Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upravit václavky? Vařte je alespoň 20 minut a připravte si z nich pikantní guláš, falešnou dršťkovku nebo je naložte
Zdroj: Pixabay, Anja

Na podzim začínají v nepřehlédnutelných shlucích růst houby václavky. Máte jich plný košík? Zjistěte, jak se upravují václavky, aby byly bezpečné na jídlo a abyste si zároveň pochutnali.

Kdy rostou václavky

Když se na podzim vydáme do lesa, můžeme si přinést alespoň jeden trs hub zvaných václavky. Václavky jsou v lese poměrně rozšířené, patří mezi dřevokazné houby. Obvykle rostou od září do listopadu, hlavně na mrtvém nebo oslabeném dřevě listnáčů (dub, habr, buk, ovocné stromy). Bývají nejen v lese, ale i v parcích, sadech, případně ve stromořadích. V teplejších oblastech jich můžeme najít více. Václavky poznáme podle medově hnědě zbarveného klobouku a tmavých šupin na klobouku

Co je potřeba vědět o václavkách

Které václavky využít v kuchyni? K jídlu jsou vhodné hlavně klobouky mladších plodnic. Ty je důležité dobře tepelně upravit. V syrovém stavu jsou totiž mírně jedovaté. Výsledkem pak mohou být i trávicí poruchy. Je třeba také zvážit možnost výskytu alergie na václavky. 

Václavky můžeme dávat přímo do jídla (s dostatečně dlouhou úpravou), nedají se ale ani sušit ani mrazit. Vhodné uchovávání je pouze zavařování. 

Jak připravit polévku z václavek

Václavky jsou skvělé do polévek. Tento druh hub obzvlášť vynikne ve falešné dršťkové, ale také v gulášové polévce. Směle ale tyto houby můžeme přidat i do bramboračky. Ať už je využijeme v kterékoliv polévce, musíme je tepelně upravit alespoň 20 minut, lépe půl hodiny. 

Náš tip: Přichystejte si dršťkovou polévku z václavek.

Jak připravit guláš z václavek 

Guláš nemusí být jen masový. Variantou je i falešný guláš z hub. Skvěle se do něj hodí právě václavky. Kromě mleté papriky je klasicky do guláše potřeba dát i pokrájenou cibuli. Dochucení pak záleží na vašich chuťových preferencích. Někdo si pochutná na pikantní variantě díky pálivé feferonce, jiný zase dá přednost jemnému gulášku se sladkou paprikou a rajčatovým pyré nebo protlakem. 

Náš tip: Tento vynikající guláš z václavek ocení vegetariáni. Hovězí vývar je možné vyměnit za zeleninový. 

Jak připravit houbové škvarky z václavek

Houbové škvarky jsou tradiční pochoutkou. Většinou se připravují z bedel, ale i jiných hub. Vhodné jsou také václavky. Houby se touto úpravou hodně spečou, takže z plné pánve zbude malá mistička. 

Na přípravu budete potřebovat: václavky, mletý pepř, mletý kmín, papriku, sušený česnek a tuk na smažení.

Jak na to? Očištěné václavky nakrájejte na nudličky o tloušťce 4-5 mm a dejte je do misky. Nasypte na ně koření a trochu houby osolte. Promíchejte vidličkou, aby se koření dostalo ke všem houbám, pak směs posypte moukou. Znovu promíchejte.

Rozpalte nejlépe nepřilnavou pánvičku, dejte do ní trochu tuku a nasypte na ni houby. Houby by se měly překrývat jen minimálně. Jinak by se nesmažily, ale dusily v puštěné šťávě. Houby smažte zprudka, občas je promíchejte, dokud nebudou dozlatova a hezky křupavé. Pak je dejte na talíř a můžete je uzobávat jen tak samotné, ale i s topinkou, chlebem.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Jak zavařit václavky

Stejně jako jiné houby i václavky se dají zavařit. Nejdříve je třeba hlavičky václavek vařit asi tři minuty ve slané vodě. Mezitím připravíme nálev s kořením, které může obsahovat třeba bobkový list, pepř, nové koření (nebo Deko). Václavky je třeba sterilovat 20 minut na 100 °C.    

Náš tip: Připravte si zavařené václavky.

Zdroje informací:
myko.cz: václavka obecná
nahoubach.cz: václavka obecná

Náš tip: Připravte si falešnou dršťkovou podle tohoto videoreceptu a hlívu vyměňte za václavky:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více