Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dip muhammara: Kouřovou chuť dodají pečené papriky a pikantní chilli vločky. Báječně ladí s grilovaným masem nebo s pita chlebem
Zdroj: Wikimedia Commons, By Casska - Own work, CC BY-SA 4.0

Ceny paprik se už zase dostaly do normálu, navíc je v brzké době budeme sklízet na zahrádkách, je tedy ideální čas z nich i něco připravit. Kořeněný dip muhammara osloví nejen milovníky orientálních chutí, českým jazýčkům jej přiblíží vlašské ořechy, bez nichž se tato papriková pasta neobejde. 

Co z pečených paprik?

Papriky červené, zelené, žluté, oranžové, špičaté či buclaté jsou klasickou letní zeleninou, kterou si v tomto období vychutnáváme na mnoho způsobů. I když jsou samozřejmě papriky výborné syrové, jde o zeleninu přímo ideální k zapékání, pečení a grilování. Právě to jim zajistí úžasnou kouřovou chuť a zvýrazní jejich sladkost.

Na pečení se nejvíc hodí červené papriky, nejlépe kapie, které je třeba opéct téměř až dočerna. Černou slupku pak sloupáte a chuti paprik to jen prospěje. Opečené papriky se pak výborně hodí do různých past a dipů, které jsou populární hlavně v bulharské kuchyni (ajvar, ljutenica), na Blízkém východě z nich ovšem dělají o trochu vydatnější dip muhammara

Papriková specialita až ze Sýrie

Muhammara je jednou z oblíbených specialit levantské kuchyně. Jako Levanta se označují země rozkládající se kolem východního konce Středozemního moře, tedy Libanon, Sýrie, Jordánsko, Izrael a Palestina. Původem však muhammara pochází ze Sýrie, konkrétně z města Aleppo, postupně se ale rozšířila téměř po celém Blízkém východě.

Je tradičním součástí místních mezze (předkrmů), jak se označují různé dobroty, které se podávají před hlavním jídlem a je jich vždycky na stole spousta, aby bylo z čeho vybírat. Muhammara se podává jako dip podobně jako známější hummus z cizrny nebo lilková pomazánka baba ganoush, vynikající je rovněž jako omáčka ke grilovanému kuřeti nebo k rybě a také jako pomazánka na sendviče.

Dokonalé spojení pečených paprik a ořechů

Muhammara je báječná kombinace sladké a slané chuti, navíc je pikantní a nejvíc specifická je pro ni kouřová příchuť. Slovo muhammara pochází arabského slova ahmar, které znamená červený, a právě červená barva je pro dip typická. Dodávají mu ji červené papriky, které jsou hlavní ingrediencí, navíc je doplňují vlašské ořechy, díky nimž má dip příjemnou oříškovou příchuť. Kromě toho se dip ještě zahušťuje strouhankou, takže je i poměrně sytý. Olivový olej pak vše propojí do jemné hladké konzistence.

Kromě toho do salátu patří melasa z granátových jablek – hustý tmavý sirup specifické nakyslé, kořenité a lehce štiplavé chuti. U nás jej seženete v obchodech s orientálními potravinami, dá se ale udělat i pomalým svařením šťávy z granátového jablka do husté konzistence. A samozřejmě nesmí chybět koření pro orientální nádech – tedy římský kmín a chilli vločky. V originální verzi to mají být chilli vločky přímo ze syrského Aleppa, které mají výraznou červenou barvu, střední pálivost a sladko-slanou dochuť. Klidně ale můžete použít jakékoliv jiné chilli papričky nebo koření. 

Originální recept na paprikový dip muhammara

I přes exotický název je příprava dipu muhammara velmi jednoduchá. Nejsložitějším krokem je jen opečení paprik. Můžete je ale nahradit pečenými paprikami nakládanými. Pak už stačí  vše hodit do mixéru a rozmixovat do podoby jemné pasty. A jak tedy muhammaru připravíte?

Budete potřebovat: 3 červené papriky, ½ šálku strouhanky, ½ šálku vlašských ořechů, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 a ½ lžíce melasy z granátového jablka (můžete ji případně nahradit 2 lžičkami javorového sirupu a dvěma lžičkami citronové šťávy), 1 stroužek česneku, 1 lžičku čerstvé citronové šťávy, ½-1 lžičku červených chilli vloček, ½ lžičky mletého kmínu, čerstvě mletý černý pepř, čerstvou mátu nebo petrželku na ozdobu a pita chléb na podávání. 

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Celé omyté a osušené papriky položte na alobalem vyložený plech. Papriky opékejte, dokud nebudou mít puchýře a nezčernají po celém povrchu, podle potřeby je otáčejte. Opečené papriky přendejte do velké mísy a přikryjte je utěrkou nebo fólií, aby se zapařily. Asi po deseti minutách je oloupejte a odstraňte semínka a blány. 
  2. Do kuchyňského robotu dejte pečené papriky, strouhanku, vlašské ořechy, olivový olej, melasu z granátových jablek, česnek, citronovou šťávu, chilli, římský kmín a trochu pepře. Pulzujte, dokud nevznikne krémová hmota. Tu pak osolte, případně ještě dochuťte. 
  3. Hotový dip přendejte do misek a ozdobte čerstvou mátou nebo petrželkou. Na ozdobu se také hodí nasekané ořechy. Podávejte s pita chlebem nebo jako dip ke grilovanému masu. 

Náš tip: Máte-li rádi pečené papriky, můžete vyzkoušet i tento lehký pokrm - pečené papriky s fetou podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
Themediterraneandish.com: Muhammara Recipe (Roasted Red Pepper Dip)

Loveandlemons.com: Muhammara

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více