Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Další soutěžní výzva MasterChef Česko 2023 se odehrála v kempu na Sázavě. Podle porotců je totiž potřeba nakopnout vodáckou gastronomii. Zatímco některým soutěžícím se podmínky líbily, jiným už méně. Konkrétně Petra připomněla, že skutečně není tramp. To Honza, známý otužilec, naopak trojici Kašpárek, Punčochář, Forejt uvítal ponořený v řece.

Netradiční rozdělení týmů

Hned na začátku dne se soutěžící rozdělili do tří týmů. Kapitány se stali Honza pro vínový tým, Adam pro růžový a Mára pro šedý. Následně pak kapitáni vybrali spoluhráče svým soupeřům. K Adamovi tak přibyl Kuba a Péťa, Mára dostal Petru a Luciu a Honza měl v týmu Terku a Aničku.

Jako úkol dostali soutěžící vytvořit jídla k vodě ze surovin, které našli v „tajemných“ barelech. V nich se nácházela například hořčice, kapary, klobása, ocet, worchesterová omáčka, tuňák, mléko, tabasco, kukuřice, zelí, olej nebo vejce. Jednalo se tedy o trvanlivé suroviny, které si je možné vzít na vodu. Úkol zadal Jan Punčochář jasně: „Uvařte v polních podmínkách kvalitní vodácké jídlo, hodné soutěže MasterChef“.

Polní podmínky

K dispozici dostali soutěžící plynový vařič, švýcarské nožíky, ešusy a kotlík. Časový limit byl stanoven na hodinu, nejhorší tým pro tento díl vypadl. Zbylé dva týmy se utkaly v další výzvě.

Po pětiminutové poradě vybral Adamův tým zelňačku s bramboráky, Honzova parta se pustila do bramboračky, Mára s dámami si zvolili čočku s vajíčkem a okurkou. Ačkoliv Radek Kašpárek tohle jídlo označil za své oblíbené, Jan Punčochář měl obavu, aby zvolený recept nebyl až moc jednoduchý.

Navíc se populárnímu kuchaři ani nezdálo, že tým šedých opéká cibuli na ohni jako špekáček a doporučil, aby ji Mára dal spíš do alobalu a vložil do ohně. „Jinak ji budete mít spálenou,“ vysvětlil Punčochář. Adamův tým zatím do zelňačky přidával sušené švěstky i med a stále ladil chuť, Terka ve vínové zástěře si neuměla poradit s pošírovaným vejcem, které se jí podařilo až na šestý pokus.

Ostré soudy porotců

Hodnocení hotových pokrmů se neobešlo bez problémů. Čočka šedého týmu byla podle Jana Punčocháře málo kyselá, zelňačka růžových měla podle Radka Kašpárka stejný problém, i med byl podle porotců navíc. Přemek Forejt zase vínovému týmu vyčetl spálené škvarky. Vítězným týmem se nakonec stal ten Adamův, tedy růžový. Nejhorší byli šedí pod vedením kapitána Máry, kteří byli nuceni tábořiště opustit a připravit se na vyřazovací výzvu.

Langoš pro hladové vodáky

Růžoví a vínoví se utkali o celkové vítězství v tomto díle a postup na balkon pro další epizodu. Druhou venkovní výzvou se stal langoš. Ačkoliv porotci představili klasický, s kečupem, česnekem a sýrem, po soutěžících chtěli sofistikovanější recept. Navíc museli soutěžící uvařit pro 40 hladových vodáků.

Hodina času zpočátku pro nikoho neznamenala problém. Honzův tým si připravil máslo s česnekem, který byl základem na langoši, k němu kečup z pečených paprik a candáta. Ten se ovšem nesetkal s nadšením poroty. „Když to budete dělat v troubě, tak se vám bude dusit. Dáte na langoše vařenou rybu,“ varoval Kašpárek. „Honzo, nejste na žádném jóga kempu,“ dodal Forejt. Tím definitivně kapitána vínového týmu přesvědčil, aby rybu nakonec nepoužil. Volba tedy připadla na romadůrový přeliv.

Růžový tým pod vedením Adama vsadil na českou klasiku a na langoš se rozhodl dát zelí a trhané maso. Radek Kašpárek ovšem soutěžícím vysvětlil, že v daném časovém limitu nestihnou vše připravit, takže také růžoví museli měnit plány. Krkovici začali připravovat podobně jako na katův šleh.

Rozzlobený Kuba rezignoval

V ten moment se ovšem na Kubu naštvali dva porotci. Punčochářovi „drásalo nervy, jak trápil maso“, Forejt mu zase vytkl, že „není Jamie Oliver a na indukci musí mít pánev nalepenou, jinak se nebude maso restovat“. Kubův pohled dával jasně najevo, že by šéfkuchařům nejraději něco odpověděl, ale nakonec to neudělal. Co proto však dostal i Péťa, který nestíhal dostatečně rychle připravovat těsto.

Kritika porotců dopadla na růžový tým víc, než si chtěl připustit. „Byli jsme jako tři kluci, co jsou poprvé v kuchyni,“ připustil Adam. Navíc Kuba byl evidentně otrávený a zdálo se, že souboj vzdal. Na to zareagovali porotci, kteří dali týmům dvě minuty na oddych. Kubu to nastartovalo, ale Péťa začínal mít problém s moc tuhým těstem. Dal do něj totiž málo vody. Poté mu naopak lítalo z kuchyňského robota na všechny strany a soutěžící.

Nebezpečný olej

Jako už se stalo zvykem, neobešla se příprava pokrmů bez zranění. Honza se totiž dokázal pořezat při krájení cibule malým nožíkem, stejně tak Adam při přípravě směsi na langoš.

Nejhůře však dopadla Terka, která byla postříkána rozpáleným olejem z langošů. Chvíli se dokonce zdálo, že ji tuk zasáhl do oka. To se nakonec nepotvrdilo a soutěžící se s obkladem vrátila do hry a zapojila se do přípravy langošů. Po chvíli ovšem musela vyhledat pomoc lékaře.

Konečný výsledek souboje o nejlepší langoš nakonec museli určit přítomní vodáci, které oba týmy pohostily. V poměru 24:16 vyhrál Adamův tým, v němž soutěžili i Kuba a Péťa.

Náš tip: Jak probíhalo natáčení MasterChef Česko 2023 se dozvíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - MasterChef Česko 2023 - Langoš a vaření u vody

Ukázat 34 fotografií

Zkuste si podle našeho videoreceptu vytvořit doma langoš z jogurtového těsta:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více