Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

staročeský oukrop
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce. Jak se liší, kde se vzala a z čeho si můžete připravit polévku, která má velkou sílu? Zjistěte, jak ji připravovala Marie Janků-Sandtnerová.

Co je oukrop

Oukrop je tradiční česká polévka, podobná česnečce. Staročeský oukrop připravovali už naši dávní předkové, protože tahle polévka byla velmi úsporná. A kromě toho díky česneku i zdravá a na živiny bohatá. Jejím základem je, jak už příbuznost napovídá, česnek. Spousta česneku. Kromě něj je v polévce důležitý i tvrdší chléb a brambory. Jedná se tedy o suroviny, které máte doma, a když se vám podaří, že zbude chleba, spotřebováváte tím i zbytky. Kromě těchto ingrediencí můžete využít i bylinky, které máte doma nebo na zahradě. Hodí se třeba kopřivy, petrželka, pažitka. Někdy se do polévky přidává majoránka.

Jak se liší oukrop a česnečka

Oukrop a česnečka se liší v ingrediencích i postupu. Do česnečky obvykle přidáváte vývar, cibuli, máslo, oukrop je mnohem skromnější. To je odrazem doby, ze které pochází. Proto se do oukropu přidává jen česnek, brambory, chléb, voda, kmín, sádlo a sůl.

Jak připravit staročeský oukrop

Staročeský oukrop podle kuchařky Marie Janků Sandtnerové představuje jednoduchou a rychlou vzpruhu. Budete potřebovat: 20 dkg chleba, 4 stroužky česneku, 5 g husího nebo vepřového sádla, sůl a zhruba litr vody. Významná kuchařka, která se u nás stala velkým kuchařským pojmem, samozřejmě sází na dobrý domácí chléb. Nakrájejte ho na tenké plátky, dejte do polévkové mísy. Rozetřete česnek se solí a sádlo a směsí potřete chléb. Nechte krátce prohřát v troubě. Před podáváním zalijte chléb vařící vodou. Můžete ještě dosolit. Zajímavé je, že Sandtnerová nabízí možnost místo česneku využít usmaženou nadrobno nakrájenou cibulku.

Významná kuchařka měla mezi svými rozpisy i druhou variantu, polévka česneková (oukrop). V této podobě je třeba rozetřít česnek se solí, vložit jej do osolené vody, přidat kmín, oloupané a na kostky nakrájené brambory, zázvor, sádlo a vařit, dokud zelenina nezměkne. Pak přidejte pepř a nakrájený, na sádle opečený chléb. V této podobě má česnek mnohem menší sílu. 

Pokud vám vadí silná chuť česneku, tak ho chvilku povařte, nebo použijte pro žaludek šetrnější černý česnek. Pokud budete chtít recept s bramborami, můžete se nechat inspirovat tímto starodávným oukropem. 

Zdroje informací:
Marie Janků-Sandtnerová, František Janků, Klasická česká kuchařka, XYZ, 2021

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více