Vylepšená vaječná omeleta

Bezmasá jídla Doba přípravy: 10 min. 13 názorů

Bezmasá jídla Doba přípravy: 10 min. 13 názorů

Suroviny 1 porce

Směs na omeletu:
2 vejce
1 špetka koření "Bylinkové máslo"
1 malá špetka kořenícího přípravku "WOK"
1 špetinka čerstvě mletého pepře
1 lžíce nasekané pažitky nebo natě z lahůdkové cibulky
Ostatní:
1-2 lžíce olivového oleje
hrst cherry rajčátek
hořčici na hamburgery podle chuti
dobrý kečup podle chuti
chléb
event. máslo, Bonjour, pomazánkové máslo atd.

Postup přípravy receptu

  1. Rajčátka nakrájíme na tenoučké plátky.
    Vejce dobře našleháme, zašleháme koření a pažitku.
    Nalijeme na nepřilnavou pánev s rozehřátým olejem.
    Plátečky rajských naskládáme nepravidelně na vrchní stranu omelety, aby se spojily s vejcem.

  2. Když je omeleta vespod opečená do světle zlata, otočíme ji. Tím se opečou i rajčátka.
    Hotovou omeletu dozdobíme na rajčatové straně hamburg. hořčicí a kečupem, ale jen tolik, aby omeleta zachovala svoji chuť.

  3. Podáváme s chlebem, kdo chce, může ho namazat máslem, což skvělé jídlo udělá ještě skvělejším, ale stačí i Bonjour.

Poznámka od kuchařky

Pokud nechvátám, připravím strouhaný sýr a zeleninovou oblohu nebo zeleninový salát. Sýr nasypu hned na horkou omeletu. Ingredience se násobí počtem osob.

Komentáře k receptu Vylepšená vaječná omeleta

  • Tonda Tonda(neregistrovaná)

    Mám rád smažená vejce a dělám je na různé způsoby. Nevím, zda se tomu dá říkat omeleta, ale na tom nezáleží. Uvedu 3 jednoduché receptíky, které dělám nejčastěji. Ve všech případech vejce rozklepnu do malé misky a vidličkou rozšlehám tak, aby žloutek nebyl zcela oddělený od bílku.
    1) Na malé pánvičce rozehřeju kapku oleje, vliju rozšlehaná vejce, do tekuté hmoty rovnoměrně rozhodím na drobnější kusy nakrájená sušená rajčata, osolím a nechám dojít do stavu, kdy vejce už nejsou tekutá. Někdy omeletku otočím i na druhou stranu, ale není to nutné, jen "dojde" rychleji. Nepoužívám suchá sušená rajčata, ale sušená rajčata naložená v bylinkovém oleji. Někdy bývají sušená rajčata naložená v oleji současně s kapari; v tom případě přidám i pár kousků kapari, ale pak méně solím. Je to velmi rychlá snídaně. Jím to nejraději s chlebem. Komukoliv jsem to kdy připravil, chválil to.
    2) Druhá varianta je se sýrem místo rajčat. Používám nastrouhané pikantní tvrdé sýry, nejvíce nám chutná sýr pecorino (obdoba parmezánu, ale z ovčího mléka, běžně k dostání třeba v Lidlu ve velmi dobré kvalitě). V tomto případě sýr zamíchám do misky s rošlehanými vejci a na pánvičku už nalévám tuto směs. Mírně osolím, nekořením, omeleta je pikantní sýrem. Jíme s chlebem a nakrájenou čerstvou zeleninou (rajčata, okurek, bílá ředkev, ředkvičky, paprika apod.).
    3) Třetí varianta je varianta bylinková, občas pro změnu. Nejvíce nám chutná ta, kdy ve vejcích je zamíchaná nasekaná petrželová nať, je ale možné použít i jiné čerstvé bylinky podle individuální chuti. V Polsku jsem jedl vejce s koprem. Do petrželové varianty je možné kápnout pár kapek sójové omáčky nebo přidat špetku čerstvě mletého pepře.
    Kromě uvedených nepoužíváme žádné kořenící směsi.

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Eja57: Ono to zase není tak složité, protože plátečky maličkých rajčátek jsou tenoučké, takže lehké, a když je poházím na ještě syrová vajíčka, vaječná hmota si je přidrží a při obracení jsou pěkně přilepené.:-D

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Lenunka: Někdy dělám manželovy vaječnou omeletu na nudličkách anglické či oravské slaniny, nemusí se dělat na oleji, a do rozšlehaných vajec dám sterilovaný hrášek, a celé to pak naliji na vypečenou slaninu.
    Já to nesmím, mám diabetes II. Tedy to vajíčko jednou za čas mohu, ale slaninu ne.:-(

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Simona Skolakova: Je mi to jasné, ale fotku nemám.

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Lenunka: Dost často se nám stává, že si vzpomeneme až po jídle, že jsem talíř chtěla vyfotit, takže spousta receptů, dobrých receptů přijde vniveč.

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Eja57: Selská omeleta to není. Je to jen vylepšená omeleta o koření, pažitku a tenké plátky cherry rajčátek, které jsou opečené a omeleta vypadá hezky, neboť jsou částečně "vpečená" do vaječné hmoty. Vaječné omelety obracím, neboť je mám raději opečené z obou stran.

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Simona Skolakova: Manžel ji snědl dříve, než jsem ji stačila vyfotit, tak alespoň ingredience.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    Eja57: tak jo, souhlas:-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Lenunka: no říkejme tomu selská omeleta... když zbyde pár uvařených brambor od oběda....

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    Eja57: já dělám plněnou, vyleju vajíčka na pánev s máslem a vařečkou shrnuji ztuhlé a nechávám protékat zbytek syrových vajec tam, kde se uvolní místo, je to minuta, náplň připravuji zvlášť a jen ji na to vyklopím a rychle zamotám, omeleta má být kyprá, nadýchaná:-) Někdy taky dělám na pánvi zeleninu, brambory a tak zalité vajíčkem, ale to není omeleta:-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Laďko kdyby sis přečetla při vkládání fotky,že první fotka by měla být vložena hotového pokrmu a né indigriencí,tak by jsi předešla takovým komentářům,který se zde budou opakovat.;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Lenunka: :-D
    Nicméně obrátit z jedné strany udělanou vaječnou omeletu s nakrájenými rajčátky - smekám....
    Ale dělám a mám ráda - tenké plátky rajčat na trošce oleje nechat z jedné strany trochu opéct, otočit, zalít rozšlehaným vejcem s trochu soli a pepře, bez špetiček toho ostatního....Nechat skoro úplně ztuhnout, posypat trochou čedaru/goudy, pohodit pár ančoviček/sardelek, přeložit napůl a nechat chvíli pod pokličkou dojít. Hodně pažitky navrch....Necákám ničím, není třeba. S tím chlebem s máslem bych souhlasila:yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    když tak koukám na tu fotku, tak podobnou omeletu mám v regále ve špajzu, až na ten kořenící přípravek, ten mi chybí, ale jinak je skoro stejná:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: nejlepsi vaječná omeleta humusová pomazánka recept jak se dělá omeleta slaná vaječná omeleta vaječná omeleta vaječná slaná omeleta jak se dela vajecna omeleta sušená rajčata ve vajecne omelete omelet slaná vaječná omelete recept na vaječnou omeletu vaječne omelety vaječná omeleta slaná humusová pomazánka vaječná omeleta top recepty omeleta vajecna slana tenká vaječná omeleta vaječná omeleta na pánev wok ingredience do omelet jak se dela omeleta vajecna do chleba