Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kosmatice, to je nejlepší možnost, jak využít květy černého bezu. Křupavé těstíčko vylepší rum, důležité je krátké smažení při vyšší teplotě
Zdroj: Pixabay, RitaE

Sezóna bezu pomalu začíná a na keřích už můžete vidět první bílé kvítky. A právě kosmatice jsou ideální pochoutkou, kterou z nich můžete připravit, pokud chcete vyzkoušet něco jiného než klasický sirup.


Čas bezových květů začíná

Bez černý neboli bezinky je u nás poměrně častý keř, který roste skoro u každé polní cesty, na kraji luk a lesů i v parcích. Na jaře a na počátku léta sbíráme jeho bílé kvítky, z nichž většinou připravujeme nádherně vonící bezový sirup či limonádu, na konci léta a na začátku podzimu pak jeho temně zbarvené plody, z nichž lze udělat rovněž šťávu nebo džem, které se vyznačují lehce natrpklou chutí.

Bez kvete celé tři týdny přibližně v období od konce května do začátku července v závislosti na počasí a na místě, kde roste. Pokud byste za ním neváhali cestovat třeba až na druhý konec republiky, můžete si ho užívat poměrně dlouho. A protože by se bezové květy měly sbírat ještě před úplným rozvitím, je třeba se mít na pozoru, abyste jejich vrcholné období nepropásli. 

Kosmatice mohou být slané i sladké

Kosmatice jsou typickou staročeskou pochoutkou, která se v minulosti z bezových květů s oblibou připravovala. Vzhledem k tomu, že bez kvete poměrně hojně, snažili se jej naši předkové využít co nejvíc. Ostatně byli si velmi dobře vědomi i jeho léčivých účinků, jak dokládá známé rčení: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Kosmatice jsou vlastně takové lívanečky, které mají příjemnou chuť a vůni právě po aromatických bezových květech. Jsou úžasně křupavé, křehké a přímo se rozplývají na jazyku. Ty správně udělané by si měly svou křehkost uchovat i po vychladnutí. Přímo báječně se k nim hodí sladká úprava, kdy se posypají moučkovým cukrem, někde je však podávají i naslano, třeba s bramborami a zeleninou. 

Kosmatice musí být načechrané

Jestliže jste o kosmaticích nikdy neslyšeli, určitě vás zaujal samotný název této pochoutky. Jeho původ není úplně jasný. Usuzuje se však, že je zřejmě odvozen ze staročeského slova kosmatý, které znamená chlupatý nebo zarostlý. Pochoutka s vyčuhujícími bezovými kvítky opravdu vypadá tak trochu rozčepýřeně a načechraně. Pravé kosmatice by totiž neměly mít podobu placky, ale mělo by být patrné, že jde o květenství. 

Slovem kosmatice nebo také kosmatice se prý ale rovněž v minulosti označovala smažená jídla s vajíčky, i když třeba květy bezu ani neobsahovaly. Dřív se dokonce stejným způsobem připravovaly a označovaly rovněž smažené květy akátu. Někdy se tak říkalo i obyčejným lívancům s květy černého bezu. 

  • Kosmatice jsou tedy květy černého bezu utržené i se stopkou obalené v hustém těstíčku, které se pak smaží v oleji krásně dozlatova a dokřupava. Základem úspěchu jsou již samotné květy, které by neměly být úplně rozvité. 
  • Určitě by se neměly sbírat kvítky, které jsou již nahnědlé, ty už nemají své léčivé účinky. Květy sbírejte nejlépe do košíčku nebo plátěného sáčku, aby se nezapařily. Trhejte je s delší stopkou (cca 5 cm) – usnadní vám to smažení. Doma je nechte chvíli rozložené, aby z nich vylezl případný hmyz. Poté je ještě propláchněte pod studenou vodou, aby se z nich dostaly všechny nečistoty, a nechte oschnout. 
  • Důležitá je samozřejmě konzistence samotného těstíčka. Těstíčko musí být dostatečně husté, aby dokonale obalilo všechny kvítky, ale nikde nestékalo. Nesmí být však husté příliš, pak by byly výsledné kosmatice až příliš gumovité. Když zvednete z mísy vařečku, těsto by z ní mělo pomalu odkapávat. 
  • Jinak je těsto poměrně jednoduché, stačí vám na ně jen hladká mouka, vajíčka, špetka soli a mléko nebo podmáslí, díky němuž bude těstíčko ještě křupavější. Pro chuť a větší nadýchanost do něj můžete přidat i trochu rumu
  • Kosmatice se pak musí smažit v dostatečném množství rozpáleného oleje (musí ho být tolik, aby bylo možné do něj květ ponořit) květenstvím dolů a stopkou vzhůru. To, zda je olej dobře rozehřátý, poznáte tak, že do něj kápnete trochu těsta - mělo by hned začít plavat. Smaží se vždy jen po jedné straně a pouze krátce, cca 20-30 sekund. 

Jak osmažit květ bezu v těstíčku

Pokud jsme vás na kosmatice nalákali, můžete vyrazit na bezové květy a pak si je osmažit podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 2 žloutky, 2 bílky, 4 vrchovaté lžíce hladké mouky, 5 lžic mléka, 2 lžíce rumu, špetku soli, máslo a olej na smažení, skořicový cukr nebo skořici a moučkový cukr na posypání. 

  1. Rozšlehejte žloutky se špetkou soli, mlékem, moukou a rumem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a nakonec jej opatrně vmíchejte do těsta. 
  2. Květy bezu namáčejte postupně do těstíčka a ihned smažte v rozehřátém oleji, do něhož pro chuť přidejte trochu másla. 
  3. Smažte dozlatova, pak nechte okapat na ubrousku a posypejte skořicovým cukrem nebo moučkovým cukrem a skořicí.

Náš tip: Pokud kvítků bezu nasbíráte dostatek, můžete zkusit i bezovou šťávu podle následujícího videoreceptu

Zdroje informací: 
Rejzek, J.: Český etymologický slovník
Machek, V.: Etymologický slovník jazyka českého

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si