Vepřový závitek na smetaně

Merylas Kuchařka: Merylas

3 porce Vepřové maso 17 názorů

Suroviny

3 vepřové plátky (z kýty, po 150 g)
sůl
3 plátky anglické slaniny
1 vejce (natvrdo vařené)
1 sterilovaná sladkokyselá okurka
35 g uzeniny (salám vcelku nebo párek, šunková klobása apd.)
35 g slaniny (20 g do závitků + 15 g na základ)
4 lžičky rýže (možno vynechat)
3 lžíce oleje
50 g cibule
80 g kořenové zeleniny (směs mrkev, celer, petržel - měla jsem mraženou)
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
5 kuliček celého pepře
vývar (na zalití)
2 dl mléka
1 dl smetany
30 g hladké mouky (3 zarovnané lžíce)
na dochucení:
ocet
cukr
špetka tymiánu
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové plátky naklepeme do široka, osolíme, položíme plátek anglické slaniny a na to po kousku vařeného vejce, okurky, špalíček uzeniny nebo kousek párku, slaninu a trochu propláchnuté syrové rýže - ale ta nemusí být.

  2. Maso svineme do závitku, mírně osolíme i na povrchu a sepneme nebo ovážeme režnou nití.

  3. 15 g slaniny nakrájíme na kostičky, necháme zesklovatět, přidáme olej a na kostky nakrájenou zeleninu nebo nastrouhanou, pokud použijeme čerstvou.

  4. Zeleninu orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme.

  5. Pak shrneme ke kraji a vložíme závitky, které ze všech stran opečeme, ale pozor, aby se nespálila zelenina. Někdo začíná tím, že opeče maso hned na začátku, vyjme ho a teprve restuje zeleninu, i tak je to možné.

  6. Základ zastříkneme trochou octa, zalijeme nejraději vývarem a dusíme do měkka.

  7. Pak závitky vyjmeme, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem - nebo pokud ne, tak nakonec musíme omáčku procedit.

  8. Šťávu zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce a necháme dobře zvolna provařit a to nejméně 20 minut. Nakonec přidáme smetanu a ještě dochutíme podle svých zvyklostí, špetkou cukru, já dávám i špetku tymiánu.

Poznámka

Běžné jídlo v jídelnách a meníčkových restauracích. Podobně je uvedené i v Recepturách teplých pokrmů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 658 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřový závitek na smetaně

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Eli, tak snad nezalituješ, že jsi ten bod už dopředu dala:-8:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Já miluju, když někdo prozradí, jak se vaří v restauracích...:yes:, třeba i klasická jídla. Ale zdá se mi, že tohle jsem ještě neochutnala, tak co nejdřív a ráda připravím. Jsem sice lehce protivná, že plánuju jídelníček...:-D (žert, haha), ale zařadím co nejdříve v příštím týdnu. Ď. za recept, je krásný. Bod klidně dopředu...;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Ještě jednou všem děkuji, budu moc ráda, když třeba vyzkoušíte.:-K

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KKrásná fotka:yes::yes:+

    Odpovědět

  • misza misza

    Nádhera:-p Fotky i recept:-*:yes:+15

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p moc pěkné:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Maruško, nádhera:yes: a máš 12, bodík i za ty krásné fotky:yes::yes: +

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Merylas, celkem klasika, ovšem dost dobrá a fotky máš jako z reklamy na dobrotu. Recept znám i dělám, tak máš jasného 10.boda:yes:

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

  • mirca75 mirca75

    Merylas:-) krása. Znám je, tudíž posílám rovnou boďku č. 8. Máš krásně jedlé fotky:yes:. A taky díky za připomenutí, už dlouho jsem je nedělala:-8.

    Odpovědět

  • ahoj ahoj(neregistrovaný)

    :yes::yes:
    pekne pripravené, pekne nafotené...

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Závitky v jakémkoliv podání se mi líbí a u nás jsou oblíbené;-):yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Všem děkuji:-8 Je to opravdu klasika;-) Reny, máš pravdu, jen masko na ptáčky - plátky ještě potírám hořčicí, pepřím a dávám dovnitř cibuli;-) Já hovězí maso taky moc nekupuju, jen občas.

    Odpovědět

  • Reny2 Reny2

    Fotka uplne bozskaaa....ted na to koukam,je tesne pred 12hodinou a mne ukrutne kruci v brisku...:-D je to vlastne spanelsky ptacek,akorat z veproveho a smetanova omajda je klasika a s knedlikem ji muzu i samotnou...:-* dam bodik ale rada bych jich dala i vic....hovezi je drazsi a mne po nem byva tezko,takze moc nedelam ale do tehle namky se brzy pustim....:yes::-K:-p

    Odpovědět

  • maris maris

    Krásná klasika, já mám taková jídla moc ráda:yes::-p+

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vepřové závitky na smetaně vepřové plátky na smetaně vepřové ptáčky na smetaně kuřecí závitky na smetaně vepřové závitky na smetaně recepty veprove zavitky se smetanou vepřové závitky vepřový závitek závitky na smetaně hovězí závitky na smetaně vepřový plátek na smetaně závitky z vepřového masa na smetaně hovězí závitek na smetaně ptáčky na smetaně vepřove ptačky nebo zavitky vepřový na smetaně krůtí závitky na smetane vepřové maso recepty vepřový ptáček na smetaně veprovy zavitek na smetne

Zapomněl/a jsem heslo