Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrové chipsy jsou vynikající pochoutkou, která nezabere více než 15 minut. Dají se podávat samotné místo smažených brambůrků i jako ozdoba a vylepšení salátů či krémových polévek. Chtěli jsme vědět, jak obstojí různé druhy sýrů jak chuťově, tak i vzhledově a konzistencí. Jak to dopadlo?

6 druhů sýra a 6 odlišných výsledků

Na náš pokus o dokonalé sýrové chipsy jsme použili najemno nastrouhaných 6 druhů sýra – eidam 45 %, goudu, parmezán, čedar, Nivu a Hermelín. Různé druhy se lišily dobou pečení, finální velikostí po roztečení, výslednou konzistencí, tvarem i dobou, po kterou zůstaly křupavé.

Jak na sýrové chipsy?

Postup je velice jednoduchý a určitě stojí za vyzkoušení, jste-li milovníci sýrů ve všech jejich podobách. Budete na něj potřebovat pouze sýr, struhadlo a plech s pečicím papírem. Sýr nastrouhejte najemno a na plechu vyloženém pečicím papírem z něj vytvořte menší hromádky o průměru přibližně 4-5 cm. Mezi hromádkami nechte rozestupy, neboť každý sýr se rozteče a zvětší tak průměr. Podle našich zkušeností, a jak se můžete přesvědčit ve fotogalerii pod článkem, nejvíce zvětší plochu čedar a gouda.

Plech vložte do trouby vyhřáté na 175 °C. My jsme použili klasickou elektrickou troubu (V horkovzdušné je třeba teplotu snížit na přibližně 165 °C). Doba pečení se u různých druhů liší a dozvíte se ji níže u každého z nich. Po upečení potřebují sýrové chipsy ještě asi minutu pobýt na plechu, kde se zpevní natolik, aby šly celé odloupnout z papíru. 

Sýrové chipsy 6x jinak

Při testování sýrových chipsů jsme se soustředili nejen na chuť, ale také dobu pečení, křupavost, lámavost a změny konzistence po přibližně 2 hodinách po upečení. Jak obstály jednotlivé druhy při shodných vstupních podmínkách, tedy nastrouhané najemno a při teplotě 175 °C?

Na výsledky se můžete podívat také v galerii pod článkem.

Eidam 45 %

Klasický eidam potřeboval v troubě pobýt nejdelší dobu ze všech druhů sýra. Po 15 minutách byly okraje křupavé a prostředek by potřeboval ještě asi 2 minuty. Po nich by však okraje byly již spálené a hořké. Na rozdíl od ostatních druhů byly okraje eidamových chipsů velmi křehké a lámaly se, 2 hodiny čekání jim na křupavosti příliš neubraly. Podle očekávání byla chuť méně výrazná.

Gouda

Goudě stačilo v troubě pouhých 6 minut a výsledku se nedá nic vytknout. Chipsy byly krásně křupavé, chuťově skvělé a po 2 hodinách snad ještě lepší a křupavější než po upečení.

Parmezán

Také parmezán obstál v testu sýrových chipsů na jedničku. Výborná chuť, dokonalá křupavost i po odležení a doba pečení byla nejkratší. Potřeboval jen 5 minut.

Čedar

Pouhých 5 minut stačilo v troubě i čedaru, který vyhlašujeme díky oranžové barvě za nejestetičtější. V čem naopak zaostává za ostatními druhy, je fakt, že chipsy byly dost mastné a po 2 hodinách úplně gumové.

Niva

Nivové chipsy byly upečené za 6 minut a s ještě výraznější chutí, než v přirozeném stavu. Co nás překvapilo, byly zcela odlišné chipsy z jednoho plechu. Některé byly téměř spálené, jiné by ještě potřebovaly dopéct a nešlo o umístění v troubě. Pravděpodobně byl na vině různý podíl plísňové složky v jednotlivých porcích.

Hermelín

Od hermelínových chipsů jsme mnoho neočekávali a šlo spíše o pokus, jak se bude tento typ sýra chovat. Výsledek po 10 minutách však nebyl vůbec špatný. Chipsy sice křupaly pouze na okraji, ale i po nějaké době si zachovaly stejnou konzistenci. Chuťově bychom je v porovnání s ostatními zařadili do průměru.

Naše hodnocení sýrových chipsů

V hodnocení začneme z našeho pohledu propadáky, kterými jsou Niva kvůli až příliš výrazné chuti a nejistému výsledku pečení a eidam, který byl naopak velmi nevýrazný a na sýrové chipsy se zkrátka moc nehodí.

Čedar doporučujeme spíše pro efekt na ozdobu a k okamžité konzumaci. Po asi hodině po upečení bychom ho přesunuli mezi propadáky. Krátce po pobytu v troubě jsou chipsy sice trochu mastnější, ale křupavé a dobré.

Hermelín se na sýrové chipsy příliš nehodí, protože výsledek nebude celý křupavý, ale rozhodně nebyl zklamáním.

Našimi jednoznačnými vítězi jsou gouda a parmezán. Vynikají nejen chutí, ale i vzhledem a křupavostí, která přetrvá ještě dlouho po upečení. Původem italský parmezán je z těchto dvou chuťových zážitků ten výraznější. 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více