Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Míchaná vejce
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, mika59

Připravit krémová míchaná vejce není žádná velká věda, pokud jim ovšem dopřejeme správnou péči. S radami slavného britského kuchaře Jamie Olivera se vždy podaří, ať už zkusíte klasickou verzi, francouzský postup ve vodní lázni nebo omeletu, která v sobě skrývá míchaná vejce.

Kvalitní suroviny jsou základ

Jamie Oliver není jen světoznámý kuchař, podnikatel, autor mnoha kuchařek a moderátor, ale také aktivista v oblasti boje s dětskou obezitou ve světě a vyznavač přípravy pokrmů z čerstvých, kvalitních a lokálních surovin. Jeho míchaná vejce tedy nemohou mít jiný původ než u šťastných slepic z volného chovu.

Na rozdíl od u nás rozšířené klasiky s osmaženou cibulkou, slaninou a dalšími přísadami recept Jamie Olivera v základu neobsahuje nic jiného než vejce, trochu soli a pepře a máslo, jak jinak než od lokálního farmáře. Někdo pro krémovou konzistenci používá trochu mléka nebo smetany, se správným postupem však tyto suroviny potřebovat nebudete.

Jak na míchaná vejce podle Jamie Olivera?

Na jednu standardní porci použijte 2 vejce, která rozšlehejte vidličkou společně se špetkou soli a pepře. Rozehřejte pánev na nižší teplotu a nechte v ní rozpustit lžičku másla. Jakmile máslo začne pěnit, nalijte do pánve vejce a rovnoměrně rozprostřete.

U okrajů se začnou po malé chvilce vejce srážet a v té chvíli stěrkou nebo vařečkou vejce míchejte po celé ploše pánve. Důležitým krokem pro výslednou hebkost a krémovitost je správná teplota a včasné odstavení z ní.

Sráží-li se vejce moc rychle, pánev odstraňte z tepla a vejce dál míchejte. Ideální chvíle na úplné odstavení z tepelného zdroje je tehdy, když jsou vejce ještě mírně tekutá.

Častou chybou při přípravě míchaných vajec je, když po vypnutí sporáku necháte vejce na pánvi bez další péče. Na horké pánvi se z nich totiž po chvíli stanou vysušené žmolky. Míchání je tedy zásadní i na úplném konci, kdy ladíte vejce do požadované konzistence.

Míchaná omeleta si žádá jen o krok navíc

Omeletu s krémovými míchanými vejci uprostřed podle Jamie Olivera můžete naplnit kousky mozzarelly, olejem ochuceným bazalkou, chilli nebo zkrátka vším, co máte s vejci rádi.

Postup začíná stejně jako u míchaných vajec, tedy nalitím rozšlehaných osolených a opepřených vajec na rozpuštěné máslo. Srážející se vejce však míchejte jen do té doby, kdy pomalu přestávají být tekutá natolik, aby šla pohybem rozprostřít po celé pánvi.

Vejce nechte v tuto chvíli po dobu 1 minuty ztuhnout a čas využijte na přidání dalších ingrediencí na povrch. Po minutě nakloňte pánev a pomocí stěrky nebo ploché vařečky postupně přehněte omeletu na polovinu, aby vnitřek ještě neztuhlých vajec byl zabalený dovnitř. Pomocí stěrky přesuňte omeletu ihned na talíř, aby dalším pobytem na horké pánvi neutrpěla na vláčnosti.

Jamie radí, jak na francouzská míchaná vejce

Francouzský způsob přípravy míchaných vajec zabere více času než klasika, ale určitě stojí za vyzkoušení, máte-li raději řidší konzistenci. Tato vejce se nepřipravují na pánvi, ale ve vodní lázni, což zajistí velmi pozvolné srážení.

Nejprve tedy přiveďte v hrnci vodu k varu a na hrnec položte mísu s rozšlehanými osolenými a opepřenými vejci. Než se začnou více srážet, bude to trvat asi 6 minut. Do té doby vejce přibližně jednou za minutu prošlehejte metličkou. Po 6 minutách k nim přidejte máslo (cca 1 lžičku na porci, tedy ½ lžičky na 1 vejce). Máslo za stálého míchání nechte rozpustit a během chvilky se vejce ještě mírně srazí. Francouzská míchaná vejce budou v této chvíli hotová. Výsledek má zůstat mírně tekutý a nebude obsahovat větší žmolky, jak je většina u míchaných vajec zvyklá.

Zdroje informací:

YouTube.com: How To Make Perfect Scrambled Eggs - 3 ways
Jamieoliver.com: Scrambled egg omelette

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více