Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O Velikonocích by pěkná jarní výzdoba neměla chybět ani na oknech. Základem jsou obvykle truhlíky osázené osením a cibulovinami v různých barvách. Ale jde to i jinak! Zkuste letos vsadit na levnější řešení! Inspiraci najdete v galerii i v našem článku. Do výzdoby můžete zapojit i děti!

Jedlá zahrádka

Nejlepší velikonoční dekorací jsou každopádně živé rostliny. Příjemné je, že po dlouhé zimě vnesou do domu jarní náladu. Základem je ovšem "koberec", který vytvoříte pomocí zeleného osení. K němu pak můžete pro oživení zasadit kvetoucí rostliny, jako jsou narcisy, tulipány a hyacinty. Pěkně vypadají i petrklíče, macešky, sedmikrásky nebo vřesy. Přistoupit k tomu ale můžete i prakticky a zasázet už rovnou bylinky, které pak použijete při vaření. Přečtěte si, jak na jedlou bylinkovou zahrádku

Když chcete připravit větší okenní dekoraci, tak se k tomu nejlépe hodí truhlíky. Pokud však s vaší kuchyní barevně neladí, nebojte se použít barvu ve spreji a přestříkat je podle svých představ. Při sázení však můžete popustit uzdu své fantazii a hledat méně obvyklá řešení. Využijte věci, které máte doma a živé dekorace vysázejte třeba do hrnků, keramických misek, ozdobných sklenic a další nádob. Originálně vypadají hlavičky ze skořápek z vajec. Mini zahrádku můžete vytvořit tak, že skořápky se zeminou a semínky umístíte do plata od vajec. Dodekorovat je stuhami či peříčky pak už nebude problém.

Vystřihněte dekorace z papíru

Truhlíky na okenním parapetu můžete ještě trochu ozvláštnit. Zavzpomínejte si na školní léta a pusťte se do vyrábění. Děti vám určitě rády pomohou. V papírnictví koupíte šablonu zajíčka nebo kuřátko, případně si ji můžete vyrobit sami z tvrdého papíru. Pak už nebude problém ji obkreslit na čtvrtku či silnější barevný papír a podle nákresu zvířátko vystřihnout. Když budete mít chuť, můžete ho i vybarvit. Pak přilepte do dolní poloviny přibližně doprostřed špejli a vytvořte zápich, který můžete použít jako ozdobu do velikonočních truhlíků či misek.

Dekorace z pomeranče 

Do truhlíků můžete přidat také větvičky kočiček, malou pomlázku ozdobenou mašlí, kraslice či jen peříčka nebo opět použijte hezky naaranžované skořápky od vajíček. Zkombinujte třeba klasická a křepelčí vajíčka, respektive jejich skořápky. Na Velikonoce se hodí samozřejmě velikonoční motivy, ale ty zajistí právě symbolika vajíček. Doplnit truhlík či jinou nádobu můžete zářivě oranžovou slupkou z pomeranče, nebo sluníčkově žlutou slupkou z citronu. Ačkoliv jsou citrusy spojovány spíše s vánoční výzdobou, z pomerančové kůry můžete vykrajovátkem vykrojit mini slepičku či zajíčka. Voňavá ozdoba bude na světě!

Dekorace za pět minut

Do misky nebo vázy naaranžujte řezané květiny a dejte je na parapet. Okolo nich rozestavte figurky velikonočního zajíčka nebo beránka, přidejte obarvená velikonoční vajíčka a vaše dekorace na okno bude hotová během několika minut. Vyfouknuté kraslice můžete také zavěsit pomocí stuhy a háčku na okraj vázy nebo do kytice. 

Hnízda jako opravdová

Při výrobě okenních dekorací využijte to, co vám nabízí příroda. Naaranžujte do misky nebo šálku na kávu rozkvetlé větvičky břízy nebo jívy tak, aby tvořily malé hnízdečko. Do něj vložte peříčka a malá křepelčí vajíčka. Nebo si kupte (pokud jste zruční, můžete ho i sami uplést) jednoduchý věnec z proutí. Doprostřed něj položte trochu mechu a pár křepelčích vajíček.

Vyrobte s dětmi girlandu

Počasí zatím výletům do přírody moc nepřeje, tak můžete děti zaměstnat výrobou velikonoční girlandy. Není to nic těžkého. Budete muset vyrobit z tvrdého papíru šablonu malého zajíčka, vajíčka a květin, a pak je v libovolném počtu obkreslete na barevný papír a vystřihněte. Pak je přilepte na barevnou stuhu, a tu pověste na okno tak, aby vznikla ozdobná girlanda.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více