Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pikantní ragú z václavek s těstovinami: Levné jídlo, které překvapí výtečnou chutí a snadnou přípravou
Zdroj: Toprecepty.cz, eva hubova

Každý houbař dobře ví, že václavky jsou podzimní houby, které lze sbírat většinou až do listopadu, tedy do prvních mrazů. Jde vlastně o parazity stromů a pařezů. Za svůj název vděčí svátku svatého Václava, protože nejvíce rostou právě v období kolem 28. září.

Parazit, který chutná

Václavky byly dříve považovány za podřadné houby. Parazitují často na kmenech smrků, méně pak listnatých stromů a jejich pařezech. Nejsou nijak zvlášť aromatické a bývají tužší.

Přesto na ně houbaři nedají dopustit. Dužina václavek je bělavá, bílý je také výtrusný prach, který pak někdy padá na plodnice. Lidé se proto občas mylně domnívají, že jde o plíseň. Ke kuchyňskému zpracování jsou vhodné jen mladé kloboučky, starší plodnice už nejsou chutné a jsou hodně tuhé, tudíž i hůř stravitelné.

Syrové nejsou jedlé

Zasyrova jsou václavky mírně jedovaté. Důležité je tyto houby tedy pokaždé dobře tepelně zpracovat, a to 20 až 30 minut. V opačném případě mohou způsobit nepříjemné zažívací problémy. Václavky proto také nikdy nesušíme. Pokud je chceme zamrazit, je potřeba je nejprve 20 minut povařit.

Václavky se hodí do polévek (výborná z nich je falešná dršťková) a do kyselejších omáček. Mohou nastavit hovězí nebo vepřový guláš nebo lze připravit guláš pouze z nich. Vynikající jsou naložené v octovém nálevu.

I v tomto případě kloboučky václavek dáme nejprve do vroucí vody a asi 10 minut povaříme. (Vodu z vaření václavek na nic nepoužívejte a vylijte ji!) Teprve pak houby ve sklenici zalijeme horkým nálevem a vysterilizujeme.

Václavky potřebují dochutit

Václavky se ideálně hodí na přípravu houbového ragú. Protože jsou téměř bez chuti, je dobré je přidat k nim chuťově výraznější suroviny a dobře je okořenit. Skvěle je doplní například cibule, pórek a česnek, ale také silnější hovězí nebo kuřecí či zeleninový vývar. Z koření je to oregano nebo majoránka, někdy také kmín, intenzivní chuť dodá worchesterská nebo sójová omáčka.

Pikantní ragú z václavek s těstovinami

Budete potřebovat: 500 g kloboučků mladých václavek, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 2 lžičky hladké mouky, 100 ml suchého bílého vína, cca 100 ml hovězího nebo drůbežího vývaru, 2 stroužky česneku, cca 4 cm na jemná kolečka nakrájeného pórku, sůl, mletý pepř, 1 pálivá chilli paprička, snítka čerstvého oregana nebo 1 lžička sušeného, nasekaná zelená petržel na ozdobu, 300 g těstovin (nejlépe penne nebo fusilli).

  1. Kloboučky václavek omyjte studenou vodou a nakrájejte na větší kusy. V kastrolu rozpalte olej spolu s máslem a prudce na něm orestujte houby.
  2. Česnek prolisujte, přidejte k houbám a lehce osmažte. Zaprašte moukou a za stálého míchání zarestujte.
  3. Nalijte víno, přidejte pórek, nadrobno nakrájenou chilli papričku, osolte a opepřete, ochuťte oreganem, dobře promíchejte a podle potřeby přidejte vývar. Přiklopte a duste pod pokličkou na mírném ohni nejméně 20-30 minut.
  4. Mezitím si podle návodu uvěřte těstoviny.
  5. Ragú z václavek podávejte s těstovinami a na talíři posypejte zelenou petrželkou.

Náš tip: Václavky můžete použít v mnoha receptech s houbami, hodí se například do hovězí roštěné na houbách podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více