Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Delikatesy z hub: Falešné škvarky z bedel a masáků, hříbková slanina nebo houbová paštika chutnají božsky
Zdroj: Toprecepty, Paprika

Nejíte maso nebo se jen snažíte trochu odlehčit jídelníček právě od masa? Pokud vám maso ale  přece jen chybí, můžete je snadno nahradit právě houbami. Vhodně upravené houby chutnají skoro stejně jako některé masové dobroty, navíc za ně v lese nezaplatíte ani korunu.

Houby snadno nahradí maso

Houbařská sezona je stále v plném proudu a i když už možná nejsou takové žně, stále je spousta houbařů, kteří z lesa chodí s plnými košíky. Pokud patříte mezi ty úspěšnější houbaře a už nevíte, jak ještě houby zpracovat, co třeba vyzkoušet i některé méně obvyklé houbové speciality? Můžete přitom využít jedné z předností hub, a sice té, že svou strukturou trochu připomínají maso.

Díky této vlastnosti jsou houby oblíbenou ingrediencí v jídelníčcích vegetariánů. Mohou totiž maso nahradit v mnoha pokrmech, což dokládá třeba houbový guláš, dršťkovka z hlívy, václavek či kotrče či houbový tatarák. Houby se však dají upravit třeba i na způsob paštiky, osmažené na pánvi připomínají škvarky či slaninu. Pokud vás tyto speciality zaujaly, je nyní ten správný čas je vyzkoušet třeba podle následujících receptů..

Houbové škvarky

Klasické škvarky se připravují ze sádla nakrájeného na kousíčky, které po vyškvaření tuku krásně křupou. I když jde o vynikající chuťovku třeba k pivu, nízkokalorickou dobrotou rozhodně nejsou. To škvarečky z hub jsou oproti nim výrazně dietnější. Pochutinu, která se bude podobat pravým škvarkům, vytvoříte z hub snadno. Stačí je jen nakrájet na drobné asi centimetrové čtverečky a osmažit na pánvi pěkně dokřupava, dokud nebudou připomínat škvarky vepřové.

Houby je možné smažit na másle, výraznější chuti ovšem dosáhnete, když je osmažíte na sádle. S tukem ovšem nešetřete. Houby ho poměrně hodně nasáknou. Pro lepší chuť se vyplatí přidat i nějaké koření, třeba papriku či kmín. Na škvarky se hodí hříbky nebo křemenáče nebo jiné pevnější houby. Krásně vypečené a křupavé škvarečky ovšem uděláte z bedel a masáků. Vychutnat si je pak můžete na chlebu nebo na opečených topinkách navíc posypané nakrájenou jarní cibulkou.

Hříbková slanina

Zatímco u škvarků se houby krájí na kousíčky, když je nakrájíte na plátky, vznikne vám vegetariánská alternativa slaniny. Tento nejnovější vynález se stal hitem těch nejlepších restaurací. Příprava houbové slaniny je totiž velice snadná. Houby stačí jen nakrájet na tenounké plátky a potřít bylinkovým máslem. Poté je osolte a opepřete a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Plech vložte do trouby předehřáté na 140 °C a pečte houiby asi 20 minut rovněž hezky dokřupava. Houbovou slaninu můžete podávat na chlebu, ale třeba jí i ozdobit salát.

Paštika z hub

Máte rádi chleba nebo rohlík s paštikou? I když někteří nedají dopustit na starou dobrou Májku, nejlepší je stejně ta domácí. Masová paštika se obvykle připravuje z najemno umletého masa a peče se v troubě, což je poměrně dlouhý proces. Mnohem rychlejší je příprava játrové paštiky, pokud ale játra nemáte příliš rádi, snadno je nahradíte i houbami.

Jemná paštika je považována za delikatesu, stejně tak dobrá je ovšem paštika z hub. Jejím benefitem je navíc specifická houbová chuť, kterou můžete ještě podpořit aromatickým kořením, jako je třeba bobkový list, nové koření či jalovec. Houbová paštika je vynikající bezmasou pomazánkou na chleba i topinky. Na houbovou paštiku se hodí jakékoliv houby – nejlepší je nakombinovat více druhů, třeba hřiby, křemenáče, lišky, ale třeba klidně i babky.

A jak na ni? Houby stačí jen podusit na másle či na sádle a na cibulce s kořením podle chuti. Hodí se třeba i bylinky (např. tymián). Směs můžete navíc zakápnout vínem. Pak už ji stačí jen rozmixovat a zjemnit trochou smetany, případně změklým máslem. Hotovou paštiku přendejte do sklenic, pro delší trvanlivost ji zalijte máslem a nechte ztuhnout. V nějaké ozdobné sklenici je taková paštika i originálním dárkem.

Náš tip: Výbornou houbovou paštiku si můžete připravit třeba podle našeho ověřeného receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více