Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční muffiny jako krásná i jedlá ozdoba jarního stolu: Vytvořte si ovečky i hnízda s vajíčky
Zdroj: Toprecepty, teniska

Pro Velikonoce jsou typická jídla, jako beránek a mazanec. Ale můžete si připravit i změnu: velikonoční muffiny. Když nemáte formu, nebo zkrátka chcete více barev a kreativity na sváteční stůl.


Jak ozvláštnit velikonoční stůl

K Velikonocům patří tradičně beránek a mazanec. Speciálně beránka si můžeme připravit v různých variantách. Jestliže ale chceme změnu, můžeme si přichystat různé drobné sladké pohoštění a právě velikonoční muffiny jsou výbornou volbou. Chuťově by měly být výborné a nazdobené třeba právě jarními motivy. Muffiny si můžeme nechat jako jedlou ozdobu stolu, ale také je přichystat pro koledníky na velikonoční pondělí.

Z jakého těsta upéct velikonoční muffiny

Základem velikonočního muffinu je dobré těsto. Může se jednat třeba o těsto s kousky čokolády. A pokud to bude hrnkový neboli rychlý recept, ještě lépe. 

Oblíbenou variantou těsta na tento dezert je i kokosové. Šťavnatost dobrého strouhaného kokosu můžeme ještě podpořit v horké vodě opláchnutými rozinkami.

Muffiny výborně chutnají i z ořechového těsta, a když do něj přidáme jogurt, získají mnohem lehčí nádech. Krásně voňavé ořechové muffiny můžeme doplnit třeba i o kandované ovoce

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak nazdobit velikonoční muffiny

S velikonočními muffiny můžeme kouzlit zcela podle libosti. Pokud budeme chtít, můžeme i do těchto malých košíčků začlenit typické prvky pro svátky jara. Ať už to jsou zajíčci, vajíčka, nebo třeba ovečky. Chybět nemusí ani kytičky. Jako dekorace může posloužit drobné kupované čokoládové vajíčko, ale i různé tvary z marcipánu – vymodelované do vajíčka, zajíčka, kytiček, ale i trávy. Z čokoládového krému můžeme vytvořit hnízdečka, do jehož prostředku umístíme vajíčka.

Jak upéct velikonoční muffiny

Na zhruba 12-15 velikonočních muffinů v rychlé hrnkové čokoládové verzi budete potřebovat: 1 3/4 hrnku polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hrnku kakaa, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky jedlé sody, 1 hrnek vlažného mléka, 1/2 hrnku vlažného rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 lžičku vanilkové esence a 80 g čokolády na malé kousky nebo čokoládové lupínky. Na ozdobu: 15 čokoládových nebo marcipánových vajíček. Na krém: 200 g pomazánkového másla, 125 g másla a 100 g třtinového cukru.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku s cukrem, přisypte kakao a prášek do pečiva, sůl a sodu. Promíchejte. Do vedlejší misky nalijte mléko, rozpuštěné vlažné máslo, přidejte rozklepnuté vejce a vanilkovou esenci. Přilijte ji k suchým ingrediencím. Dobře promíchejte, aby vznikla rovnoměrná směs a přidejte čokoládu.

Těsto na muffiny dejte do tříčtvrtin obsahu formičky a dejte je na plech. Ten vložte do předehřáté trouby. Pečte 20-25 minut. Zkontrolujte párátkem, jestli neulpívá těsto, a případně vyndejte z trouby. Chvíli je nechte vychladnout a vyklepněte z formičky. Nechte zcela vychladnout.

Máslo nechte povolit. Na krém neboli tělíčko smíchejte pomazánkové máslo s rozměklým máslem a přisypte cukr. Dobře vyšlehejte a odložte do lednice.

Krém vyndejte z lednice. Vychladlé muffiny ozdobte kopečkem krému - třeba lžicí, ale pozor, aby nebyl kopeček příliš hladký. Beránek je chundelatý. Umístěte na něj malé čokoládové vajíčko jako hlavičku. 

Pokud toužíte po barevných muffinách v pestrých typických variacích, můžete se nechat inspirovat těmito velikonočními muffinami.

Náš tip: Základní recept na nadýchané muffiny najdete v našem videu:

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více