Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

karbanátky z červené řepy
Zdroj: Toprecepty

Potřebujete nakrmit celou rodinu, ale přitom ušetřit? Jde to! Jen je potřeba vařit doma ze základních levnějších surovin. Tak, jak to dříve dělávaly naše babičky.

Levné večeře

K večeři nepotřebujete žádné velké vyvařování. Už s běžně dostupnými surovinami, z nichž některé si můžete i sami vypěstovat, připravíte výborná jednoduchá jídla a neproděláte přitom kalhoty. Nepotřebujete žádná speciální kouzla. Řepa, kedlubna, nudle, mrkev, brambory jsou velmi inspirativní suroviny. Ostatně, v našich končinách jsou využívány odjakživa. Stačí se tedy jen rozpomenout na stravu našich předků. Některá z dříve běžných jídel si dnes právě připomeneme. 

Zadělávaná kedlubna

Kedlubna je výborná zelenina, kterou můžete připravovat i jinak než jako plátek na chleba. Výborná je nejen pro chuť, ale má i málo kalorií a nízký glykemický index. Dlouho trvá, než po její konzumaci budete mít hlad. A to je skvělé, když chcete ušetřit a večer se nedojídat. Když budete připravovat kedlubnu, dejte pozor na to, aby nebyla dřevnatá a vy abyste si tak nezkazili jídlo. Je třeba ochutnat kousek kedlubny zprostředka.

Výhodou zadělávané kedlubny je to, že zpracujete nejen kedlubnu, ale také listy, které vypadají dobře. Přesně tak, jak to dělávali naši předkové. Původně relativně nevábné kusy tak získají svěžest. Odkrojte spodní a horní část kedlubny a oloupejte ji. Zkontrolujte, jestli není dřevnatá. Pak ji nakrájejte na kostičky. Na másle osmažte cibulku, k ní přidejte kedlubnu, osolte, pokmínujte a opepřete a podlijte vývarem. Vařte, dokud nebude kedlubna měkká. Na posledních pár minut přidejte spařenou nasekanou část mladých listů kedlubny. Variantu zadělávané kedlubny si můžete připravit podle tohoto receptu. K ní si můžete dát třeba jen dobrý chléb, výborná je ale i s tradičními rozpeky, které nahradí housku. Anebo zkuste zadělávanou kedlubnu se salámem v sýrovém těstíčku

Nudle s mákem

Nudle s mákem jsou oblíbeným pokrmem, který je nejen levný, ale i hned připravený. Ale i tak jednoduché jídlo se dá pozměnit tak, abyste se při jídle nenudili. Novou chuť získáte nejen s nasucho opraženými pokrájenými ořechy, kterými posypete směs máku a cukru. Ještě další rozměr získáte, když nudle s mákem zalijete směsí másla a skořice, kterou rozehřejete v hrnci a necháte v ní zkaramelizovat několik měsíčků pomeranče bez tenké slupky. Na pomoc si můžete vzít tento recept na přípravu nudlí s mákem v jiné podobě.

Zapečené brambory

Také zapečené brambory jsou klasikou, nad kterou většinou ani příliš nepřemýšlíte. Na jejich přípravu stačí jen uvařené brambory, olej, cibule, česnek, smetana, vejce, máslo, sůl a pepř. Pokud budete mít zbytek uzeného masa, můžete přidat jeho kostičky. Když zkombinujete právě zlatavou cibulku s opečeným masem a se smetanou, získáte výbornou směs, která v zapečených bramborách dokáže divy. Postupujte podle receptu na zapečené brambory

Náš tip: Připravte si zapečené brambory podle tohoto videoreceptu. 

Dušená mrkev

Tradičním jídlem je také dušená mrkev, která je výborná, když se dobře připraví. Pak ani zdaleka nepřipomíná hmotu ze školní jídelny. Teď jsou navíc k dispozici výborné čerstvé mrkvičky, třeba i z vašeho záhonu. Na přípravu vám stačí na másle osmahnutá kolečka mrkve, kterou osolíte a podusíte. Pro lepší chuť můžete přidat bobkový list, nové koření (nezapomeňte před dokončením vyndat) a špetku muškátového květu. Skoro měkkou mrkev zaprášíte moukou a podusíte. Zakápnete citronovou šťávou a přidáte trošku cukru. Někdo přidává ještě hrášek. Navrch ozdobte dušenou mrkev nasekanou petrželkou. Kombinovat ji můžete jen tak s domácím chlebem, ale i třeba se šťouchanými brambory, samozřejmě se hodí i jako příloha k masu.

Levné

Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…

Karbanátky z červené řepy

Červená řepa je výborná zelenina, ze které můžete připravit řadu dobrot. Většinou si z ní nejspíš chystáte salát, nebo ji zavařujete? Vyzkoušet můžete i karbanátky. Kromě uvařené, oloupané a nastrouhané řepy potřebujete jemné ovesné vločky, česnek, cibuli, plnotučnou hořčici, kmín, pepř, sůl, olej a petrželku. Zajímavou chuť může dodat řepě majoránka a hodí se i sezamová semínka. Připravte si karbanátky podle tohoto receptu. Výborně chutnají s bramborovou kaší a kvašenou okurkou.

Zdroje informací:
https://www.vitalia.cz
https://www.ceskatelevize.cz

Recepty k tomuto článku