Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paštika ze zeleniny a hub podle Viléma Vrabce: Lehce vyškvařená slanina ji navoní, vařená rýže zahustí a smetana zjemní
Zdroj: zdroj: Toprecepty.cz, mika59

Pokud máte to štěstí a podařilo se vám najít nějaké houby, můžete vyzkoušet paštiku z hub a zeleniny. Kromě hub totiž skvěle využijete i kořenovou a další čerstvou zeleninu. Navíc podle receptu slavného českého kuchaře Viléma Vrabce chutná přímo fantasticky.

Místo rýže pohanka

Paštiky ze zeleniny a hub skvělé zpestří náš podzimní jídelníček. Můžeme je připravit z toho, co máme doma ve spíži. Kromě hub využijeme různé druhy zeleniny. Do následujícího receptu přidáváme vařenou rýži. 

Co ale místo ní uvařit zdravější pohanku nebo jáhly? Z koření je v této paštice kromě soli a pepře pouze kari, ale kdo má rád aromatičtější a chuťově výraznější paštiky, může přidat rozmarýn, koriandr nebo majoránku. Neuškodí ani lžička houbového koření, které podpoří chuť hub.

Všechny houby kromě ryzce

Čerstvých hub mohou být různé druhy, ideální je jejich směs doplněná i několika žampiony. Skvělé jsou samozřejmě pravé hřiby, ale i lišky a křemenáče. Nevhodný je v tomto případě ryzec, který má křehkou dužinu a téměř výhradně se nakládá do octového nálevu.

Sušené, nakládané nebo mražené houby se na přípravu této paštiky nehodí.

Máslo a smetana

Čarovat se dá i se zeleninou. Pokud máte čas, nastrouhejte ji na hrubém struhadle (tedy tu kořenovou a kedlubnu), hrášek a fazolky nakrájejte nadrobno a vše poduste doměkka na másle. Zelenina pak bude pak mnohem chutnější.

Kromě slaniny můžete přidat i trochu kuřecích jatýrek. Nakrájené najemno a orestované na vyškvařené slanině dodají úplně jiný rozměr chuti. Trochu smetany ke šlehání a/nebo lžíce másla paštiku úžasně zjemní.

Jak připravit paštiku ze zeleniny a hub?

Budete potřebovat: 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), případně kedlubna, zelené fazolky nebo hrášek, 250 g čerstvých hub, 100 g rýže, 3 vejce, 40 g strouhanky, sůl, pepř, špetka kari koření, 120 g slaniny, 1 lžíce másla, tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy, jarní cibulku, rajče nebo čerstvé bylinky na zdobení. Potřebovat budete také formu na biskupský chlebíček.

  1. Zeleninu uvařte a nakrájejte na malé kousky. Rýži uvařte na skus. Houby očistěte, nakrájejte na malé kousky a na mírném ohni poduste na másle doměkka. Slaninu nakrájejte na malé kostičky, nasypte na rozpálenou pánev a nechte je trochu vyškvařit.
  2. Do větší mísy dejte zeleninu a houby, vařenou rýži, vyškvařenou slaninu, nasypejte strouhanku, přidejte vejce. Osolte, opepřete, přidejte špetku kari a důkladně promíchejte. Pokud chcete paštiku jemnější, suroviny rozmixujte.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Formu na biskupský chlebíček vymažte tukem a vysypejte strouhankou. Naplňte připravenou směsí a vložte do trouby.
  5. Pečte 30–40 minut.
  6. Paštiku nechte trochu vychladnout a vyklopte ji na tác.
  7. Podávejte s čerstvým pečivem, zdobené čerstvými bylinkami, nakrájenou jarní cibulkou nebo plátky rajčete.

Náš tip: Pokud máte chuť na opravdovou paštiku, připravte si ji z kuřecích jater podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více