Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké kedlubny: Modré odrůdy dřevnatí mnohem méně, vypěstovat je můžete i na balkoně, jen je třeba je dobře zalévat a hnojit
Zdroj: Autorka

Kedlubny patří mezi oblíbenou zeleninu, pěstovanou na našich zahrádkách Jak postupovat při pěstování, aby kedlubny byly křupavé a chuťově co nejlepší? Nemáte-li k dispozici zahradu, nevadí. Zkuste i balkon, jen nezapomínejte na zálivku, neboť rostliny v truhlíkách jsou na vás stoprocentně závislé.

Zelenina na celou sezónu

Kedlubny rostou poměrně rychle, využít se dají pět až devět týdnů od vysazení. Některými odrůdami můžeme začít svou zahrádkářskou sezónu a jiné vám poslouží i v průběhu léta. Stačí vhodně nakombinovat odrůdy a sklízet a konzumovat pak můžete celou sezónu. 

Je pravda, že některé odrůdy jsou přirozeně více křupavé než jiné. To platí zejména u zelenavých kedluben vypěstovaných na začátku jara, které bývají křehké a mají jemnou chuť. Z kedluben se obvykle sklízejí hlízy, které pro konzumaci loupeme, ovšem jíst se dají i listy, které obsahují velké množství prospěšných látek. Kedlubny sklízíme, když jsou plně vyvinuté, ale ještě ne příliš staré. Když kedlubny přerostou, ztrácí svou křupavost. Nejlahodnější jsou samozřejmě hned po utrhnutí ze záhonku, vyvarujeme se tak ovadnutí.

Správné stanoviště a zálivka zamezí dřevnatění

Košťálová zelenina obecně preferuje dobře vyhnojené slunečné stanoviště. Vyžaduje půdu s vysokým obsahem humusu a živin. Vyhnojit se dá hnojem či kompostem z vaší zahrady. Sazenice seženeme na tržnici či v zahradnictví, lze zvolit i přímý výsev, kdy do jamky o 2,5 cm hloubky dáme 2 semínka, a pokud se obě ujmou, necháme tu silnější. Případně se dá vysévat i v řádku, ale pak záleží na tom, kolik vzejde rostlinek. Ty poté přesazujeme na finální stanoviště tak, aby rostlina měla dostatek místa. Sadbu si také můžeme sami předpěstovat, což je výhodně zejména zjara. 

Nárok na zálivku je poměrně velký, ovšem nerovnoměrný během celé vegetace, nejvyšší nároky pak během tvoření hlavní listové části, tj. v polovině vegetace. Kedlubnám vyhovují spíše nižší teploty a více srážek než naopak. Jsou citlivější na střídání vlhkých a suchých období, která mohou vést k praskání hlíz. Horké počasí také přispívá k dřevnatění. Méně náchylné k dřevnatění a praskání jsou obecně modré odrůdy, bývají však zároveň asi o dva týdny pozdější než ty bílé. 

Nechcete vysévat a čekat, dejte sazenice

Sazenice dáváme do dobře přichystané půdy, která musí být dostatečně vlhká. Udělejte malý důlek, umístěte do něj sazenici a jemně ji přihrňte. Zahrňte tak, aby byl vidět krček kedlubny. Zde je dobré držet pravidlo, že sazenice bude umístěna stejně hluboko jako v nádobě na předpěstování. Kedlubny vysazujte do sponu cca 25-30 centimetrů. Nemusíte se však zaměřit jen na jednodruhový záhonek kedluben. Kedlubnám se dobře daří ve smíšených kulturách. Doporučovanou kombinací je např. celer, fazolky, špenát, pórek či hrách, tedy zelenina, která má ráda také velkou vlhkost půdy. 
Tip na záhonek –  vysadíme během května rané či polorané kedlubny v cca 60 cm řadách, mezi ně poté dosadíme v druhé půlce května celery. Ten se bude moci po sklizni kedluben plně rozrůst. Nebo mezi takové řádky kedluben můžeme během května vysévat keříčkové fazolky. 

Jak pěstovat kedlubny na balkoně a čemu se raději vyhnout

Nedáváme kedlubny po jiných košťálovinách, aby se nešířili škůdci a choroby. U kedluben je to třeba dobře známá nádorovitost košťálovin, kterou způsobuje houba napadající kořeny, jejíž spory vydrží v půdě i více jak tři roky. Je nezbytné zvolit také správnou odrůdu pro danou lokalitu a čas, nevhodná vede k neúspěchu. 

Křupavoučké kedlubny vypěstujeme i v nádobách na balkoně. Zde raději volíme rané odrůdy, např. Moravia, Kref, Korfu, Luna či modré kedlubny Ballot. Sazenici a substrát si zakoupíte v zahradnictví a můžete se pustit do práce. Ještě před výsadbou rostliny dobře zalijeme, lépe nám půjdou vyndat ze svých dočasných kelímků. Nádobu s odtokovými otvory naplníme přichystaným substrátem, kam je vhodné doplnit i nějaké hnojivo, připravíme jamky, umístíme sazeničky a lehce přihrneme. Aby se nám snadno uchytily, je třeba důkladně zalít, a to vždy po proschnutí vrchní vrstvy substrátu.

Zdroje informací:

Kniha Košťálové zeleniny, Vlček F. a kol.

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.

Nzip.cz: Kedlubna

hnojik.cz: Kedlubny

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie