Dali jste mnoho česneku do polévky a nevíte, co s tím? Poradíme vám, jak štiplavou chuť neutralizovat
Správná bramboračka by měla obsahovat nejenom majoránku, ale i česnek, aby krásně provoněla kuchyň a měla tu správnou chuť. Co si ale počít s tím, když česneku dáme mnoho a přebije všechny ostatní vůně v polévce? Naše babičky si věděly rady.
Česnek je rostlina, kterou často pěstujeme na zahrádkách a těší se u nás velké oblibě. Své uplatnění najde v mnoha pokrmech. Výborně ochutí mleté maso, polévky, nesmí chybět v guláši a je populární při ochucování pomazánek.
Česnek jako lék
Česnek je považován za přírodní léčebné antibiotikum. Slouží k podpoře imunity, čištění a posílení organismu a snižování krevního tlaku. Ale pozor, ačkoliv je česnek velmi ceněný, měli bychom ho užívat v rozumném množství. Jeho přemíra by nám mohla způsobit např. problémy se zažíváním či nadýmání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití česneku v kuchyni
Pokud používáme česnek jako koření při vaření, využíváme ho hlavně pro jeho specifickou chuť a vůni. Pro někoho však může být až příliš aromatický. Jednou ze základní rad, jak připravit česnekovou polévku, kterou mohou ochutnat i ti nejmenší, je si nejprve česnek upéct. Česnek tím ztratí svoji ostrou štiplavost a polévka bude jemnější.
Co dělat, když to s česnekem přeženeme
Podle rady našich babiček je nejjednodušší vzít čerstvou petrželku, vložit ji do sítka a následně dát na 5 minut vařit do hrnce s polévkou. Během této doby by se ostrá chuť česneku měla zneutralizovat. Poté sítko i s petrželkou vytáhneme a polévka již nebude tak výrazně aromatická.
Znáte jiný způsob, jak si poradit s polévkou, do které jsme dali příliš česneku? Budeme rádi, když se s námi o svůj tip podělíte v komentáři pod článkem.
Komentáře