Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvové karbanátky: Na krásně šťavnaté a voňavé jídlo stačí jen několik ingrediencí, a přitom ho pořídíte doslova za pár korun
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Máte rádi karbanátky a rádi byste změnu? Vyzkoušejte například mrkvové. Můžete si je připravit v různých variantách: s masem i bez něj. Přitom i bez masa jsou jsou skvělé a chutnají nejen vegetariánům.

Co potřebujeme na karbanátky

Na přípravu karbanátků se většinou využívá směs mletého hovězího a tučnějšího vepřového masa. Tato kombinace zajistí chutný a šťavnatý výsledek. Není ovšem zrovna nejlevnější. Kromě masa dodá karbanátkům chuť dosklovita usmažená cibule, česnek, sůl a pepř. Někdo používá cibuli syrovou, ale s osmaženou chutnají karbanátky mnohem lépe. Karbanátky nemusí vždy být masové, existují i jiné zajímavé varianty.

Ať už se pustíme do kterékoliv, musíme ji dobře ochutit. Variantou je i pikantní chuť chilli, které můžeme doplnit o nasekaný koriandr, i když klasicky se využívá petrželka. Směs na karbanátky připravujeme těsně před smažením nebo pečením. Obvykle karbanátky obalujeme ve strouhance a pak je smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku. A práci si můžeme urychlit a připravit zdravější variantu na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě. Karbanátky vždy musí být dobře tepelně upravené. 

Levnější karbanátkové varianty

Pokud chceme ušetřit, můžeme zvolit levnější variantu karbanátků. Ty se kromě masa připravují třeba i s květákem, ale také s mrkví. A kilo mrkve už můžeme pořídit zhruba za 20-30 Kč, což je výrazně méně než za stejné množství masa. 

Kromě mrkve potřebujeme česnek a cibuli, na propojení využijeme tradičně vejce a na zahuštění strouhanku. Chuť dodá sůl, pepř, majoránka. Sáhnout můžeme ale také po směsi koření na karbanátky. V takové směsi najdeme kromě majoránky také sušený česnek, cibuli, zázvor, někdy i oregano. 

Vegetarianské

Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…

Jak na výborné mrkvové karbanátky za pár korun

Na mrkvové karbanátky potřebujete: 800 g mrkve, 1/2 cibule, 4 stroužky česneku (případně i víc), majoránku, sůl, 2 vejce, olej a strouhanku.

Jak na to? Mrkev nastrouhejte najemno a poduste ji v troše vody. Vodu zceďte. Mrkev nechte vychladnout, a pak ještě ze zeleniny vytlačte zbytek vody. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nasekejte nadrobno. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a osmažte na rozpáleném oleji. Přidejte mrkev, česnek, majoránku a vajíčka. Zahustěte strouhankou podle potřeby a důkladně promíchejte. Vytvarujte karbanátky a obalte je ve strouhance.

Připravte si pánvičku s dostatečným množstvím oleje. Nechte ho rozehřát a karbanátky dávejte do rozpáleného oleje. K mrkvovým karbanátkům se hodí vařené brambory, bramborová kaše, ale i jen pouze zelenina.

Náš tip: Další variantou jsou třeba květákové karbanátky. Připravte si je podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více