Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tvarohové hrnečkové řezy: Koláč z kakaového těsta s osvěžující tvarohovou náplní je rychlý a lehce ho zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Z nedělního koláče zbyly jen drobky a rodina dostala chuť na dobrý dezert? Protože v týdnu není času nazbyt, zvolte rychlou variantu. Hrnečkové tvarohové řezy uspokojí i ty nejnáročnější mlsaly.

Který dezert je ideální v létě uprostřed týdne

V týdnu většinou hodně spěcháme a nechce se nám dělat nic náročného. Potřebujete připravit výborný dezert, lahodný, jemný, který pokud možno bude rychle na stole. Přesně to splňuje tvarohový řez v hrníčkové verzi, kterému se někdy říká i Himaláje. To pro jeho podobu. V kakaovém těstu je totiž tvarohová vrstva připomínající velehory. Vezmeme si k ruce 250ml hrníček a směle do  přípravy jednoduchého a rychlého dezertu. Více svěžesti tvarohu mohou dodat i kousky ovoce, jako jsou třeba meruňky, broskve.

Jak udělat tvarohovou náplň

Tvaroh v řezech by měl být krásně šťavnatý a voňavý. Když použijeme ten z vaničky, je lepší ho nechat odkapat. Kromě tvarohu a cukru potřebujeme vajíčka a mléko. Pro dobrou strukturu náplně sáhneme po vanilkovém prášku na pudink. Aby směs voněla, přidáme vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci. Můžeme přidat také trošku rumu. Výborné jsou i rozinky, ideálně nasáklé rumem. Další variantou chuťového vylepšení je citronová kúra

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Jak připravit hrníčkové tvarohové řezy

Na kakaové těsto budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 2 vejce, ¾ hrnku oleje, 2 lžíce kakaa a citronovou kůru. Na tvarohovou náplň si nachystejte: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek moučkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku a 1 hrnek mléka. Dále: ovoce (možno vynechat).

Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a rozšlehejte je. Přidejte citronovou kůru, olej, mléko, a pak přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Všechny ingredience dobře promíchejte a vytvořte hladké těsto.

Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a dvě třetiny těsta na něj nalijte. V misce připravte tvarohovou náplň z tvarohu, rozklepnutých vajec, cukru, vanilkového pudinku a mléka. Vše dobře promíchejte metličkou a vzniklou směs nalijte na kakaové těsto. Pokud chcete využít ovoce, nandejte ho na tvaroh a navrch nalijte zbytek kakaového těsta. Pečte v předehřáté troubě. Trvá to zhruba půl hodiny.

Náš tip: Připravte si hrnkovou buchtu s tvarohem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více