Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 zaručených tipů, jak si uchovat libeček na zimu: Vydrží v mrazáku, sušený, naložený v oleji nebo jako součást domácí „vegety“
Zdroj: Toprecepty, stana5

Vyrostlo vám na zahradě tolik libečku, že nemáte šanci jej všechen zpracovat? Tak si jej uskladněte na horší časy, zkrátka na dobu, kdy ho nebudou plné zahrady. Třeba pravá česká bramboračka by bez něj neměla tu správnou chuť, proto mít jej nasušený nebo někde uložený do zásoby má určitě smysl. 


Libeček - bylinka z kuchyně našich babiček

Libeček je jednou z tradičních českých bylinek. Hojně byl využíván v staročeské kuchyni, pěstoval se již kdysi dávno v klášterních zahradách, naše babičky na něj nedaly dopustit a v oblibě je dodnes. Díky své razné chuti dokáže báječně doplnit spoustu pokrmů.

Přidává se do vody při vaření brambor, kromě bramboračky dochutí i další především zeleninové polévky, hodí se i do marinády na maso, do pomazánek, k dochucení bylinkového másla nebo může dozdobit různé druhy salátů. Libeček má opravdu sílu, takže ho stačí přidat do jídla jen malé množství. I pár lístků se ale postará o vynikající aroma připomínající celer v kombinaci s petrželí, nejvíc však populární polévkové koření maggi.

Jak uskladnit libeček?

Libeček je bylinka, která roste snad na každé zahrádce. Vzhledem k tomu, že je poměrně nenáročná, dokáže se mohutně rozrůst. Na zahradu vám tak stačí vysadit jen dvě rostlinky a i ty mohou vyrůst až do dvou metrů. Otázku „kam s ním“, můžeme řešit poměrně snadno. Navíc nejchutnější jsou první jarní lístky rostlinky, které jsou již od počátku příjemně aromatické, ty starší a velké pak mohou být nepříjemně nahořklé. Proto je třeba libeček rychle zpracovat.   

1. Sušený libeček

Asi nejjednodušší možností uskladnění libečku je jeho usušení. Libeček je nejvhodnější sušit zavěšený svázaný ve svazcích. Nejlepší je jej sušit v průvanu někde ve stínu. Kvůli jeho výrazné vůni se doporučuje ho umístit dál od jiných bylinek, aby po něm nepřejaly jeho aroma. Pokud máte sušičku, můžete k sušení využít i ji. Jen je třeba libeček sušit při teplotě do 40 °C, aby si uchoval svou barvu, vůni a chuť. Usušený libeček uchovávejte v dobře uzavíratelné nádobě na nějakém tmavém místě. Měl by vám vydržet až rok. 

2. Domácí vegeta

Ze sušeného libečku si můžete udělat i vynikající kořenicí směs, kterou využijete místo té, která se prodává v obchodech a často bývá plná různých zbytečných dochucovadel. Domácí vegeta nebo jí podobné směsi se používají místo soli hlavně do polévek, omáček, do zeleninových i masových jídel. Kromě libečku je jejich součástí i sušená kořenová zelenina – mrkev, celer a petržel, dále cibule, pórek, česnek a někdy i brokolice, květák, rajčata nebo papriky.

Příprava domácí vegety je poměrně snadná. Stačí jen zeleninu nakrájet na drobné kousíčky a usušit buď v sušičce, v troubě při nízké teplotě do 70 °C, případně na čerstvém vzduchu 3-7 dní. Pak už stačí jen směs rozmixovat na jemný prášek a případně smíchat se solí. Stejně tak si můžete připravit výbornou libečkovou sůl, stačí jen v hmoždíři podrtit sušený libeček, smíchat jej se solí a ze směsi vynechat sušenou zeleninu. 

3. Mražený libeček

Pokud máte dostatek místa v mrazáku, je ideálním řešením uskladnění libečku jeho zamražení. Čerstvě nasbírané lístky nejprve omyjte, osušte, pokrájejte nadrobno, vytvořte menší balíčky (do sáčku nebo malých krabiček) a uložte je do mrazničky. Budete mít rovnou menší porce. Případně můžete ještě listy libečku krátce (30 s) blanšírovat v horké vodě. Poté jej zchlaďte v ledové vodě. Díky tomu bude libeček vypadat jako čerstvý. Pak už jej jen posekejte, uložte do tvořítek na led, zalijte trochou vody a dejte do mrazáku. 

4. Libečkové maggi

O libečku se říká, že jeho chuť nejvíc připomíná oblíbené tekuté dochucovadlo tmavé barvy známé jako maggi, které se využívá hlavně k vylepšení polévek. Extrakt z libečku je dokonce součástí této směsi. Zdravější náhražku maggi si snadno z libečku připravíte i doma. Omyté lístky jen stačí dát do větší mísy, důkladně je posolit, zalít olivovým olejem a dobře promíchat. Pak se vše musí důkladně promačkat, aby se z libečku uvolnila šťáva a aroma. Čím víc budete mačkat, tím intenzívnější chuť získáte. Směs poté přendejte do sklenice a dolijte olejem, aby byly lístky zcela ponořené. Hotové maggi uchovávejte v lednici a šťávu používejte na dochucení pokrmů. Případně můžete zkusit na přípravu trochu složitější maggi podle našeho receptu, které je možné navíc dochutit majoránkou nebo dalšími bylinkami. Maggi je třeba uchovávat v chladu, kde vám vydrží i několik týdnů.

Pravé pesto je sice z bazalky, stejně tak dobře se dá připravit i z libečku. Budete potřebovat: 3-5 hrstí listů libečku bez stonků, 100 g slunečnicových semínek, 2 stroužky česneku, sůl a 100-200 ml olivového oleje. 
Postup: Pesto snadno připravíte v mixéru nebo sekáčku. Dospod dejte libečkové listy, zasypejte je slunečnicovými semínky, přidejte nahrubo nakrájený česnek a sůl. Zalijte olejem tak, aby hladina sahala těsně nad semínka a rozmixujte nahrubo. Neměli byste získat pastu, ale směs s malými kousky semínek. Pokud je směs příliš hustá, přilijte ještě trochu oleje a ještě promixujte. Hotové pesto přendejte do sklenice, uzavřete víčkem a skladujte v lednici, kde vydrží nejméně čtrnáct dní. Libečkové pesto je vynikající na těstoviny, saláty, do polévek i namazané na toastu. 

Náš tip: Domácí vegetu si můžete připravit i podle našeho video receptu. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více