Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánka z droždí patří ke klasikám české kuchyně.
Zdroj: Toprecepty.cz

Droždí má mnoho lidí spjato především s pečivem, při jehož výrobě bývá potřebnou součástí. Stejně platné je ovšem droždí i při přípravě dalších pochoutek, a to jak v teplé, tak studené kuchyni. Například lahodná pomazánka je oblíbenou večeří v mnoha domácnostech.

Skvělé langoše

Kromě klasických rohlíků či chleba se droždí skvěle uplatní třeba při výrobě langošů. Stačí jen přidat mouku, jogurt a pár dalších ingrediencí a skvělé oblíbené stánkové jídlo máte hotové. Recept na něj najdete třeba zde

Polévka plná chutí

Pro zahřátí se zase hodí polévka ze sušeného droždí. Je plná zeleniny, voní libečkem a navíc si ji můžeme dle libosti zahustit ovesnými vločkami. Co vše ještě do chutné polévky musíte přidat, zjistíte v tomto receptu. Pokud máte rádi houby, které jste si navíc zrovna nasbírali při procházce lesem, využijte pro změnu tento recept.

Droždí místo jater

Najdou se tací, kteří si nedokáží představit například hovězí vývar bez knedlíčků. Pokud vám ovšem nevyhovují ty játrové, můžete zvolit alternativu. Drožďové jsou na přípravu velmi jednoduché, o čemž se můžete přesvědčit v návodu na jejich přípravu.

Drožďová pomazánka

Největší klasikou ovšem zůstává již prve zmíněná pomazánka. Na její přípravu budete potřebovat: 2 kostky droždí = 84 g, 1 velkou cibuli, 1-3 vejce (dle chuti), 3 jarní cibulky, 10 g másla, lžíci rostlinného oleje, mletý kmín, sůl a pepř.

Jak na to?

  1. Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli.
  2. Přidejte rozdrobené droždí, které promíchejte, aby se dobře rozpustilo.
  3. Do pánve rozklepněte vejce a nechte ho spojit s droždím, aby mělo konzistenci jako míchaná vejce.
  4. Přidejte jarní cibulku, kmín, sůl a pepř. Nakonec vmíchejte máslo.
  5. Pomazánku servírujte pokud možno na čerstvém pečivu. Skvěle se k ní hodí třeba zeleninový salát.

Náš tip: Pokud nemáte čerstvé droždí, můžete do většiny receptů použít i sušené. Nezapomeňte však na to, že jeden jeho gram je zhruba 2,5 gramu droždí čerstvého.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více