Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Zdroj: Toprecepty, mika59

Grilování je efektní, zábavná a především lahodná letní činnost, kterou Češi přímo zbožňují. V našem seriálu Grilování levou zadní jsem už psali dost o tom, jaké maso grilovat a jak ho naložit. Teď přišel čas grilovaného hermelínu!

Král sýrů na grilu

Hermelín je česká specialita, která se vyvinula ve 20. století z francouzského camembertu. Je to lahůdka, kterou my Češi zkrátka milujeme - ať už jen tak, nakrájenou na trojhránky, nakládanou, obalovanou a smaženou nebo třeba grilovanou. Právě grilovaný hermelín je tak populární mezi vegetariány i masožravci, že se prodává už kořeněný a zabalený, abyste jej mohli rovnou hodit na rozpálený gril. Pokud je pro vás ale grilování zároveň zábava, připravte si hermoš podle sebe. Přinášíme vám pár tipů pro inspiraci.

První otázka, kterou si při grilování hermelínu musíte položit, je jestli jej chcete před tepelnou úpravou naložit do olejové marinády. Pokud ano, hermelín na vrchu nařízněte do kříže, aby měla marináda lepší přístup dovnitř sýra. Zároveň myslete na to, že hermelíny by se měly marinovat minimálně hodinu před grilováním. A jak na samotnou marinádu? Základem by měl být olivový olej, jaké koření a bylinky přidáte dál, to je na vás. Můžete použít čerstvou nasekanou bazalku, rozmarýn a tymián, nebo třeba sušené mleté chilli a uzenou papriku. Náš tip! Do marinády pro zvýraznění chutí kápněte trochu citronové šťávy.

Pokud hermelín marinovat nechcete, i tak se dá grilovat, přesto je dobré jej dochutit. V misce si smíchejte sušené bylinky se solí ve formě větších krystalů a touto sypkou směsí hermelíny dobře obalte, než je „obléknete“ do alobalu. Vznikne tak voňavá a chutná krusta. Náš tip! Extra křupavost krustě dodají namleté piniové oříšky. Ještě lahodnější je zabalit hermelíny do plátků šunky nebo slaniny. Obojí pak stačí přichytit k sýru párátkem. Pozor! I takto obalené hermelíny připravujte v alobalu, aby se vám na povrchu nepřipálily, zatímco uvnitř zůstanou nedodělané.

Kouzla s alobalem

Když je řeč o alobalu; hermelíny do něj zabalte pořádně, aby vám nikde nevytekly. Nejlepší je balit sýr tak, abyste alobal zakroutili po stranách. Tak vám půjde hermelín dobře otáčet, což doporučujeme při přípravě na otevřeném grilu, aby se jídlo rovnoměrně propeklo. Běžnější způsob, kdy se alobal zakroutí nahoře, lze také použít, ale není zrovna praktický. Pokud máte přiklápěcí gril, sýry otáčet nemusíte. A ještě jedna věc; obal, ve kterém se prodávají hermelíny na gril, je směsí alobalu a papíru, který může na hodně rozpáleném grilu shořet. Vždy tedy hermelíny doporučujeme přebalit do klasického alobalu.

Pro gril se obecně hodí kvalitnější, krémovější druhy hermelínů. A jak dlouho je vlastně připravovat? Stačí 5, maximálně 10 minut. Něco jiného je to při grilování hermelínu bez alobalu, protože i to je možné. Při této metodě je sýr třeba rozpůlit a na řezu jej ochutit směsí bylinek a poklást plátky čerstvého česneku. Grilovat sýr pak musíte „ve stoje“ tak, aby řez směřoval nahoru. Grilujte, dokud se sýr neroztéká, neměl by vám ale utéct - u kvalitních hermelínů by plísňová vrstva měla být dostatečně silná, aby roztavenou náplň udržela.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více