Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jednoduchý letní salát ze tří surovin a tří dochucovadel překvapí snadnou přípravou a fantastickou chutí
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Rajčata, okurka a ledový salát. Tři levné a dostupné suroviny, ze kterých uděláte zcela bez námahy naprosto skvělý salát, který si u nás doma každý přidává. Kouzlo výborné chuti tkví totiž v dochucení. Ani to není ale nijak složité, a už vůbec ne nákladné.

Salát podle Sofie 

Když jsem nedávno navštívila rodiče mého muže a pomáhala mé milé tchyni Sofii v kuchyni, nemohla jsem si nevšimnout, jak dělá v rodině velmi oblíbený salát. Žádné speciální zálivky a složité vyšlehávání. Jen čerstvá, křupavá zelenina, hodně, opravdu hodně čerstvé citronové šťávy, sůl a olivový olej. 

Takhle jednoduše vzniká blaho. Salát jsem od té doby z různých druhů zeleniny dělala vícekrát, ale u nás doma se nejvíce osvědčila kombinace rajčat, okurky (případně i papriky) a ledového salátu. A k tomu jen olivový olej, citron a sůl. Žádný cukr, žádný pepř, nic dalšího není potřeba. 

Já na saláty používám Maldonskou mořskou sůl, která je sice dražší, ale také mnohem chutnější. Maldonská sůl má tvar tenounkých plátků, které se po dotyku rozpadají mezi prsty. Perfektně se tak hodí na steaky nebo právě na saláty, zkrátka všude tam, kde potřebujete sůl použít až nakonec. Výtečná je například i do slaného karamelu.

Čtvrt kila této soli stojí zhruba 100 Kč, ale pokud ji používáte jen na závěrečné dochucení, vydrží vám dlouho. Samozřejmě je ale možné do salátu použít i běžnou sůl, nebo takovou, kterou máte rádi. 

Recept na jednoduchý letní salát 

Na plnou mísu salátu potřebujete: 1 ledový salát, 3-4 rajčata a 1 salátovou okurku. K dochucení Maldonskou sůl, čerstvý citron a olivový olej. 

Jak na to? Rajčata a okurku omyjte. Ze salátu otrhejte vnější zavadlé listy, zbytek natrhejte nebo nakrájejte na sousta. Okurku oloupejte, rajčatům vykrojte tužší středy. Okurky a rajčata nakrájejte také na sousta a všechnu zeleninu smíchejte. 

Dochuťte olivovým olejem, solí a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Ihned podávejte. 

Moje tipy:

  • Množství dochucovadel záměrně neuvádím, je totiž nutné ochutnávat. Do zeleniny nalijte trochu oleje a řádně promíchejte. Přidejte sůl a opět promíchejte. nakonec přidejte citronovou šťávu, naposled promíchejte a ochutnejte. Podle chuti dodávejte sůl nebo citronovou šťávu. Oleje stačí trochu.
  • Salát nepřipravujte předem, zelenina by ovadla. Pokud už nutně potřebujete něco udělat předem, pak jen krájení a smíchání zeleniny, ale bez dochucovadel. 
  • Citronovou šťávou nešetřete. Sofie jí dává do salátu opravdu hodně a chutná to fantasticky. 
  • Podle chuti můžete zvolit i jiný salát než je ten ledový, nebo přidat papriky, ale tahle základní kombinace obvykle chutná všem. 
  • V mnoha zemích salátem oběd či večeři začínají a věřte, že je to lepší. Čerstvá zelenina mírně zasytí, dodá vitaminy a minerály a taky potřebnou vlákninu. Při hlavním jídle už tak nedochází k přejídání. 
  • Nálady jsou teď v sezoně mírné. Mísa salátu vyjde maximálně na 40-50 Kč, ale nají se z ní minimálně 4 strávníci, spíš více. Máte-li zeleninu ze zahrádky vlastní, tím lépe. 
  • Pro větší sytost můžete salát doplnit sýrem a přidat pečivo, pak máte hned lehký hlavní chod. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více