Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená husa nabízí nejen lahodné maso, ale i sádlo a skvělý výpek.
Zdroj: foodstyler / pixabay

Svatomartinská husa to není jen skvěle upečené maso, které rádi 11. listopadu konzumujeme se zelím a knedlíkem. Drůbež totiž nabízí ještě dva výrazné benefity, které nám zůstanou i po její konzumaci. Jde o sádlo a výpek.

Sádlo použít umíme

Se sádlem si dokážeme poradit velmi snadno. Jde o vynikající přírodní produkt, který lze využít na mnoho způsobů, například při smažení a pečení. Je totiž zdravější alternativou k jiným tukům a dodá pokrmům jedinečnou chuť. Husí sádlo se také hodí při domácí konzervaci. Maso v něm nakládané vydrží déle.

Husí sádlo je skvělé i pro péči o pleť. Je bohaté na vitaminy A a E a pomáhá hydratovat a vyživovat pokožku. Už naše babičky ho používaly jako přírodní balzám na rty, krém na ruce nebo na suchá místa na těle. Z husího sádla lze také vyrobit domácí svíčky, které hoří déle a čistěji než ty z parafínu.

Jak ovšem naložit s výpekem, který nám zbyde v pekáči, neví úplně každý. Radu nabízí kniha Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice autorek Martiny Viktorie Kopecké a Martiny Boledovičové. 

Co s husím výpekem?

Vzhledem k tomu, že husa je daleko větší než kachna, musíme počítat s tím, že výpeku bude opravdu hodně. Navíc ho nelze brát stejně jako sádlo, protože do sebe absorbuje veškeré koření, které použijeme, včetně soli. V ten moment už nejde použít k přípravě jakýchkoliv jídel, která chceme tvořit nasladko.

„V první řadě je třeba výpek opatrně přelít přes jemný cedník a uložit do lednice v uzavíratelné nádobě. Odtud jej můžete dle potřeby odebírat vždy čistou lžící, vydrží tak pár týdnů. Jakkoliv je husí sádlo vychvalované pro své léčivé účinky (na popraskanou kůži, na průdušky a tak dále), s husím výpekem žádné ozdravné zázraky nečekejte,“ vysvětlují autorky knihy o českých tradicích.

Skvělý základ i chlazená pochoutka

Jako základ pro některé pokrmy však slouží skvěle. „Na kaši či knedlíky, pro kroupové a rýžové pokrmy i pro dušené zelí, můžete s ním potřít bramborové lokše a vařené brambory i zadělat těsto (ne však sladké),“ vysvětlují Kopecká s Boledovičovou s tím, že vychlazený husí výpek chutná skvěle i jen tak s čerstvým chlebem. Nabízejí také recept na výtečnou husí pomazánku. „Výpek promíchejte s najemno nasekaným masem, které vám zbylo z husí pečínky, přidejte odrbané snítky tymiánu, dochuťte solí a pepřem a podávejte na chlebu spolu s nasekanou cibulkou,“ stojí ve Vánočním tradináři.

Ukázka z knihy Vánoční tradinář od Dušiček po Hromnice byla použita s laskavým svolením nakladatelství Smart Press, které vydává knihy českých autorů s tématikou tradic, koloběhu přírody, kuchařky pro zdravý životní styl, publikace zaměřené na hubnutí, osobní růst a přírodní zahradničení. 

Náš tip: Ze sádla můžete vytvořit třeba skvělé koláčky, inspirujte se naším videoreceptem:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více