

Smrže jednoduše na másle
Suroviny 1 porce
- 6-8 smržů střední velikosti, překrojených napůl
- máslo 1 lžíce
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- petrželka
Postup přípravy receptu
Houby vhodíme na pánev s rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme.
Mícháme, houby pustí vodu, která se opět vypaří a ještě je trochu opečeme. Celková doba přípravy cca 15 minut.
Před dokončením přidáme zelenou petrželku a ještě prohřejeme. Podáváme s chlebem.
Poznámka od kuchařky
Je mi jasné, že surovina je poněkud hůře dostupná, ale musela jsem se podělit. Houby jsem našla dnes na procházce, jsem z toho vedle ještě teď. Jsem houbařka vášnivá až fanatická, ale smrže jsem dosud znala jen z obrázků.
Přemýšlela jsem, jak je jednoduše připravit, aby se chuť nepřebila, zvolila jsem tento způsob a potom stejný nebo velmi podobný objevila na několika kuchařských webech.
Musím připsat, že to bylo jedno z nejlepších jídel, která jsem z hub jedla.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Smrže jednoduše na másle
-
Smrze zde:
http://aukro.cz/smrz-suseny-na-slunci-kanada-2015-30g-4-porce-i5518145312.html -
Pro vsechny kteri shaneji kvalitni smrze. Jsou v prodeji na aukru!
-
Lentilka: Tak doufám, že ti budou chutnat.
Není čeho se bát, v každém atlasu hub jsou popsané jako vynikající jedlé houby, navíc se nedají s ničím nebezpečným splést. Ale to jim asi stejně těžko vysvětlíš, alespoň neubyde. -
V loni jsme dodělali zahradu, dali mulč. kůru a zasadili jehličnany. Letos na jaře koukám a houbičky pod stromky. Krásné smrže. Některé jsem nechala, aby se vysemenily a jinak zítra budu poprvé dělat. Tak budou podle tohoto receptu. Těším se, budem je baštit poprvé. Tedy jen já, ostatní se bojí otravy.
-
Bibinka: Děkuju, bezva.
Dnes jsem shodou okolností debatovala o smržích i v práci a se svým dvorním automechanikem a jeho bráchou. Byli na Slovensku (nevím kde) a viděli jich tam spoustu, ovšem v chráněné oblasti, tak se báli sbírat. -
Tak to mne opravdu mrzí, co se dá dělat.
Jen mi neříkejte zaregistrovat.To zatím nehrozí.
Ale je to škoda.
-
Porada:Porado, fotka ti sem vložit nejde, protože jsai nezaregistrovaný-musel by ses zaregistrovat
Alexiss: Alexis, to si představ, že já našla úplnou náhodou 2 smrže přímo na zahradě a vůbec nevíme, že nám tu rostou, dávám ti jejich fotku. -
Porada:Porado, ta fotka ti nejde vložit, protože nejsi zaregistrovaný
Alexiss:našla jsem 2 smrže náhodou přímo na zahradě -
Porada: Tak to mě taky, snažte se.
-
Jen mne mrzí,že mi nejde přidat foto.
-
Porada: To mne moc těší, děkuji. V podstatě jsem moc nečekala, že recept někdo zrealizuje.
-
Tak dnes jsem nasbíral smrže v jižních Čechách a použil Váš recept s malou změnou,dal jsem je na světlou topinku. Vynikající, díky za rcp.
-
1974andrea: Co se týká zachování chuti, asi jedině sušení, ale to se mi moc nedaří, ani nemám kde. Takto zamražené houby používáme na všechno (omáčky, polévky, smaženice) a velký rozdíl proti čerstvým nepozoruji.
Za recept budu jasně ráda.
Kdybys bydlela blíž, mohla bys ochutnat. -
Alexiss:Když mně přijde, že když se ty houby podusí, už to prostě nemá tu chuť čerstvé houby, já si nemůžu pomoct. Ale spousta lidí to tak dělá, nic proti a s tím místem, to máš pravdu. Měla jsem tu někde recept se smrži, zítra se ti po něm mrknu, jestli chceš, já je mít letos rozhodně nebudu
-
1974andrea: Šmarjá, nikdy houby na mražení nevařím ve vodě, mám systém léty ověřený. Pouze osolím a vydusím vodu, někdy na kapce tuku. Všechno dobré tam zůstane a je to mnohem lepší, než mrazit syrové houby. Navíc déle vydrží a zaberou méně místa v mrazáku.