Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí řízek v těstíčku z nivy a jogurtu je nadýchaný, křehký, výrazně šťavnatý a lehce aromatický, a přitom tak snadný na přípravu
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Připravit dokonalé kuřecí řízky není nijak složité. Když ale obalíte kuřecí řízky v těstíčku s nivou, skoro žádná práce navíc to není, zato strávníci tuto menší změnu rozhodně ocení.

Jak si připravit kuřecí řízek

Pokud řeknu, že jsme národ milovníků řízků, nebudu daleko od pravdy. Velmi oblíbené jsou i ty z kuřecího masa, protože jsou přichystané velmi rychle. Ty nejlepší jsou z vykostěných stehen.

Většinou řízky připravujeme v trojobalu, ale není to nutnost. Výbornou změnou je sýrový obal.  Místo klasického tvrdého sýru (eidamu) je možné zvolit aromatický sýr. Skvělá je například právě niva.

Jak si přichystat sýrové těstíčko na řízky

Co by nemělo chybět v sýrovém těstíčku? Základem je vejce, mléko, mouka, sůl a samozřejmě sýr. Můžeme zvolit klasický eidam, ale s nivou, čedarem nebo parmazánem bude aromatičtější. Tyto sýry jsou slanější, a proto není třeba maso solit. Místo mléka můžeme sáhnout po bílém jogurtu nebo zakysané smetaně, řízky budou jemnější.

Jak vylepšit těstíčko z nivy na kuřecí řízky

Hlavní roli v tomto obalu hraje niva. Ale její chuť je ještě možné upravit třeba o různé koření, nebo o bylinky. Z koření můžeme doplnit pálivou papriku, nebo dokonce chilli papričky, jestliže máme rádi velmi pikantní jídlo. Z bylinek využijeme nasekanou pažitku, petrželku, hodí se i oregano, tymián. Chuť zvýrazní také česnek, ať už čerstvý nebo sušený.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na přípravu kuřecích řízků v nivě

Na kuřecí řízky v nivě budete potřebovat: 4 kuřecí řízky, 100 g nivy, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 vajíčka, 3 větší stroužky česneku a hrst nasekané pažitky.

Jak na to? Troubu předehřejte na maximum. Řízky lehce naklepejte vrchní stranou nože. Do misky rozklepněte vejce a rozšlehejte je. Nivu nastrouhejte a dejte do misky a přidejte jogurt. Česnek oloupejte a prolisujte ke směsi. Pažitku nasekejte a dejte do misky. Vše dobře promíchejte a vložte do směsi maso. Těstíčko do něj dobře vetřete. 

Připravte si zapékací nádobu. Aby se maso nepřichytávalo k nádobě, je dobré ji vyložit pečicím papírem. Pak do nádoby rozprostřete řízky s navršeným těstíčkem. Trochu si ale nechte na druhou stranu řízků. Nádobu dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny, dokud marináda nebude slabě růžová.

Pekáček vyndejte z trouby a řízky opatrně obracečkou obraťte. Na maso navršte zbytek těstíčka a vraťte do trouby. Pečte ještě asi 10 minut.

Náš tip: Variantou kuřecích řízků jsou také ty v sýrovém těstíčku se šunkou. Připravte si je podle videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více