Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak péct cukroví se sádlem nebo škvarky? Chce to nižší teplotu a sádlo v kostce!
Zdroj: Zdroj" Toprecepty, dvevtroube

Už jste někdy zkoušeli přidat do cukroví místo másla či rostlinného tuku sádlo? I tento tuk se do sladkostí velmi dobře hodí a dokonce jim i prospěje. A nebojte se, takové cukroví je oproti tomu s máslem i o trochu zdravější. Navíc chuť sádla nakonec není vůbec cítit.

Místo másla sádlo

Pokud si sádlo a škvarky spojujete jen s vepřovým masem nebo s pomazánkou namazanou na krajíci chleba, asi vám představa přidat je do sladkého cukroví přijde přinejmenším zvláštní. Nejde však o žádnou novinku, ze sádla pekli naši předkové úplně běžně a na Vánoce je používali i jako tuk do cukroví místo tehdy drahého a  luxusního másla. V mnoha domácnostech se totiž v zimním období a často i v prosinci pořádaly zabijačky a sádlo pak bylo třeba nějak využít. Ani s tou nezdravostí sádla to není tak strašné, jak by se na první pohled mohlo zdát nebo jak se mnozí domnívají. Co se týče obsahu cholesterolu, je na tom sádlo dokonce podle webu Ulekare.cz mnohem lépe než máslo a navíc oproti němu obsahuje o 15 % víc tzv. zdravých tuků. Neznamená to ovšem, že byste se mohli sádlovým cukrovím ládovat úplně bez výčitek, takže i v tomto případě se řiďte pravidlem, že všeho moc škodí. Pár kousků vám ale rozhodně neuškodí a rozhodně je na chuť cukroví s živočišnými tuky, jako je právě máslo či sádlo, lepší než to s rostlinnými náhražkami.

Cukroví, které je ihned měkké

Na pečení je lepší použít tužší vepřové sádlo zabalené v papíru, které se prodává v kostce jako máslo. To domácí nebo z kelímku bývá hodně řídké a těsto se pak lepí. V každém případě je lepší použít do cukroví kvalitnější sádlo pocházející z prasat žijících na biofarmách a krmených žaludy. Takové je totiž mnohem chutnější a nezůstane po něm v cukroví žádná pachuť.  Předností sádlového těsta je, že se s ním dobře pracuje a nebude se vám při tvarování rozpadat. Sádlové cukroví je po upečení ihned měkké, takže je nemusíte nechávat dlouho odležet. Kromě toho vydrží i dlouho vláčné a neztvrdne. Při pečení cukroví se sádlem hraje důležitou roli i teplota, na níž je rozpálená trouba. Ta by měla být spíš nižší, ideálně 150 °C. Sádlové cukroví je po upečení hodně křehké, je proto třeba je nechat trochu vychladnout a teprve pak sundávat z plechu nebo vyklepávat z formiček.

Se škvarky podle Sandtnerové

Sádlo se většinou používá do cukroví zvaného sádlovky. Mají podobu malých bochánků většinou dochucených kakaem, v jejich středu je důlek, který zdobí obvykle nějaká červená marmeláda (malinová nebo jahodová). Mohou být ovšem i bílé ovoněné vanilkou. Často se do sádlových bochánků přidávají také oříšky a koření (třeba skořice či hřebíček), výborné jsou například s arašídy. Se sádlem ovšem můžete udělat i netradiční rohlíčky, pracny ve formičkách nebo linecké slepované marmeládou. Sádlo se dá ovšem v cukroví nahradit i škvarečky. Zkuste třeba cukrovinky z vepřových škvarečků podle slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, kůru z ¼ citronu, špetku mleté skořice a hřebíčku, 150 g vepřových škvarečků, 2 žloutky, 100 g rybízové zavařeniny, 20 g cukru na posypání. Na vál prosijte mouku, do ní přidejte prosátý cukr, strouhanou citronovou kůru, skořici a hřebíčky a dvakrát na masovém strojku umleté škvarečky. Těsto zadělejte žloutky, dobře propracujte a dejte odležet do chladu na 15 minut. Poté těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujte z něj formičkou hvězdičky. Pokládejte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 165 °C do bledě růžova. Upečené hvězdičky spojte k sobě zavařeninou a pocukrujte.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat