Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 11. listopadu nepatřila pouze svátku svatého Martina, ale také Apetit zimnímu pikniku, který se konal na Novoměstské radnici v Praze. Na akci, která přilákala stovky zájemců o gastronomii, se objevily i kulinářské osobnosti v čele se Zdeňkem Pohlreichem a Mirkou van Gils Slavíkovou.

Zájem nepřekazilo ani počasí

Návštěvníci měli možnost ochutnat nejen klasickou českou kuchyni, ale například i skvělé francouzské sýry, vietnamské speciality či skvělý olivový olej z Itálie. Že bude o jedinečnou událost, kterou pořádal kulinární časopis Apetit, opravdu velký zájem, bylo zjevné hned od počátku.

Přestože byl začátek akce inzerován na desátou hodinu dopolední, již půl hodiny před začátkem postávaly před Novoměstskou radnicí u Karlova náměstí hloučky zvědavých lidí. Zájem nepolevil dokonce ani v momentě, kdy začalo pršet a zdálo se, že minimálně ti, kdo na nádvoří ochutnávali asijské speciality, dávali si kávu nebo Aperol Spritz, odejdou.

Kvalita za rozumnou cenu

Uvnitř radnice totiž čekal na zájemce o dobré jídlo nabitý program, doplněný prodejními místy desítek výrobců kvalitních pokrmů, nebo často navštěvovaný stánek projektu Extrakurzy.cz, kde se zájemci z pohodlí domova mohou učit vařit od těch nejlepších.

Ochutnat a koupit jste si mohli od klobásek, sýrů a vín, přes buchty, koláče, nebo perníky, až po dekorace na vánoční stůl. Málokdo odcházel z akce bez nějakého dárku pro sebe nebo někoho blízkého.

Přestože by se dalo očekávat, že akce v centru Prahy bude pro peněženky návštěvníků náročnější, nebylo tomu tak. Perfektní polévka přišla na 70 korun, vynikající buchta na padesátikorunu, dvojctihodné koláče na 55 Kč a kousek dortu se pohyboval kolem 80-90 korunami.

Finalisté MasterChefa žasli

Mimo to, že si přítomní návštěvníci mohli vybírat mezi mnoha pochutinami, které chtějí vyzkoušet, setkali se i s mnoha osobnostmi. Mezi prvními dorazili čtyři finalisté kuchařské show MasterChef Česko 2023 Terka, Petra, Adam a Honza.

Poté co je moderátorka pikniku Kristýna Kloubková vyzpovídala, důkladně si prohlédli všechny „stánky“. „Mají tu výborné koláče, už jsme s přítelem snědli dva a zřejmě nekončíme,“ řekla pro Toprecepty.cz Terka.

Vzhledem k tomu, že se její partner jmenuje Martin, tudíž měl v sobotu svátek, slíbila, že dostane speciální dárek. „Dneska bychom si měli podle tradice dát husu, asi přítele někam pozvu, když má ten svátek,“ smála se účastnice MasterChef Česko 2023, která měla v posledních dílech velkou smůlu na zranění. „Moc mi pomohly zdravotnice, co byly na místě, jinak bych měla v obličeji jizvy od rozpáleného oleje,“ poděkovala na dálku Terka.

Knižní novinky od slavných jmen

Dostalo se i na představení několika knih. První se pochlubila Mirka van Gils Slavíková, která na Vánoce napsala knihu Štědré a Voňavé. Aby ovšem nezůstalo jen u slov, přinesla populární cukrářka na ochutnání cukroví, které připravila doma právě pro sobotní akci.

„Šéf“ Zdeněk Pohlreich zase prezentoval svou novinku Zlatá klasika. „Najdete v ní osvědčené klasické recepty, které se vaří v celé České republice. Určitě to nejsou jen klasická česká jídla, ale jsou tam i jídla, na která jsme si zvykli. Co tady zdomácnělo, co jsme si osvojili, upravili, předělali,“ řekl populární šéfkuchař webu Toprecepty.cz.

Překvapivě ovšem v knize nejsou recepty na cukroví. „Já nejsem moc velký cukrář, navíc, my jsme v našem vydavatelství vydali ještě jednu knížku, která se jmenuje Pečeme nebesky, s Veronikou Beskydiarovou, a ta je plná sladkých věcí, takže nemá cenu nosit dříví do lesa,“ vysvětlil Pohlreich.

Netradiční rozhovor s herečkou

Kdo přišel až odpoledne, rozhodně o nic nepřišel. O své zážitky s přípravou na Vánoce se totiž podělila například herečka Patricie Pagáčová, kterou doprovodila i její dcerka Bibiana. Ani ne tříletá holčička si okamžitě získala celý sál, když se naprosto suverénně chopila mikrofonu a do rozhovoru své maminky s Kristinou Kloubkovou vnesla nepřekonatelnou dětskou bezprostřednost.

O plánech Asociace kuchařů a cukrářů ČR v pozdní odpoledne promluvil její manažer Tomáš Popp, který už pečlivě připravuje svůj tým na olympiádu, konající se v únoru příštího roku.

Náš tip: Jak to vypadalo na Apetit pikniku zjistíte z naší fotogalerie:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více