UHO, poháry z „mlíčňáku“, gothaj s cibulí nebo džus v plechovce aneb Co jsme jedli a pili za socialismu
17. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Zdá se to neuvěřitelné, ale od sametové revoluce, která začala 17. listopadu 1989, uběhlo již neuvěřitelných 34 let. Někteří z dnešních dospělých ještě ani nebyli na světě, jiní v té době již chrastili klíči na Václavském náměstí a další byli teprve dětmi. Pojďte si společně s námi zavzpomínat, na čem jsme si tehdy pochutnávali.
Jak jsme prožívali 17. listopad?
Sedmnáctý listopad je přesně jedno z těch dat, u nichž si každý pamatuje, co přesně tou dobou dělal. Tedy pokud jste zrovna nepatřili do té generace, která v tu dobu ještě pila Sunar z láhve, stavěla stavebnici Merkur nebo si hrála s mončičáky. Ti, kteří na konci osmdesátek zažívali dětská léta, ale obvykle na tu dobu vzpomínají s nostalgií.
Byla to doba, kdy se ve škole obchodovalo s céčky, nejlepší bubliny se dělaly z Pedra, na snídani se pilo Granko, na žízeň džus s plechovky nebo Pompela či Olympus v kelímku a po škole se na plácku mezi domy lízal Vitacit rovnou z dlaně. Specifická ovšem byla i nabídka tehdejších restaurací, cukráren a jídelen. Na jaké speciality se nejvíc vzpomíná?
Mohlo by vás zajímat
V bufetu na stojáka chutnaly párky i ruské vejce
O osmdesátkách by se dalo říct, že to byla doba „bufáčů“ neboli automatů. Jedním z nejslavnějších byla Koruna na Václavském náměstí, o níž se vypráví spousta legendárních historek.
Třeba o vzniku tehdejší speciality ruského vejce, nebo o tom, jak si každý musel pořádně hlídat svůj talíř, neboť hrozilo, že vám kolemjdoucí ukousne kus párku, který rovněž patřil k místním vyhlášeným pochutinám.
Chlebíček s vlašákem, dršťkovku nebo smaženku jste si ovšem na stojáka mohli vychutnat v podobných bufetech i v dalších městech. Ceny tu byly ostatně lidové, chlebíček stál třeba jen 80 halířů a hlavní jídlo jste tu pořídili i za 2 Kč.
Mohlo by vás zajímat
Cukrárny a „mlíčňáky“
Když byla chuť na sladké, chodilo se do cukráren, jejichž vitrínám kralovaly rakvičky se šlehačkou, věnečky, štafetky, laskonky nebo dorty s vrstvou želé na vrchu. Stejně oblíbené byly i „mlíčňáky“, kde se dala sehnat pořádná točená zmrzlina, luxusní mléčné koktejly, podávané v keramických kalíšcích, nebo poháry s „polárkáčem“ a kompotem nebo s pudinkovým základem, do nichž se často využily i zbytky z neprodaných zákusků – třeba nalámané rakvičky.
Hotovky nebo minutky
Nabídka tehdejších restaurací byla poměrně monotónní. Na jídelním lístku obvykle figurovalo vařené hovězí s knedlíkem nebo s bramborem, sekaná, španělský ptáček, gulášek, svíčková, dušená šunka, smažák (ovšem pouze s bramborami) či srbské rizoto, jako předkrm gothaj s cibulí nebo tresčí játra. V lepších podnicích byly kromě hotovek na výběr i tzv. minutky, neboli jídla na objednávku, která byla dražší. Tehdejší delikatesou byl třeba biftek s volským okem na vrchu podávaný s kroketami.
Mohlo by vás zajímat
Čína, hranolky i velryba
V každém větším městě byla obvykle nějaká lepší restaurace nebo vinárna, kam bylo možné si zajít na slavnostní večeři při svíčkách. V Praze byly luxusnější restaurace obvykle součástí hotelů a často nabízely i zahraniční speciality. Největším hitem byla slavná čínská restaurace ve Vodičkově ulici, do hotelu Paříž jste si mohli zajít na francouzské delikatesy a v ulici Na Příkopech se v roce 1986 otevřel vyhlášený Arbat, jakýsi první český fastfood, kde se ruská gastronomie prolínala s tou americkou.
Zajít jste si sem mohli nejen na zdejší hitovku hranolky s kečupem smíchaným s majonézou, ale i na vynikající ruský boršč. Populární byl též Frionor, kde se nabízely speciality z mořských ryb a dokonce i takový unikát jako velrybí maso, které chutnalo jako hovězí a dělal se z něj třeba guláš. Ostatně ryby nebo mořské plody nebyly zase tak nedostupné a třeba oblíbeným předkrmem lepších restaurací, který se dělal i doma na různé oslavy, byl krabí nebo krevetový koktejl.
Mohlo by vás zajímat
Od UHA ke „kaťáku“
Pokud jste byli v dobách revoluce školou povinní, pravděpodobně jste se snažili nějak vyrovnat s tím, co se servírovalo ve školních jídelnách. Maminkám se na otázku, co bylo k obědu, odpovídalo univerzální odpovědí – maso, brambory a omáčka. Ta byla rovněž univerzální a říkalo se jí UHO neboli univerzální hnědá omáčka.
Často ji nabízely i různé závodní jídelny, stejně jako šunkofleky, vepřové s mrkví nebo drožďovou polévku či rýžový nákyp. Pomalu se ale začínalo blýskat na lepší časy, které nám přinesly moderní zápaďácké delikatesy, jakým byly kuře s broskví, katův šleh a brzy i první opravdový americký fastfood. Ale to ještě pár let trvalo.
Náš tip: Chcete-li si trochu zavzpomínat, připravte si vlašský salát dle Československé státní normy a našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro poháry: Vzpomínáte na pudink s piškoty nebo banán s karamelem?
Retro okénko: Legendární ruská vejce vznikla jako z nouze ctnost, ale oblíbili si je všichni
Retro okénko: 5 skvělých zákusků socialistických cukráren. Na tehdejší rakvičky, věnečky či kremrole by se dnes stály fronty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Banana split
Přidáno před 16 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších jídel devadesátek: Dejte si Katův šleh, kuře s broskví, šunkové rolky a další porevoluční hity!
Granko, Vitakáva, Májka aneb Pamatujete si, na čem jsme si pochutnávali za socialismu?
Retro vepřenky podle normy ČSN: Takové mívali kdysi v automatu Koruna a šťavnaté byly díky malému fíglu s ledovou vodou