Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít zbytky masa z pečené husy: Hodí se skvěle do salátů, pomazánek, na chlebíčky i jako náplň do tortilly
Zdroj: Toprecepty

Bohatá svatomartinská tabule každoročně nabízí všeho v hojném množství. Někdy větším, než jsme schopni sníst. Jsou I tací, kteří budoucí přebytky generují dokonce úmyslně, protože se s obraným masem, kostmi i nevyužitým sádlem pak ještě dají dělat zázraky. Fantazii klást meze proto nebudeme, nicméně nejdříve je potřeba připomenout, že uchovávání zbytků má svá pravidla.

Bezpečné uchování

Při znovu využití zbytků masa je důležité uchovávat je v lednici a co nejrychleji spotřebovat, aby maso bylo stále bezpečné k jídlu. Můžete ho znovu tepelně zpracovat, vždy je ale důležité, aby dosáhlo ve všech svých částech bezpečné vnitřní teploty. Udává se minimálně 74°C po dobu alespoň 5 minut. 

Při opětovné tepelné úpravě maso však vystavujete riziku převaření či vysychání. Pokud bude tedy směřovat do trouby nebo na pánev, hodí se i trocha zbylé šťávy z pečení.

Z praxe všichni víme, že právě ta ale často během hostiny ze stolu zcela zmizí, proto můžete sáhnout po troše sádla, jehož přebytek je mnohem pravděpodobnější, případně se hodí i pár lžic hotového vývaru, pokud máte. A co tedy dělat s pečeným masem z husy či kachny, které jste už nezvládli sníst? Následující tipy změní zbytky v dokonalou delikatesu. 

Co dělat se zbytky pečené husy či kachny

Možností je více, přinášíme dnes ty nejzajímavější, nebo ty, které se nám osobně osvědčily. 

  • Saláty: Nakrájejte maso na malé kousky a přidejte do zeleninových nebo těstovinových salátů.
  • Sendviče a wrapy: Použijte maso jako náplň do sendvičů nebo wrapů spolu se zeleninou, hořčicí, majonézou nebo jinými omáčkami.
  • Polévky a vývary: Můžete využít maso i kosti pro bohatý masový vývar, který pak poslouží jako základ pro polévky. K tomu se konkrétněji ještě vrátíme.
  • Risotta: Husí a kachní maso se bezvadně hodí třeba do dýňového, hráškového nebo houbového rizota.
  • Těstoviny: Maso můžete přidat do omáček na těstoviny nebo ho použít jako náplň do lasagní.
  • Asijská jídla: Nakrájené maso může být použito v čínských stir-fry jídlech, thajských curry nebo jako součást vietnamských phở polévek.
  • Palačinky nebo crepes: Nakrájené kachní nebo husí maso může být uvnitř slaných palačinek nebo crepes s brusinkovou omáčkou nebo fíkovým chutney.
  • Pomazánky: Zbylé maso lze nakrájet nadrobno a využít jako základ pro pomazánky. 
  • Chlebíčky: Ve spojení se salátem, ochuceným máslem nebo jinými surovinami bude pečené maso na chlebíčku perfektní. 
  • Tacos nebo quesadillas: Zkusit ho můžete zakomponovat také do mexických pokrmů. Jeden takový vám dnes představíme. 

Mexické tacos s trhaným husím masem 

V případě, že vám zbyly i lokše, se pokrm ve stylu tacos přímo nabízí. Bramborové placky tu zastoupí tradiční tortilly (ale i ty lze využít), trhané pečené maso se sem hodí víc než cokoli jiného. Ideálně promíchané se šťávou či výpekem.

Jak na to? Hotové placky (lokše nebo tortilly) ohřejte na suché horké pánvi z obou stran, v malém kovovém rendlíku ohřejte i maso. Udělejte salát z jemně nakrouhaného čerstvého červeného zelí, nadrobno nakrájené červené cibule, oloupaných dílků mandarinek a z koriandru. Stačí vše pokrájet, zakápnout citronovou šťávou, lehce osolit a opepřit

Na placku dejte maso, doplňte salátem a přidejte pár kapek dobré chilli omáčky. Kdo pálivé nerad, poohlídne se v lednici po zbylé švestkové omáčce z letních grilovaček, případně lžičce povidel. Dobrou chuť! Jak taková delikatesa vypadá, na to se můžete podívat na Instagramu Menu od Koko.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více