovnoměrná směs a přidejte čokoládu.
Těsto na muffiny dejte do tříčtvrtin obsahu formičky a dejte je na plech. Ten vložte do předehřáté trouby. Pečte 20-25 minut. Zkontrolujte párátkem, jestli neulpívá těsto, a případně vyndejte z trouby. Chvíli je nechte vychladnout a vyklepněte z formičky. Nechte zcela vychladnout.
Máslo nechte povolit. Na krém neboli tělíčko smíchejte pomazánkové máslo s rozměklým máslem a přisypte cukr. Dobře vyšlehejte a odložte do lednice.
Krém vyndejte z lednice. Vychladlé muffiny ozdobte kopečkem krému - třeba lžicí, ale pozor, aby nebyl kopeček příliš hladký. Beránek je chundelatý. Umístěte na něj malé čokoládové vajíčko jako hlavičku.
Pokud toužíte po barevných muffinách v pestrých typických variacích, můžete se nechat inspirovat těmito velikonočními muffinami.
Náš tip: Základní recept na nadýchané muffiny najdete v našem videu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnová směs s mrkví a rajčaty
Přidáno před 44 minutami
Ořechová hvězda z kynutého těsta se skořicí a rumem
Přidáno před 18 hodinami
Rozmarýnové housky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové plátky v omáčce z výpeku
Přidáno před 22 hodinami
Sádlové houstičky
Přidáno před 22 hodinami
Zapečené flíčky se zelím hlávkovým
Přidáno 4. 12. 2023 09:02
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více