Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Zdroj: Foto: Pixabay, Couleur

Chcete vlastní voňavá rajčata? Na pěstování nepotřebujete zahradu, stačí vám balkon, terasa. Co je třeba nakoupit na pěstování rajčat? V našem seriálu vás budeme seznamovat s tím, jak si poradit jako začátečník.

Pěstujeme rajčata

I když máme zahradu, často pěstujeme rajčata v nádobách, není tedy důvod nevyzkoušet tuto zeleninu, i když bydlíme v bytovce. Hodí se balkon a nejlépe se rajčatům bude dařit u slunečné stěny, kde mohou být navíc chráněna stříškou, aby na ně nepršelo. 

Rajčata milují teplo a zkušení zahrádkáři říkají, že se mají rostlinky dávat na venkovní stanoviště až po svátcích tzv. tří ledových mužů. Pankrác, Servác a Bonifác, zvaní jako "ledoví muži" nebo "tři zmrzlí", mají  svátek 12., 13. a 14. května. Dříve totiž v této době bývaly ranní mrazíky, které mohly rostlinky poškodit. Ať už se rozhodneme dát rajčata ven kdykoliv, je potřeba sledovat předpovědi, abychom o ně nepřišli.

Než dáme sazeničky do nádoby a ven, postupně je otužujeme (větráním, vynášením ven na kratší dobu). Pozor aby jim během postupného zvykání sluníčko nepopálilo listy. Kromě vhodného místa a dostatku vláhy potřebujeme na pěstování i vhodné sazeničky, zeminu, nádobu, hnojivo a případně tyčky.

Vhodné sazeničky rajčat

Mezi základní druhy rajčat patří keříčková, balkonová a tyčková. Pokud máme k dispozici málo prostoru, hodí se obzvlášť keříčková a balkonová (ta mohou být i převislá). Obvykle nejsou zapotřebí podpůrné tyče a konstrukce. Tyto rostlinky mívají menší plody. Keříčková rajčata mají kratší vegetační dobu. Na plody se pak můžeme těšit dříve než u tyčkové varianty. U keříčkové odrůdy nevyštipujeme boční výhony jako v případě tyčkových.

Protože je letos příroda o trochu napřed, místo předpěstování rajčat je lepší sazeničky koupit. Sazeničky rajčat můžeme sehnat v obchodech už zhruba za 12-20 korun.

Nádoba na pěstování rajčat

Aby se rajčatům dobře dařilo, potřebujeme správnou nádobu. Vhodný je květináč, ideálně samozavlažovací, ze kterého si rostlina průběžně bere potřebnou vláhu. Pokud chceme zasadit jednu rostlinu, bude nám stačit nádoba o velikosti 35 x 35 cm. Na dvě rostliny bude zapotřebí nádoba o velikosti 50 x 50 cm. Obojí se týká tyčkových a keříčkových rajčat. Čím větší a hlubší nádoba bude, tím lépe. Nádoby bývají s plným dnem. Není třeba mít strach, že rajčata přelijeme. Denně je v průměru potřeba zhruba litr vody. 

Balkonová rajčata mohou být zasazena i do truhlíků a menších nádob s hloubkou 15–20 cm. Na balkon si můžeme pořídit i převislá rajčata, která dáváme do závěsných nádob o hloubce 15-20 cm. 

Rajčata se dají pěstovat i v silném igelitovém pytli, ve vědru, a dalších nádobách odpovídajících rozměrů. Nádoby jsou ideální barevné. Je třeba dát pozor na to, že nevhodné jsou černé a průhledné materiály, protože by se mohly přehřívat kořeny. Samozavlažovací nádoby jsou ale nejvhodnější.

Nejmenší samozavlažovací květináč 25 x 25 je možné koupit už od 100 Kč. 

Zemina na rajčata

Sazenice vkládáme do nového substrátu, abychom jim zajistili dostatek živin a budou i tak chráněnější před chorobami. Vhodným substrátem je ten pro plodovou zeleninu, vhodný je i zahradnický substrát, obohacený o kompost. Na dno ale můžeme dát i lopatku dřevěného popelu, variantou je i posekaná tráva.

Dvacetilitrový substrát na rajčata je možné pořídit za 55 Kč. 

Hnojení rajčat

První hnojivo na rajčata bychom měli využít do týdne po zasazení. Na hnojení rajčat jsou ideální přidávat speciální hnojiva. Tradiční jsou třeba slepičince. Nakoupit je můžeme v tekuté podobě. Rajčata hnojíme zhruba dvakrát za měsíc podle toho, jak máme výživnou půdu.

1 kg organominerálního hnojiva stojí necelých 80 Kč. 

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Tyčky na uchycení rajčat

Pokud máme k dispozici větší prostor a rozhodneme se pro pěstování tyčkových rajčat, hodí se podpůrné systémy. Využijeme kovové či bambusové tyčky. Variantou jsou i dřevěné tyčky. Podpůrné tyčky dáváme už při sázení rajčat. Tyčková rajčata postupně zaštipujeme, ale o tom zase v některém z příštích dílů seriálu.

Tyčka o výšce 180 cm stojí asi okolo 90 Kč. Variantou je také pevnější klacek z lesa.

A kolik zhruba stojí startovací sada na pěstování jedné sazeničky rajčat? Je třeba počítat asi s 337 Kč

Zdroje informací:
permazahrada.cz: Pěstování rajčat na balkoně
nkz.cz: Vše, co byste měli vědět o rajčatech
semena.cz: Rajčata

Náš tip: Z rajčat si můžeme připravit řadu pokrmů. Jedním z nich jsou míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více