Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda z květů černého bezu: Ideální způsob, jak využít drobné kvítky jinak než do sirupu
Zdroj: Pixabay, RitaE

Kvete u vás ještě bez, ale sirup už máte navařený a je vám líto ho nechat jen tak odkvést? Pokud chcete bílé záplavy květů náležitě využít, zkuste z nich připravit marmeládu. Chutná a voní podobně jako sirup, můžete jí ovšem třeba slepit sušenky, nejlépe se ale stejně mlsá jen tak na lžičce.

Z bezu využijete květy i plody

Na kvetoucí keře černého bezu nyní narazíte snad u každé cesty. Rostou na okrajích lesů, u řek, ale i v parcích a někteří šťastlivci je mají  na zahradě. Drobné bílé kvítky černého bezu omamně voní, ale mají i přímo zázračné účinky na naše zdraví, díky nimž se v lidové medicíně využívají již dlouhá staletí, obvykle ve formě čaje ze sušených květů. Bez kvete od konce května, během června a někde i na začátku července. Ale i když sezona květů skončí, nemusíme smutnit, ke konci léta se na větvičkách bezu objevují první plody, známé jako bezinky. Malé černé kuličky trochu připomínají rybíz jsou natrpklé, ale připravují se z nich výborné šťávy a zavařeniny.

Bezové květy do nápojů i dezertů

I květy černého bezu ovšem vynikají zajímavou chutí. S oblibou se proto využívají také v kuchyni. Obvykle se z nich dělá bezový sirup, pokud květy necháte vykvasit, vznikne vám bezové víno nebo šampaňské a připravit z nich můžete i úžasný dezert podle receptu ze starých kuchařek. Říká se mu kosmatice a jde o v těstíčku smažené květy černého bezu, které se podávají posypané obvykle notnou dávkou moučkového cukru. Kromě toho bezové květy můžete propašovat do kaše nebo do cheesecaku či podobných koláč s tvarohovým krémem. Snadno z nich uděláte i vynikající marmeládu, kterou pak můžete používat jako jakoukoliv jinou. Jen se připravte, že je hodně aromatická.

Místo šťávy zkuste bezovou marmeládu

Příprava bezové marmelády se nijak výrazně neliší od vaření bezového sirupu. Prvním krokem je samozřejmě sběr bezových květů. Černý bez roste, jak již bylo zmíněno, hlavně u cest a silnic. Snažte se ale raději vybírat aspoň místa, kde nejezdí tolik aut, a méně prašné cesty. Nejlepší je samozřejmě bez z vlastní zahrady, pokud máte tu možnost, určitě si ho tam aspoň na příští rok vysaďte. Sbírat by se měly květy, které nejsou úplně rozvité, nesbírejte také nahnědlé kvítky. Těm již totiž chybí jejich léčebné účinky. Trhejte je nejlépe do plátěného sáčku nebo košíčku, aby se vám po cestě domu nezapařily.

Kam vyrazit na bezové květy

Doma pak pro jistotu květy rozmístěte třeba na plech a nechte je chvíli ležet, aby z něj vylezli případně schovaní broučci. Pak je propláchněte pod tekoucí vodou, abyste odstranili všechny nečistoty. Stejně jako v případě sirupu je pak nutné květy namočit přes noc do převařené vody někam do chladu, aby se z nich uvolnily chutě a vůně. Jediný rozdíl od přípravy bezového sirupu spočívá v použití želírovacího cukru. Chuť bezových květů pak nejlépe pozvednou citrony nebo limetky, zajímavější aroma dodáte pomocí zázvoru, vanilky nebo třeba hřebíčku. Výborná je rovněž máta, získáte pak chuť podobnou slavnému koktejlu s proseccem známému jako Hugo.

Dokonalé marmeláda z bezových květů

A jak tedy marmeládu z bezových květů připravíte? Pokud již máte květy nasbírané a očištěné, máte to nejtěžší za sebou. Samotné vaření marmelády je totiž snadné. Co tedy budete potřebovat? 15 bezových květů, 1 citron, 750 ml vody, 200 g cukru, 200 g želírovacího cukru a 1 balení želírovacího přípravku.

Postup: Vylouhované bezové květy nejprve přeceďte přes plátýnko a důkladně vymačkejte. Šťávu přelijte do hrnce, přidejte k ní vymačkanou šťávu z citronu nebo limetky a přisypejte cukry a želírovací přípravek. Postupujte podle návodu na obalu vámi používaného přípravku. Vše promíchejte a za stálého míchání nechte při mírné teplotě cukr rozpustit. Pak už směs povařte asi jen pět minut do ztuhnutí. Pokud se vám během vaření na povrchu vytváří pěna, sbírejte ji lžící. Hotovou ještě horkou marmeládu přelijte do vysterilizovaných sklenic, zavíčkujte je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. Pokud byste chtěli prodloužit trvanlivost, můžete marmeládu ještě zavařit, ale přišli byste o více léčivých látek z květů a to by byla škoda.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více