Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nový americký fastfood v Česku: Smažené kuře z Popeyes má být konkurencí KFC, prozkoumali jsme, co asi bude v nabídce
Zdroj: Wikimedia Commons, By Willis Lam - Popeyes Cajun Surf and Turf with Drink, CC BY-SA 2.0

Smažené kuře z Kentucky bude mít konkurenci. Pokud patříte k milovníkům kuřecích specialit, máme pro vás dobrou zprávu. Od letoška bude možné si v Praze zajít i na pravé louisianské kuře. Víte, jak se liší od toho z KFC? A jaké další dobroty vyhlášený americký fastfoodový řetězec nabízí?

Kuře z Lousiany

Patříte k milovníkům fastfoodových specialit? Pokud před burgery upřednostňujete smažené kuře, budete z příchodu řetězce Popeyes na český trh asi nadšeni. U nás jste o něm možná ještě neslyšeli, v Americe ale patří Popeyes k nejpopulárnějším restauracím rychlého občerstvení.

A nejen tam, v současnosti má po celém světě už přes 4000 poboček a stále přibývají další. Právě ta pražská, která bude brzy otevřena na Václavském náměstí, v Domě módy, bude jednou z nich, a zakrátko k ní přibyde i brněnská. Celkem se jich v nejbližších dvou letech u nás plánuje osm, takže bude z čeho vybírat. Křupavé kuře z Lousiany totiž stojí za to ochutnat.

Od Pepka námořníka

Dějiny Popeyes jsou kratší než historie jiného slavného amerického kuřete, tedy KFC, i tak si na něm ale lidé pochutnávají již více než 50 let. První smažené jižanské kuře prodával v zakladatel Popeyes, Alvin C. Copeland Sr., v  restauraci Chicken on the Run na předměstí New Orleans již v roce 1972.

Velké úspěchy tehdy ovšem neslavil, proto po pár měsících pobočku otevřel znovu, pojmenoval ji Popeyes Mighty Good Chicken a nabízel zde pro změnu neworleanské kuře

Inspiraci pro název našel podle svých slov v tehdy populárním filmu Francouzská spojka s Genem Hackmanem v hlavní roli, který v něm hrál postavu detektiva Jimmyho „Popeye" Doyla.

I přes toto vysvětlení se název restaurace ale vždy spojoval s komiksovou postavičkou Pepka námořníka, která se dokonce objevovala na obalech místních specialit dlouhých 35 let až do roku 2012. V roce 1980 se pak poprvé objevuje slogan Love that Chicken, který k Popeyes patří stejně jako slavný silák. 

Popeyes versus KFC

Popeyes byl od začátku zamýšlen jako konkurence KFC. Na rozdíl od McDonald's nebo Burger Kingu totiž oba řetězce nenabízejí klasické hamburgery z mletého masa, ale zaměřují se na jižanskou specialitu smažená kuřata

V každém je ovšem tato šťavnatá křupavá pochoutka trochu jiná. Podle mnohých kuře z Popeyes konkurenční souboj vyhrává, protože má údajně příjemnější chuť a vůni, je křupavější, méně mastné a lépe na něm drží těstíčko.

Také přílohy jsou v restauracích Popeyes prý mnohem lepší, mnozí Američané jej proto upřednostňují i před burgerovými giganty. 

Nic z toho zatím nemůžeme posoudit, protože na otevření pobočky si ještě pár dní počkáme. Jisté však je, že recept na smažené kořeněné kuře je znám již dlouho. 

Smažené kuře - specialita amerického Jihu

I když se obyčejné smažené kuře díky zmiňovaným fastfoodovým podnikům dostalo do celého světa, původně je specialitou amerického Jihu a v tamních kuchařkách se recepty na ně objevují dokonce již od 60. let 19. století.

Pokrm do oblasti amerického Jihu "přinesli" otroci z Afriky a místní jej vzali za svůj. V oblibě zůstal i po zrušení otroctví, výhodou smaženého kuřete totiž bylo i to, že mělo delší trvanlivost.

Slavná kuřecí pochoutka co do šťavnatosti a křupavosti s přehledem překoná spoustu dalších smažených specialit. Kousky kuřete (křidýlka, kuřecí paličky nebo proužky kuřecích prsou) se namáčejí do speciálního kořeněného těstíčka, v němž se pak smaží dozlatova a dokřupava. Právě toto těstíčko jim dodává výjimečnou pikantní chuť a zaručuje, že maso uvnitř zůstává báječně šťavnaté

Co dalšího v Popeyes ochutnáte?

Kuřecí kousky však není to jediné, co v Popeyes nabízejí. Přesné menu v Čechách sice ještě není známé, v zahraničí jsou však velkým hitem v Popeyes i burgery se smaženým marinovaným kuřetem v pikantní i nepálivé verzi doplněné o speciální omáčky a nakládanou zeleninu.
Kromě křupavých cajun hranolek ke kuřeti nabízejí jako přílohu nejen bramborovou kaši, ale třeba i slavnou americkou specialitu Mac & Cheese, salát coleslaw, který rovněž známe z KFC, a také třeba červené fazole s rýží nebo sušenky s podmáslím, jimiž se restaurace proslavila
Ty mívají ostatně i ve sladké variantě společně s jablečnou taštičkou, kterou pak můžete porovnat s tou z McDonald's. Zajímavostí je i smažený popcorn z krevet
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více