Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libeček je oblíbenou rostlinou našich zahrad. Péče o něj je nenáročná, rostlina je mrazuvzdorná a vytrvalá. Listy sklízíme po celou sezónu a na zimu si je usušíme nebo zmrazíme. Používáme je především na dochucení polévek a bramborových jídel.

Libeček má aromatické listy, které jsou nejchutnější brzy na jaře, v té době je sušíme, mrazíme nebo jinak ukládáme na zimu. Libeček se často přirovnává k maggi, a to díky jeho výrazné chuti. Rostliny jsou mohutné a pro rodinu bohatě jedna stačí. Rozmnožujeme je snadno dělením větších trsů, pěstování ze semen je zdlouhavé.

Na co se hodí květy libečku

Libeček na začátku léta začíná tvořit květenství, která obvykle i se silným stonkem odstraníme.

  • Rostlina by se tvorbou květů a pak i semen zbytečně vyčerpávala, ale pro nás je výhodnější, když svou sílu "zaměří" do růstu kvalitních a chutných listů.
  • Libeček je léčivý a užitečný celý - v kuchyni se používají listy, ale v přírodním lékařství jsou důležité zvláště kořeny. 
  • Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Čaj ze semen, listů, ale především ze sušeného kořene působí močopudně a podporuje pocení, usnadňuje revmatické potíže a podporuje bezproblémové močení. Libeček stimuluje zažívání a je účinný proti plynatosti. Těhotné ženy by tuto bylinu raději neměly používat."
Libeček má široké uplatnění, ale patří především do polévek, proto nesmí chybět ani v zeleninové polévce s kapáním, kterou si můžete uvařit podle následujícího receptu.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky