Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pohankové karbanátky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Vzbuzují ve vás zdravé kabanátky údiv? Karbanátky jsou klasikou české kuchyně, ale nemusí být pouze z mletého masa. Vyzkoušejte naše tipy, jak dodat tomuto pokrmu zdravý nádech.

Karbanátky jinak

Sice si můžete připravit karbanátky z kombinace kvalitního vepřového (plecko) a hovězího masa (hovězí krk, hovězí přední), nebo je připravit z kuřecího, případně krůtího masa. Skvělou variantou jsou ale také karbanátky plné zeleniny, luštěnin, sýru, hub, ale i vloček či pohanky. Možnosti jiných, vylepšených, karbanátků jsou velmi široké. Pokud byste raději nesmaženou podobu, připravte si karbanátky na grilu.

Karbanátky z pohanky

Pohanka rozhodně patří mezi zdravé a také stále nedostatečně využívané potraviny. Stará kulturní plodina je řazena mezi pseudoobiloviny a obsahuje množství kvalitních bílkovin s vysokým podílem argininu a lysinu, je zásobárnou vlákniny, minerálních látek, vitaminů skupiny B, ale také třeba rutinu a dalších látek s vysokou antioxidační aktivitou. Kromě toho je přirozeně bezlepková. V tomto receptu na pohankové karbanátky se sýrem najdete místo masa pohanku, sýr gouda, česnek a pórek. Neobvyklá varianta karbanátků je chuťově výrazná a šťavnatá.

Luštěninové karbanátky

Také čočkové karbanátky jsou jednou z možností, jak si tento druh pokrmu připravit jinak. Tyto karbanátky jsou velmi netradiční, pikantní, plné vůní bylinek a indických chutí. Rozhodně zdravou volbu představují karbanátky ze zelené čočky, vlašských ořechů a spousty semínek. 

Zelené karbanátky

Zeleninové karbanátky patří mezi ty častější. Připravte si třeba kapustové karbanátky, které se dají třeba péct v troubě. Kapustu znali a pěstovali už staří Egypťané a pro své účinky na lidský organismus se využívala už v 16. a 17. století. Sice se nejí syrová, ale můžete ji pařit, vařit, dusit, smažit, ale i zapékat. Skvělá je právě i v karbanátcích.

Připravit si můžete i květákové karbanátky. Jsou skvělé v této podobě. Ozvláštnit si je můžete třeba přidáním vrchovaté lžíce strouhaného sýru. Hezky šťavnaté jsou nejen květákové, ale i brokolicové karbanátky. Tyto karbanátky jsou s měkkým salámem nebo jiným masem. Nic se ale nestane, když ho nevyužijete. Díky sýrům, koření a česneku budou lahodné a velmi aromatické.

Karbanátky z červené řepy

Neobvyklou, červenou, barvu mají karbanátky z červené řepy. Jsou kromě jiného doplněny o vločky, dýni a brambory. Nabízejí tak rozhodně zajímavou volbou pro zdravé stravování. Červená řepa se konzumovala už před 3000 let v Babylonii. Dá se jíst syrová i vařená, můžete ji grilovat.

Zdravé

Zdravý způsob stravování a zdravá výživa obecně jsou trendy, které se v posledních letech těší velké oblibě. Pojmy jako superpotravina, smoothie nebo chia pudink dávno nejsou žádnou neznámou. A…

Příloha ke karbanátkům

Ke karbanátkům si můžete dát obyčejné vařené brambory, hodí se i šťouchané brambory. Oba druhy bramborových pokrmů můžete doplnit třeba o nasekanou pažitku nebo lístky řeřichy. K tomuto jídlu zvolte třeba jogurtový nebo tvarohový dip, který osvěží, pokud je karbanátek trochu sušší.

Zdroje informací:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/nutricni-hodnota-a-vyuziti-pohanky.aspx
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kapusta
https://www.bezpecnostpotravin.cz/cervena-repa-a-doporuceni-vseho-s-mirou.aspx

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více