Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zavařované václavky
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Svátek svatého Václava vyhledává řada houbařů právě proto, že probíhá sezona sběru václavek. Jsou výborné na zavařování. Vyzkoušejte jejich přípravu v různých variantách, s kořením, i se zeleninou.

Jak poznat václavky

Václavky jsou houby, které rostou hlavně od září do října (někdy až do listopadu). A právě okolo sv. Václava jejich sezóna vrcholí. Objevují se často ve velkých trsech, na mrtvém nebo oslabeném dřevě především listnatých stromů (dub, habr, buk, ovocné stromy) v lese, ale i v parcích, sadech a stromořadích. Tyto houby mají raději teplejší oblasti. Václavka obecná má nažloutlé plodnice a žlutě lemovaný prsten. Václavku obecnou snadno zaměníte s ostatními druhy václavek, které mají na třeni prsten, především s václavkou smrkovou, václavkou hlízovitou, nebo s václavkou cibulkotřennou, ale ty jsou podobně poživatelné.

Je třeba pamatovat na to, že václavky jsou zasyrova mírně jedovaté. Když je špatně upravíte – nedovaříte, můžete mít velké žaludeční a střevní potíže. Tuto výbornou houbu tedy tepelně upravujte alespoň 30 minut. Pokud si z nich nepřipravíte falešnou držťkovou polévku, určitě si je zavařte ve sladkokyselém nálevu. Když využijete octový nálev, původní natrpklá chuť se změní v příjemně výraznou. Na zavaření se hodí především kloboučky mladých plodnic, které jsou nejlepší.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak připravit václavky na zavařování

Václavky, podobně jako jiné houby, je důležité uvařit co nejdříve, hned v den sběru. Václavky je třeba dobře očistit. Pokud jsou kloboučky velké, pokrájejte je na půlky nebo čtvrtky. Pak je vložte do hrnce s vodou a osolte a okyselte (na 1 l vody 1 lžíci soli a 1 lžičku octa). Vařte je 25-30 minut. Můžete si ale připravit i kořeněnou variantu, kdy k uvedenému základu přidáte lžičku kuliček pepře, 3 kuličky nového koření a 1 velký bobkový list.

Jak připravit nálev

Na nálev na václavky si připravte 1 l vody, 250 ml octu, 1 velký bobkový list, 4 kuličky pepře, 1 koření ks nového koření, 1 menší stroužek česneku, ½ lžíce soli, 100 g cukru, hodí se i lžička hořčičného semínka. Vše svařte dohromady.

Jak na zavaření václavek

Houby sceďte, nechte je odkapat. Pak je naskládejte do skleniček a zalijte horkým lákem. Někdo rád kombinuje václavky s cibulí, případně s kapií, mrkví. Kdo má rád pikantní jídlo, může přidat chilli papričku. Kousky zeleniny je dobré předvařit, třeba spolu s lákem. Sklenice dobře uzavřete a pak je položte do hrnce, vystlaného na dně utěrkou. Do hrnce nalijte vodu, asi do třetiny sklenic a sterilujte alespoň půl hodiny při 80°C. Poté vyjměte, sklenice nechte zcela vychladnout a uchovejte na tmavém a chladném místě. 

Náš tip: Přečtěte si, jak správně zavařovat.

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
https://www.myko.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více