Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věděli jste, že některé živiny Vám pomohou večer lépe usínat a dodají Vám více energie během dne? Kvalitní spánek je lékem a prevencí mnoha fyzických i duševních problémů, proto bychom o něj měli co nejlépe pečovat. Pokud máte problémy s nespavostí, přerušovaným spánkem nebo jste unaveni během dne, upravte svůj jídelníček a přidejte do něj více živin, díky kterým na vlastní kůži pocítíte, že spánek léčí.

Věděli jste, že některé živiny Vám pomohou večer lépe usínat a dodají Vám více energie během dne? Kvalitní spánek je lékem a prevencí mnoha fyzických i duševních problémů, proto bychom o něj měli co nejlépe pečovat. Pokud máte problémy s nespavostí, přerušovaným spánkem nebo jste unaveni během dne, upravte svůj jídelníček a přidejte do něj více živin, díky kterým na vlastní kůži pocítíte, že spánek léčí.

Hořčík

Hořčík se může pochlubit mnoha relaxačními vlastnostmi: především snižuje úzkost, zmírňuje bolesti hlavy, snižuje vysoký krevní tlak a tlumí projevy PMS.  Hořčík můžete užívat formou potravinových doplňků, více si však na něm pochutnáte v některých potravinách, jakou jsou například semena, ořechy, sladké brambory, listová zelenina, ryby, tmavá čokoláda, kiwi a banány.

Draslík

Draslík je pro naše tělo nezbytný, neboť udržuje správnou rovnováhu vody v těle. Kromě toho snižuje krevní tlak a podporuje klidný spánek. Bohatým zdrojem draslíku jsou semena, ořechy, ovoce, sušené ovoce, jogurty, okurky, sladké brambory, rajčata, avokádo, listová zelenina, ryby či celer.

Vitamín B6

Vitamín B6 je skvělým pomocníkem v boji proti stresu, úzkosti a dalším emočním problémům, které do velké míry způsobují problémy se spánkem. B6 najdeme v banánech, jogurtech, kešu oříškách, arašídovém máslu, mandlích, avokádu, rybách, rajčatech, špenátu, sladkých bramborách, mořských řasách a vejcích.

Vápník

Vápník je úžasná živina, která okamžitě vnese relaxaci a harmonii do Vašeho těla. Vápník snižuje úzkost a napětí, hladinu cukru v krvi i krevní tlak. Vynikajícím zdrojem vápníku jsou chia semínka a brokolice, dále listová zelenina, bio jogurt a kefír, mandle a mandlové mléko.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají v boji proti stresu, zmírňují záněty, podporují celkový pocit uvolnění a dobrý spánek. Smlsnout si na nich můžeme v chia a dýňových semínkách, vlašských ořeších, lososu a vejcích.

Tryptofan

Tryptofan je zázračná látka, která navozuje klidný spánek a uklidňuje nervový systém. Navíc ovlivňuje produkci serotoninu, který je považován za hormon štěstí.  Tryptofan je obsažen v krocaním a kuřecím masu, banánech, vejcích, sladkých bramborách, konopných, dýňových a chia semínkách, mandlích, jogurtu a listové zelenině.

Proteiny

Protein je bohatý na aminokyseliny, které snižují hladinu stresového hormonu kortizolu, a tím napomáhají celkovému uvolnění. Protein navíc snižuje inzulín, hormon, který zvyšuje hladinu cukru v krvi. Vysoký obsah proteinu má libové maso, vejce, fazole, oves, semena, ořechy, quinoa, kefír, jogurty, syrovátka a mořské plody.

Železo

V neposlední řadě je pro zdravý spánek důležité železo, které je úžasným bojovníkem proti únavě. Nejlepším zdrojem železa je červené maso, brokolice, fazole, ledviny a játra.

TIP: Před spaním se vyhněte cukru, kořeněným jídlům, kávě a alkoholu.

Vyzkoušejte naše rady – nejenže si pochutnáte, ale navíc si užijete osvěžujícího spánku, který Vám dodá potřebnou sílu a energii.

Komentáře

IQ_2014

2. 10. 2014 20:29

Dobrý den, soutěž o nejchytřejší zemi v Evropě je v plném proudu a podpořit svou zemi můžete i vy!
Jak se zúčastnit?
Pod následujícím odkazem naleznete IQ test: http://cz.iq-test.eu/#9402
Pozor! Aby se výsledek je započítal do soutěže, je potřeba vyplnit celý test!
Po vyplnění testu získáte podrobné statistiky o hodnotě svého IQ a také zjistíte, jak jste na tom v porovnání s ostatními Čechy i Evropany.
Víte, že zjistit své IQ je otázka několika minut a znalost vlastního IQ může být důležitá pro celý život? Hodně štěstí a správných odpovědí!

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více