Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak netradičně využít čerstvé kopřivy: Připravte si třeba osvěžující limonádu plnou vitaminů
Zdroj: Freepik, user14908974

Konečně opět začínají rašit kopřivy. A protože jsou mladé jarní rostlinky zdraví nejprospěšnější, je třeba jich co nejvíc využít. Pokud vás kopřivový špenát neláká a čaje už jste se přepili, můžete z kopřiv udělat i báječnou osvěžující limonádu nebo rovnou speciální drink. 

Kopřivy jako superpotravina

Kopřiva je jednou z prvních bylinek, které se na jaře objevují. Mnohdy se sice pak rozrostou tak, že zahrádkáře obtěžují, v tom případě, je nejlepší možností, jak se jich zbavit, přidat je do nějakého jídla. Vytrhat nebo posekat a vyhodit je by byla velká škoda, kopřivy obsahují spoustu vitaminů a minerálů, mají téměř zázračné účinky na náš organismus a často se o nich dokonce mluví jako o superpotravině.

Výhodou kopřiv hlavně je, že si je můžete úplně zdarma nasbírat kdekoliv v přírodě. Kopřivy rostou v parcích i u cest a silnic, mnohem lepší je na ně vyrazit někam na louku. A hlavně je třeba to udělat co nejdřív, neboť kopřivy jsou nejlepší během dubna a května, pak už bývají plné dusičnanů. V nejlepší kondici jsou, dokud nezačnou kvést. 

Kopřivy do nádivky i jako limonáda

Kopřivy lze používat vlastně jako jakékoliv jiné bylinky. Jejich čas nastává obvykle na Velikonoce, kdy si je mnozí lidé přidávají do velikonoční nádivky, někdo z nich dělá špenát, který pak používá jako ten klasický k masu nebo i do slaných koláčů. Klidně je ale můžete přidat i do sladkého těsta a upéct si zelený dort z kopřiv místo klasického špenátového „mecháče“.

Nejčastěji ovšem bývají kopřivy i součástí různých nápojů, třeba smoothie, nejoblíbenější je však čaj, který na jaře zvlášť oceníte, neboť má pročišťující účinky. Pokud vám ale samotný čaj nechutná, můžete si jej trochu vylepšit a získat tak vynikající zdravou limonádu.

Kopřivy se louhují nejprve 24 hodin, aby se z nich získalo maximum živin, a jako další léčivý bonus se přidává  zázvor. A pokud si nápoj pak vychutnáte na ledu s trochou whisky, získáte skvělý koktejl. Jak drink, ať už v alkoholu či v nealko verzi, připravíte?

Budete potřebovat: hrst mladých kopřiv, 250 ml horké vody, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1/2 šálku agávového sirupu nebo medu, 3-4 tenké plátky citronu.

  1. Čerstvě nasbírané kopřivy nejprve pečlivě propláchněte ve vodě, abyste je zbavili prachu, nečistot, písku i hlíny. Omyté kopřivy zalijte vařící vodou a nechte 15 minut louhovat.
  2. Pak nálev přeceďte přes velmi jemné sítko a vznikne vám kopřivový čaj. Ten nalijte do hrnce, přidejte k němu zázvor a sirup nebo med a směs přiveďte k varu. Odstavte hrnec z ohně, přidejte plátky citronu a hrnec přikryjte. Odvar nechte 24 hodin louhovat a poté sceďte.
  3. Hotovou limonádu můžete podávat s ledem nebo ji pro sycenou verzi dát do sifónové láhve, která vám vytvoří bublinky. 
  4. Pokud toužíte po něčem ostřejším, můžete si tuto limonádu smíchat s whisky. Stačí 60 ml kopřivové limonády smíchat s 30 ml whisky a protřepat v šejkru. Pak už stačí jen nalít na sklenici na led a ozdobit plátkem limety nebo citronu. 

Náš tip: Báječným základem limonády je i kopřivový sirup, který je i jednou z možností (kromě sušení a mražení), jak si uchovat kopřivy na později, kdy už nebude jejich sezona. Snadno si jej připravíte podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Webmd.com: Nettle Leaf
Healthshots.com: Nettle tea


 

Recepty k tomuto článku