Nechtěnými „hity“ jídelníčku během první světové války byly tuřín, krmná řepa a polévka z vrány, chleba byl na příděl
23. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Jako každá válka se i ta první světová dotýkala lidí v zázemí. Jestliže vojáci aspoň nějaké jídlo dostávali, jejich matky a manželky spolu s dětmi často trpěly hlady. Přídělový systém nefungoval a vynalézavé hospodyňky musely vařit z toho, co zrovna měly k dispozici.
Prázdné obchody
Ráda jsem poslouchala dědu, když mi vyprávěl o svém dětství, i když jsem si to vůbec nedokázala představit. Narodil se v roce 1910 a období od čtyř do osmi let prožil v docela těžkých podmínkách. V roce 1914 vypukla první světová válka a jeho maminka, moje prababička, zůstala sama s třemi malými syny. Praděda musel narukovat a bojovat za rakousko-uherskou monarchii.
V obchodech skoro nic nebylo a na venkově se tak rodiny musely spoléhat na vlastní chov hospodářských zvířat a na to, co vypěstují. A to nebylo zase až tak jednoduché. Takové prasátko nebo koza v chlívku potřebovali nakrmit, pro drůbež bylo nutné mít dostatek zrní. Pole nebo větší zahradu, kde by se mohlo pěstovat například obilí, neměl každý.
Mohlo by vás zajímat
Čtyři krajíčky chleba na den
Nedostatek a špatnou distribuci základních potřeb měl vyřešit přídělový systém. Ten rakouská vláda zavedla v roce 1915 a platil ještě v době, kdy byla vyhlášena Československá republika, která ho zrušila až roku 1921.
Žádná sláva to ale nebyla. Například 210 g chleba na den, to byly 4 krajíčky. Lidé, kteří vykonávali těžkou práci, měli nárok na 336 g chleba na den. Jedna věc ale byly lístky, druhou pak skutečná zásoba v obchodech.
Mohlo by vás zajímat
Přídělový systém vůbec nic nevyřešil
Přídělový systém nedostatek jídla nevyřešil. Potraviny stejně nebyly k dostání a příděl se postupně snižoval, na konci války i na polovinu. Hodně se tak nakupovalo nebo směňovalo na černém trhu, kde ovšem byly tak vysoké ceny, že si je málokdo mohl dovolit.
Kromě lístků na chleba a mouku (240 g na den) postupně přibývaly další lísky, tedy jak se tehdy říkalo, cukřenky, sádlenky a máslenky či kávenky. Na příděl bylo samozřejmě maso, brambory nebo vajíčka.
Mohlo by vás zajímat
Tuřín a krmná řepa
Lidé trpěli podvýživou a výjimkou nebyly ani případy úmrtí z hladu. Před hladem rodiny často zachránila jídla připravovaná z tuřínu a krmné řepy, která se většinou po večerech tajně sbírala na polích. Zatímco dneska se o tuřínu hovoří jako o superpotravině, v první dekádě minulého století šlo doslova o z nouze cnost.
Ze zeleniny, která chutí připomíná kombinaci ředkvičky a kedlubny, se vařily polévky zahuštěné kroupami. Tuřín se připravoval dušený s bylinkami, pekly se z něj placky a zapékal se s další zeleninou nebo s bramborami.
Tuřín se také míchal s koňskou krví nebo se používal nakrájený na proužky místo zelí.
Mohlo by vás zajímat
Vrány jako luxusní pochoutka
Zpestřením válečného jídelníčku byly vrány a havrani. Vrány přece jen ale byly větší (cca kolem 600 g), tak byly i žádanější. Polévka z vran nahrazovala hovězí nebo slepičí vývar. Kromě vydatné polévky bylo z vrány i maso. Sice bylo trochu tužší, ale chutí i tmavou barvou víc připomínalo zvěřinu než drůbež.
Začátek dvacátých let a rozvoj ekonomiky první republiky umožnil zrušit přídělový systém. Nedá se říct, že byl život ideální, ale lidem se rozhodně žilo lépe než v posledních letech rakouskouherské monarchie. To už je ale na jiné vyprávění.
Náš tip: Výbornou polévku si můžete připravit z červené řepy podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
vysocina.rozhlas.cz: V dubnu 1915 zavedli nevídanou novinku: přídělové lístky na chleba a mouku
plus.rozhlas.cz: Jídelníček dělníků za 1. světové války? Bez masa, brambor a mouky, popisuje historik
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 50. letech: Zásoby ze sklepa a ze spíže, příděl 4 vajíček na měsíc a máslo jen pro děti
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Prezident Tomáš G. Masaryk jedl sice velmi střídmě, nikdy ale neodolal bramborovým škubánkům s mákem a cukrem
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zvýraznit chuť vývaru: Kosti, maso i zeleninu nejdříve předpečeme, výslednou chuť pak dotáhne koření i citron
Jak se jedlo v 60. letech: Boj proti pověrám aneb Po cukru dětem kosti opravdu nesílí a pivo nepomáhá capartům v trávení
Jak vařila moje babička v 60. letech: Nákupy v konzumu, mléko v bandasce a tahle nastavovaná kaše, to bylo naše dětství