Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Katův šleh s houbami: Hit devadesátek je zase populární, dochucený houbami chutná fantasticky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Kdo by tohle jídlo neznal! Pikantní vepřové či kuřecí nudličky pod názvem „katův šleh“ ovládly naše domácnosti v osmdesátých letech minulého století. A „kaťák“ stále zůstává tradičním jídlem řady českých restaurací.

Katův šleh

Katův šleh je jídlo, které slavilo svůj největší vrchol koncem minulého století. V restauracích se toto pikantní jídlo výrazné, navinulé chuti často připravovalo ze zbytků masa. Kromě nudliček vepřového masa (nebo kuřecího masa) v něm bylo lečo, to vše dochucené worchestrem nebo sójovkou, a případně ještě kečupem. Nechyběla ani varianta pálivé složky.  

Pokud si trochu pohrajeme s výběrem surovin, dá se připravit lepší verze, která zachutná i milovníkům klasické hospodské varianty.

Ingredience do katova šlehu

Co by měl obsahovat výborný pikantní katův šleh? Základem je maso. Vsadíme na dobré vepřové maso. Můžeme sáhnout po kýtě, která má velmi rozmanité využití, ale i po libové pleci. Další významnou ingrediencí je zelenina. Do katova šlehu patří cibule, hodí se kapie, někdy se dává i kousek kyselé okurky, rajčata, případně sterilované feferonky. Přidat můžeme právě i houby, které z klasiky udělají chuťově trochu jinou variantu. 

Houby a katův šleh

Protože katův šleh bývá ostrý, houby se nijak neprojeví v chuti, ale jen v konzistenci. Ideální je směska hub, která se bude navzájem doplňovat i s masem. Pokud se podaří najít směsku hřibovitých hub (třeba praváci, podhříbci, babky), bude se v tomto pokrmu skvěle vyjímat.

Dochucení katova šlehu

Katův šleh je tak pikantní jídlo, jak je to příjemné našim chuťovým buňkám. Někdo snese mírně pálivé jídlo. Jiný si rád dopřeje pořádně hřejivý pokrm. Tak je také třeba postupovat v případě katova šlehu. V jídle je několik ingrediencí, které mohou vyvolat pořádně pálivou chvilku.   

Jde o pepř, česnek, ale můžeme se rozhodnout i pro feferonky, případně chilli nebo Harrisu. Harissa je původem balkánská ostrá kořenící směs s chilli papričkami, česnekem, římským kmínem a často i paprikou. Můžete přidat i worchesterovou omáčku a připravit si ji doma.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Příprava katova šlehu s houbami

Při přípravě počítejte s alespoň 2hodinovým odležením masa. Na přípravu potřebujete: 500 g vepřové kýty (nebo plece), 1 velkou cibuli, 1 misku čerstvých nakrájených hub, 3 lžíce nakládané kapie, 1 zelenou papriku, 1 plechovku krájených rajčat (cca 420 g), 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, 1 lžíci sádla, 3 lžíce oleje, 1-2 lžičky Harissy, drcený kmín, 1 lžíci worchesterské omáčky, 1 lžičku kukuřičného škrobu, 1 feferonku, sůl, mletý pepř a vývar nebo vodu.

Jak na to? Maso nakrájejte na nudličky, osolte ho a opepřete. Přidejte lžičku Harissy, worchesterskou omáčku a tři lžíce oleje. Vše promíchejte a nechte dvě hodiny odležet v lednici.

Houby očistěte a nakrájejte na střední kousky nebo kostky. Papriku omyjte, zbavte semeníku a nakrájejte ji na proužky. Podobně připravte kapii a feferonku. Nakrájejte i rajčata. Cibuli oloupejte a polovinu nakrájejte na proužky, zbytek nadrobno. V hluboké pánvi rozehřejte sádlo, přisypte k němu kmín a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Míchejte, dokud nezesklovatí. Pak přidejte česnek, houby, špetku soli a duste asi 10 minut.

Houby vyndejte stranou do misky. Do stejné pánve vložte maso a zprudka ho opečte. Přidejte proužky cibule, nakrájenou papriku a feferonku, kapii, odložené houby a rajčata. Podle potřeby podlijte vývarem nebo vodou. Pomalu duste doměkka. Ke konci vaření v hrnku vidličkou rozmíchejte škrob s trochou vody a přilijte k masu. Nechte dvě minutky povařit a dochuťte solí, pepřem, případně worcesterem.

Ke katovu šlehu s houbami se báječně hodí bramboráčky nebo hranolky.

Náš tip: Připravte si klasický katův šleh a bramboráčky podle tohoto videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více