

Vepřový závitek na smetaně
Suroviny 3 porce
- 3 vepřové plátky (z kýty, po 150 g)
- sůl
- 3 plátky anglické slaniny
- 1 vejce (natvrdo vařené)
- 1 sterilovaná sladkokyselá okurka
- 35 g uzeniny (salám vcelku nebo párek, šunková klobása apd.)
- 35 g slaniny (20 g do závitků + 15 g na základ)
- 4 lžičky rýže (možno vynechat)
- 3 lžíce oleje
- 50 g cibule
- 80 g kořenové zeleniny (směs mrkev, celer, petržel - měla jsem mraženou)
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- vývar (na zalití)
- 2 dl mléka
- 1 dl smetany
- 30 g hladké mouky (3 zarovnané lžíce)
- na dochucení:
- ocet
- cukr
- špetka tymiánu
Postup přípravy receptu
Vepřové plátky naklepeme do široka, osolíme, položíme plátek anglické slaniny a na to po kousku vařeného vejce, okurky, špalíček uzeniny nebo kousek párku, slaninu a trochu propláchnuté syrové rýže - ale ta nemusí být.
Maso svineme do závitku, mírně osolíme i na povrchu a sepneme nebo ovážeme režnou nití.
15 g slaniny nakrájíme na kostičky, necháme zesklovatět, přidáme olej a na kostky nakrájenou zeleninu nebo nastrouhanou, pokud použijeme čerstvou.
Zeleninu orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme.
Pak shrneme ke kraji a vložíme závitky, které ze všech stran opečeme, ale pozor, aby se nespálila zelenina. Někdo začíná tím, že opeče maso hned na začátku, vyjme ho a teprve restuje zeleninu, i tak je to možné.
Základ zastříkneme trochou octa, zalijeme nejraději vývarem a dusíme do měkka.
Pak závitky vyjmeme, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem - nebo pokud ne, tak nakonec musíme omáčku procedit.
Šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a necháme dobře zvolna provařit a to nejméně 20 minut. Nakonec přidáme smetanu a ještě dochutíme podle svých zvyklostí, špetkou cukru, já dávám i špetku tymiánu.
Poznámka od kuchařky
Běžné jídlo v jídelnách a meníčkových restauracích. Podobně je uvedené i v Recepturách teplých pokrmů.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřový závitek na smetaně
-
Eli, tak snad nezalituješ, že jsi ten bod už dopředu dala
-
Já miluju, když někdo prozradí, jak se vaří v restauracích...
, třeba i klasická jídla. Ale zdá se mi, že tohle jsem ještě neochutnala, tak co nejdřív a ráda připravím. Jsem sice lehce protivná, že plánuju jídelníček...
(žert, haha), ale zařadím co nejdříve v příštím týdnu. Ď. za recept, je krásný. Bod klidně dopředu...
-
Ještě jednou všem děkuji, budu moc ráda, když třeba vyzkoušíte.
-
Krásná fotka
+
-
Nádhera
Fotky i recept
+15
-
moc pěkné
-
Maruško, nádhera
a máš 12, bodík i za ty krásné fotky
+
-
Merylas, celkem klasika, ovšem dost dobrá a fotky máš jako z reklamy na dobrotu. Recept znám i dělám, tak máš jasného 10.boda
-
-
Merylas
krása. Znám je, tudíž posílám rovnou boďku č. 8. Máš krásně jedlé fotky
. A taky díky za připomenutí, už dlouho jsem je nedělala
.
-
pekne pripravené, pekne nafotené... -
Závitky v jakémkoliv podání se mi líbí a u nás jsou oblíbené
-
Všem děkuji
Je to opravdu klasika
Reny, máš pravdu, jen masko na ptáčky - plátky ještě potírám hořčicí, pepřím a dávám dovnitř cibuli
Já hovězí maso taky moc nekupuju, jen občas.
-
Fotka uplne bozskaaa....ted na to koukam,je tesne pred 12hodinou a mne ukrutne kruci v brisku...
je to vlastne spanelsky ptacek,akorat z veproveho a smetanova omajda je klasika a s knedlikem ji muzu i samotnou...
dam bodik ale rada bych jich dala i vic....hovezi je drazsi a mne po nem byva tezko,takze moc nedelam ale do tehle namky se brzy pustim....
-
Krásná klasika, já mám taková jídla moc ráda
+