Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Farmář Václav Martynek měl celý život pocit, že česnek, který pěstovala už jeho babička, je jiný než ten ostatní. Letos zjistil, že je dokonce unikátní. Takzvaný Beskydský paličák totiž nikdo v zemi nepěstuje a z drobného pěstitele se tak stala vyhledávaná osoba, jejíž produkt chtějí věhlasné restaurace.

Náhodné zjištění

O tom, že pěstuje unikát, neměl Václav Martynek v momentě, kdy svůj česnek poslal otestovat, ani ponětí. „Netušil jsem to ani v nejmenším. Myslel jsem si, že tato odrůda již existuje a že mi Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně pouze sdělí její název,“ říká pro Toprecepty.cz farmář.

Zkušenost s jiným česnekem sice měl, ale vždy došel k závěru, že na ten jeho žádný jiný nemá. „Kdykoliv jsem přišel do styku s jinými druhy česneku, ať už v restauracích, nebo v závodní jídelně, v podvědomí jsem srovnával chuť a velikost stroužků s naším česnekem,“ přiznává Martynek.

Zarputilá chuť a říz

Speciálnost svého česneku vidí především v menším počtu stroužků, kterých je pět nebo šest. „Jedinečná je také jeho chuť - řízná a zarputilá, která je odrazem krajiny, kde je pěstován,“ říká farmář s tím, že Beskydský paličák pěstovali už jeho předkové. „Česnek si s sebou vzala babička, když se stěhovala na Bocanovice k dědovi z 20 kilometrů vzdálené Filipky. Od té doby až do své smrti ho pěstovala pro celou naši rozrůstající se rodinu,“ vzpomíná Martynek.

Rozplakaná televizní redaktorka

Tři roky po odchodu babičky ho napadlo, že začne česnek pěstovat ve větším množství a za další tři roky ho ze zvědavosti odeslal do Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně. Letos v dubnu se pak dozvěděl, že má v rukou „poklad“.

„Říz, to je to, co ho proslavilo. K tomu mám jednu historku z natáčení reportáže o našem česneku. Paní redaktorce jsem ho nabídl k ochutnání a ta se se slovy, že česnek jí ráda s chutí zakousla do stroužku. Spustily se jí takové slzy, že jí rozmáčely řasenku,“ vypráví s úsměvem Václav Martynek. 

Poptávka je extrémní

V současné době se farmář nestačí divit, jaký poprask jeho česnek způsobil. Všechen česnek se rozprodal prakticky během dvou dní od první zmínky v médiích. „Je o něj mimořádný zájem. Zejména velmi známé české restaurace nás žádají o pravidelné dodávky. Ale spolupráce takovéhoto rozměru je teprve otázkou příští doby,“ popisuje pro Toprecepty.cz Martynek.

„Jsme zatím farmáři začátečníci a veškerou práci kolem česneku děláme „postaru“, to znamená primitivním způsobem, ale to je to, co nás na tom baví. Chceme si to u česneku užít, mít z jeho pěstování radost,“ dodává.

Skladování

Pro naše čtenáře má Václav Martynek radu ohledně skladování česneku: „Musí být dobře vysušený na stinném a vzdušném místě, poté je skladování naprosto standardní, tedy v suchu a temnu, kde jeho čerstvost vydrží po dlouhou dobu“.  

Jak vypadá zázrak z Beskyd se podívejte do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Jak vypadá Beskydský paličák

Ukázat 4 fotografie

Česnek se hodí třeba i do skvělého dipu, který si můžete vyrobit podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více