Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gastro glosa: Ve finále Peče celá země jsou dva muži. Umět dort totiž začíná být docela sexy
Zdroj: se souhlasem České televize, Freepik, koláž Toprecepty

Soutěž amatérských pekařů, Peče celá země, brzy skončí. V posledním díle se mezi sebou utkají dva muži a jedna žena. Je to náhoda? Možná. Možná je ale důvod úplně jiný.

Chlapi v zástěře

Mnozí ještě pamatují doby, kdy byla kuchyně doménou žen a muži „směli“ vařit jen jako profíci v restauracích. Tohle už naštěstí dávno neplatí, ale s feminismem a změnami rolí to souvisí jen částečně, byť k tomu nastavení a změny společnosti taky přispěly.

Hlavní důvod je ovšem jiný. Muži jsou doma v kuchyni víc než dřív nejen proto, že je k tomu vede hlad, nebo je „tlačí“ zaměstnaná žena. Příčina je i v tom, že vaření, potažmo pečení může být a je skvělý relax.

Ostatně, potvrdilo se to v době pandemie, kdy nejvíc nedostatkovým zbožím bylo jednu dobu droždí. Všichni, bez ohledu na pohlaví, tehdy potřebovali utéct do své „komfortní zóny“. Do bezpečí známých vůní a chutí, do místa, kde se tvoří, peče a vaří, do kuchyně.

Domácími rohlíky z té doby proslul bloger Cuketka, Josef Maršálek s Terezou Bebarovou spustili „pečicí“ pořad Čas na tebe a instagramové či jiné profily založili do té doby neznámí influenceři, namátkou Těhotnej kuchař, Martin v kuchyni nebo Honza peče.

Zájem o vaření či pečení se léta přenáší i na televizní obrazovky, s pořady tohoto typu jako by se roztrhl pytel. Kromě MasterChefa jsme mohli sledovat i Souboj na talíři, Pohlreichův souboj restaurací, Cukrárnu u Josefa, Buchty po ránu a další. Vaří a peče se na obrazovkách skoro všude (od Sama doma po Události) a do soutěžních pořadů o vaření se běžně hlásí muži a běžně je i vyhrávají.

Dva muži s mašlovačkou

Ale pečení přece jen bývala jiná liga, na tomhle sladkém hřišti, když pomineme profíky, donedávna soupeřily téměř výhradně jen ženy. Ovšem to už je právě jinak a důkazem není jen cukrářský mág a aktuálně „áčková“ celebrita Josef Maršálek.

Důkazem je i to, že se dva amatérští pekaři, muži, probojovali do finále Peče celá země. Vojtěch a Martin si to zítra nerozdají v boxerském ringu, ale u trouby. Když v roce 2021 vydával Josef Maršálek svoji knihu Sexy dorty, možná ani netušil, jak vizionářská publikace to bude.

Dnes se kluci za to, že mají zástěru, nejen nestydí, ale jsou na to pyšní. Influencer s profilem Martin v kuchyni (105 tisíc sledujících) se nedávno pochlubil mrkvovým dortíkem, Těhotnej kuchař (397 tisíc sledujících) před pár dny předvedl na Instagramu perfektní domácí nadýchané loupáky. Autor online kuchařky s profilem Honza peče (34,6 tisíc sledujících) nedělá skoro nic jiného, než že… peče.

Péct sladké dezerty a moučníky zkrátka začíná být sexy. A tak možná není daleko doba, kdy muž místo pozvání své vyvolené ženy do kina či drahé restaurace, pronese „Lásko, nedala by sis moje domácí crème brûlée?

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více