Český král Václav II. miloval hostiny, ale panicky se bál otravy. Ze strachu zvracel nebo se nechával věšet hlavou dolů
10. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Jako malý chlapec zažil odloučení od matky, několikaleté věznění i hlad. Není divu, že král Václav II. později s radostí pořádal velkolepé hostiny, kde se stoly prohýbaly dobrým jídlem a pitím.
Podlomené zdraví
Václav II. to jako syn slavného otce neměl jednoduché. Přemysl Otakar II. byl vyhlášený bojovník, který s mečem v ruce rozšířil a upevnil moc české koruny. Po jeho smrti roku 1278 se ale teprve sedmiletý chlapec stal loutkou v mocenských bojích.
Než ve svých dvanácti letech nastoupil na trůn, byl poručníkem Otou Braniborským vězněn na hradě Bezděz a potom v Braniborsku. Odloučení od matky a dokonce i občasné hladovění se podepsalo na jeho psychice. Kosterní pozůstatky prokázaly, že se potýkal s nedostatkem vitaminů.
Mohlo by vás zajímat
Najíst se a dávit nohama vzhůru
Jak zaznamenal Petr Žitavský ve Zbraslavské kronice, Václav II. měl panickou hrůzu z koček, k hysterii mu stačilo i zamňoukání. Bál se bouřky a blesků a trpěl nepolevující hrůzou ze smrti.
To se projevovalo například tím, že se obával otravy jídlem. A tak se často stávalo, že si panovník pochutnal na dobrém jídle a pití, pak ho přepadl strach z otravy. Husí brko k vyvolání dávení mu nestačilo. Nařídil tedy služebným, aby ho zavěsili nohama vzhůru, protože byl přesvědčený, že jen tak se mu bude lépe dávit a že ze sebe dostane všechen jed.
Mohlo by vás zajímat
Velkolepá korunovační hostina
Když byl ovšem v dobrém rozmaru, vychutnával si různé dobré pokrmy. Proslulá byla hostina, kterou uspořádal na počest své korunovace v roce 1297. Ta trvala celé čtyři dny. Významní hosté se shromažďovali v provizorní obrovské dřevěné hale, která byla za tímto účelem vybudována na pražském Smíchově.
A co bylo zvykem na takových slavnostech podávat? Soudobý kronikář Otacher Štýrský, autor německy psané Štýrské rýmované kroniky, barvitě popsal korunovační hodování.
Díky němu například víme, že z masa se servírovala především zvěřina, která byla oblíbená u bohaté šlechty. Pekla se také drůbež včetně labutí, na stole byly i ryby.
Maso se připravovalo spolu s cibulí, česnekem či křenem, kořenilo koprem nebo kmínem, oblíbený byl voňavý dobromysl (oregano) nebo majoránka. V kuchyni panovníka už byl k dispozici například i jalovec a koriandr.
Mohlo by vás zajímat
Alkohol doslova tekl proudem
K masu se jedl chléb, pro Václava II. a jeho hosty se chleba pekl z jemně mleté bílé mouky. Nebyly to zřejmě velké bochníky, jak známe dnes, ale menší bochánky podobné dnešním žemlím. Ty doplňovaly ještě placky z nekvašeného chlebového těsta.
Hrdlem tisícovky hostů protekly hektolitry piva, medoviny a vína. A traduje se, že v pražských kašnách teklo po celé čtyři dny víno místo vody.
Toto hodování nebylo zadarmo a ani král neměl neomezený zdroj financí. Kronikáři se shodli, že Václav II. silně zruinoval královskou pokladnu.
Václav II. zemřel poměrně mladý v roce 1305, bylo mu teprve třiatřicet let. Jeho syn Václav III. byl krátce po nástupu na trůn zavražděn v Olomouci. Přemyslovci tak vymřeli po meči a skončila významná etapa v historii českého státu.
Náš tip: Hosté Václavovy korunovační slavnosti by určitě ocenili i srnčí guláš podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
curiavitkov.cz: Čas jídla: Stravování ve středověku
e-stredovek.cz: Václav II.
lovecpokladu.cz: 2.6.1297 Václav II. korunován českým králem
dnyceskestatnosti.cz: 2. června 1297 -Korunovace Václava II.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat pastiňák? Podobně jako další kořenovou zeleninu, jen pozor na alergické reakce
Pastiňák je výborný nejen do polévek (s další zeleninou), ale i do salátů a přílohových kaší, na které ho zpracujeme podobně jako brambory nebo mrkev… Číst více
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?
Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas… Číst více
Méně známá podzimní kořenová zelenina: Víte, jak využít v kuchyni pastinák?
Pletou se vám pastinák s patisonem? Slova si jsou… Číst více
Nejlepší hranolky nejsou jen z brambor: Zkuste třeba mrkvové, lilkové nebo z červené řepy!
Kdo by nemiloval hranolky? Pravý americký… Číst více
Pět nejlepších jídel z kořenové zeleniny: Mrkev chutná se smetanovou omáčkou, celer smažený a červená řepa pečená
Bez kořenové zeleniny by se česká kuchyně… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Jak skladovat kořenovou zeleninu v písku? Mrkev, petržel i pastiňák uložíme podle rad našich babiček a vydrží řadu měsíců
Zeleninu uložíme tak, aby pro nás byla během chladného období roku snadno dostupná a uchovala si svěžest. Nestačí ji nechat v košíku, protože by brzy… Číst více
Pastiňák na zahradě: Méně známá zelenina je dokonale mrazuvzdorná
Pastiňák pěstujeme pro jeho podzemní část, která vzhledem sice připomíná petržel, ale nasládlou chutí se více blíží k mrkvi. Využití je podobné jako… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Kníže Oldřich měl mlsný jazýček. Na stole muselo být hodně masa, delikatesou byl pečený kančí ocásek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 5 hodinami
Klobásy
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 11 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno 28. 4. 2024 20:39
Přečtěte si Zobrazit více
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Hostiny na dvoře Přemysla Otakara II. měly nechutné pauzy s husím brkem a o chleba staral chlebarius