Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky s vejci na asijský způsob
Zdroj: Veronika KOKO Šmehlíková, Toprecepty

První, co každého napadne, když přemýšlí, co se zbylými knedlíky, je jejich oživení na másle se zlatavou cibulkou, pár vajíčky, snítkou petrželky a při nejlepším mít v dosahu také nějakou tu křupavou nakládanou okurku. I tak notoricky známý recept se dá ale zdokonalit a povýšit na další úroveň.

Hodí se všechny 

Ať už máte nadbytek jakéhokoli druhu knedlíků, ve společnosti vajec můžete upotřebit kterékoli, i když nejklasičtější a nejčastější je použití těch houskových, které mají měkkou houbovitou strukturu. V těsném závěsu zaujímají druhé místo nadýchané kynuté knedlíky, u nichž je potřeba dát si pozor na velkou ochotu nasávat nadbytečné množství tuku.

Karlovarský knedlík pak dodá hlubší chuťový rozměr a bramborový se zas moc pěkně dozlatova opéká a dobře absorbuje další chutě, byť je o něco těžší. Ať už vám osiřel kterýkoli z nich, při poskytnutí špetky nadstandardní péče se vám na talíři bohatě odmění. No a jestli jich zbylo až příliš, přečtěte si, jak knedlíky nejlépe zamrazit.

Krátká parní sauna 

Knedlíky mají tendenci skladováním v lednici osychat a tvrdnout. Na pánvi přichází o další vláhu, a proto trocha páry na začátek funguje jako esence znovuzrození. Může se vám to zdát jako zbytečná práce, nechat kolečka knedlíků jen 2-3 minuty napařovat, ale věřte, udělá to zázraky! Výsledný pokrm bude vláčnější, nadýchanější a pocitově lehčí. 

Nůž se zoubky 

Aby se knedlíky co nejlépe krájely, co nejméně se stlačovaly a drobily, použijte při krájení nůž na pečivo a nebo steakový nůž se zoubky, kterým se krájí rajčata. I tak ale následně do pánve neshrňte vše, co je na prkénku. Rukama po hrstech vsypávejte jen kompaktní kostičky bez malých úlomků, protože ty by se mohly začít pálit dříve, než se stačí knedlíky dozlatova opéct. 

Zvolte správný tvar pánve 

Příliš široké dno si žádá více tuku. Příliš nízká pánev způsobuje při míchání časté úprky nezbedných kostiček knedlíků. Všechno řeší pánev typu wok, do které, mimochodem, můžete i dobře v úvodu vaření umístit pařáček na knedlíky a minimalizovat tak arsenál použitého inventáře. 

Sádlo vyhrává 

Na sádle nejúspěšněji docílíte křupavých plošek na kostičkách knedlíků, dalšími benefity jsou jeho chuť i vysoký kouřový bod, což znamená, že se tak snadno nepřepálí. Snažte se to ale i tak s tukem nepřehánět, aby ho knedlíky nemohly nasát až příliš. 

Nejlepší přátelé 

Až když jsou knedlíky opečené téměř tak, jak si přejete, přidejte cibulku. Ideální je shrnout kostičky knedlíků na jednu stranu pánve, na druhou přidat ještě trochu tuku, vsypat pokrájenou cibuli a chvilku ji v této oblasti dna samostatně smažit. Pokud se bude jednat o jarní cibulku pokrájenou na jemno, stane se tak velmi rychle. V tuto chvíli můžete přidat také nakrájenou slaninu, která pokrm ovoní i ochutí. 

Vláčná vajíčka 

Vajíčka by, stejně jako v případě míchaných i v tomto receptu, měla zůstat šťavnatá. Po tom, co je rozklepnete do misky, abyste je prošlehali se solí a pepřem, můžete přidat lžíci smetany, která jim v tom pomůže. Vaječnou hmotu není od věci ochutit bylinkami či mletou paprikou. Uzená jim dá grády navíc. 

Další tipy na ozvláštnění

Potřebujete ještě více inspirace, jak vylepšit obyčejné knedlíky s vejci? 

•    Uzeniny: Místo slaniny přidejte kousky swarzwaldské šunky nebo kvalitní klobásy pro větší chuťovou hloubku.
•    Sýr: Před dokončením vaření posypte knedlíky nastrouhaným sýrem, jako je cheddar, gouda nebo parmazán. 
•    Houby: Osmažte houby zvlášť na pánvi a přidejte spolu s vaječnou směsí. 
•    Koření: Pro pikantní variantu přidejte chilli vločky, kajenský pepř nebo pálivou papriku.
•    Bylinky: Pro svěží chuť přidejte čerstvé bylinky, jako je bazalka, tymián nebo majoránka.
•    Omáčky: Pro extra šmrnc můžete vše zakápnout troškou worcesteru. 
•    Asijský nádech: Vynechte čerstvou cibuli a posypejte hotový pokrm na talíři hotovou smaženou cibulkou. V tu chvíli neuškodí ani pár střiků pálivé chilli omáčky Sriracha. 
•    Kysaná zelenina jako příloha: Kromě klasických nakládaček se hodí říznější a menší okurčičky cornichons, ale také nakládaná červená řepa nebo nyní velmi moderní fermentované kimči. 

Náš tip: Základní recept na knedlíky s vejci si můžete zopakovat v našem videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více