Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prezident Tomáš G. Masaryk jedl sice velmi střídmě, nikdy ale neodolal bramborovým škubánkům s mákem a cukrem
Zdroj: Wikimedia Commons, Josef Jindřich Šechtl - Tato fotografie byla vydána pod GFDL/CC dědici autorských práv, CC BY-SA 3.0, a Toprecepty.cz, RubyRom/koláž: Toprecepty.cz

Zpráva o smrti zakladatele české a slovenské státnosti a prvního československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka, který zemřel 14. září 1937, zasáhla celou republiku. Významný politik, univerzitní profesor a člověk s obrovským nadhledem nikdy nezapomínal na své kořeny a po celý život zůstával skromný – a to i v jídle.

Prezident se nepřejídal

Tomáš G. Masaryk se stravoval překvapivě zdravě a zároveň byl i zastáncem pravidelného pohybu. Obával se zbytečného přibývání na váze, protože tlouštíci se mu ošklivili. „To se rozumí, i to patří k programu humanitnímu, aby lidé byli krásní,“ nechal se slyšet v době, kdy kyprá postava se považovala za známku blahobytu. Rozhodně se nepřejídal a byl přesvědčený, že zažívací ústrojí potřebuje mezi jídly odpočinek.

Maso moc nemusel

Masaryk měl rád klasickou českou kuchyni a jídla, která mu na Moravě vařívala jeho maminka Terezie. A v rodině nemajetného kočího to často byly různé polévky, halušky, topinky s česnekem, v sezóně také zelenina.

Maso měli doma jen občas a budoucí prezident ho ani později nijak nevyhledával. Masu se sice nevyhýbal, ale vyhovovala mu i vegetariánská strava. Když měl možnost,  dokonce prý zašel na jídlo do některé z několika vegetariánských jídelen na území bývalého Rakouska-Uherska a objednával si zeleninovou polévku nebo zeleninové „řízky“.

Třikrát a dost

Jedl třikrát denně a mezi jídly si maximálně dopřál šálek kávy nebo čaje. Káva asi byla jeho jedinou neřestí, protože tu si nikdy neodpustil, preferoval ale hodně silnou, bez cukru i bez mléka. Co však pokaždé vyžadoval, byl dokonale prostřený stůl a vkusně upravené jídlo.

Den začínal čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou nebo ovocem, dal si topinku potřenou marmeládou, výjimečně vejce naměkko. V Americe si oblíbil ovesnou kaši, takže i ta často byla součástí ranního jídelníčku. Snídani zapil černým čajem bez cukru i bez mléka.

Polévka, ryby a milované knedlíky

K obědu se na Hradě nebo na Lánech vždy servírovala polévka, ale jen menší porce, nejvíc si Masaryk pochutnal na obyčejné bramboračce. Druhý chod byl často jen zeleninový, maso bylo na stole jen málo, místo něj si raději dopřál ryby – ty vylovené v českých vodách.

Opravdovou pochoutkou pro Masaryka byly škubánky s mákem a švestkové knedlíky z bramborového těsta obalené v opražené strouhance, sypané mákem a polité máslem. V tomto případě šla střídmost stranou a prezident si s radostí přidával.

Lehká večeře a alkohol výjimečně

Večeře našeho prvního prezidenta byla jen lehká, spokojil se buchtou a šálkem kávy s kapkou mléka.

A ještě pro doplnění prezidentského jídelníčku je třeba dodat, že Masaryk sice nebyl abstinent, ale neměl vůbec rád pivo, víno si dal občas a jen málo. A dokonce řekl, že „…přílišné pití je hloupé“.

Škubánky s mákem

Jak už jsme uvedli, mezi oblíbená jídla Masaryka patřily škubánky s mákem. Budete na ně potřebovat: 1 kg brambor, sůl, 200-250 g polohrubé mouky a rozehřáté sádlo. Na posypání: moučkový cukr, mletý mák a rozehřáté máslo.

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kusy a uvařte téměř doměkka v osolené vodě.
  2. Vodu z brambor z poloviny sceďte, brambory rozmačkejte, obrácenou vařečkou udělejte díry, zasypte moukou a pod poklicí nechte asi 15 minut na mírném ohni dovařit. Pak brambory promíchejte dohladka.
  3. Z takto připraveného těsta vykrajujte pomocí lžíce namočené v horkém sádle škubánky a pokládejte je na talíře. Posypejte mákem, smíchaným s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.

Náš tip: A jestli stejně jako prezident Masaryk máte rádi ovocné knedlíky, vyzkoušejte ty z tvarohového těsta podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

dotyk.cz: Co jedl Masaryk: Stravu měl příkladnou, jen pro jednu nezdravou věc měl slabost

itesco.cz/hello: Oblíbená jídla T.G.Masaryka: Jak prezident stoloval a jaké pokrmy měl nejraději?

vitalia.cz: Nejoblíbenější jídla prezidenta Masaryka? Ta nejobyčejnější

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více