Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
9. 5. 2024 Rozhovory a reportáže
Blog Kuchařka pro dceru po 10 letech končí. Jana Florentýna Pišová (dříve Zatloukalová) oznámila, že ze zdravotních důvodů už dál o jídle psát nebude. Já jsem tuhle zprávu objevila předevčírem, článek na webu jsem si přečetla včera. A málem jsem to obrečela. Nejen proto, že Florentýnu, neboli Flo, dlouho sleduji, ale protože nás ještě něco spojuje. Jen Flo o tom neví... Tak jsem se rozhodla napsat jí otevřený dopis.
Otevřený dopis pro Flo
Milá Flo,
nevím přesně, kdy jsem tě začala sledovat, ale je to tak dlouho, že si tě dokonce pamatuju ještě takovou, jako jsi na úvodní fotce našeho článku, i když máš už dlouho vlasy v tónech fialky a jsi i díky tomu nezaměnitelná.
Podle tvých propracovaných návodů dělám mimo jiné vejce do skla, lečo par excellence nebo hummus. Všechny recepty fungují dokonale a i to je důvod, proč jsem se na tvé stránky vždycky ráda vracela.
Pro tu jistotu, že ty to budeš mít správně. Nevadí mi dlouhé recepty, mám ráda dokonale propracované postupy a baví mě o jídle přemýšlet. A to všechno jsem u tebe vždycky nacházela.
Doma mám jen jednu z tvých kuchařských knih, a to Hovory s řezníkem. Knížka je už trochu upatlaná, to se na mě, prosím, nezlob, já vím, že to vepřové v mrkvi, petrželové brambory nebo jarní kuřátka pečená naplocho bych dávno měla umět zpaměti. Dělala jsem to přece tolikrát!
Ale stejně jako i u jiných tvých receptů, raději se tam vždycky znova alespoň mrknu. Ve věnování na první stránce "hovorů" je napsáno, že nejlepší recept je hlad. A ten já teď budu asi mít. Po tvém psaní o jídle, po tvých receptech (i když to škrábání paprik do leča je teda mor) a po té jistotě, která mě vracela na Kuchařku pro dceru jako domů.
Je mi líto, co tě potkalo. Tak trochu to znám. Ale opravdu jen trochu. Naší dceři Aničce zjistili celiakii před dvěma lety. Před pár měsíci jsem o tom, na webu Toprecepty.cz, začala psát mikro blog. Bez lepku žijeme doma skoro pořád skoro všichni už skoro dva roky. Pořád se učíme, ale zvykli jsme si.
Nemáme to tak svízelné jako ty, naše Áňa, na rozdíl od tebe, může mléčné výrobky, nemá zanedbané astma a její prací není psát o jídle, je to zatím školačka. Tím se ledacos zjednodušuje. A víš co? Některá jídla i pro ni vařím pořád podle tebe. Třeba to lečo nebo jarní kuřátka s vůní česneku a citronu. Já vím, že receptů je všude spousta, ostatně i na webu, kde pracuji, jich máme doslova desetitisíce.
Ale kuchařek jako jsi ty moc není. Tak tě chci jen poprosit, pokud to aspoň trochu jde - nepřestávej psát. A kdybys někdy hledala důvod, vzpomeň si na nás. Dvě holky v Řevnicích na tvé recepty nikdy nepřestanou čekat.
S láskou,
Hanka
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Slavíme MDŽ: Recepty, které muži hravě zvládnou a potěší jimi své drahé polovičky
Už od roku 1908 patří 8. březen ženám a ocenění a… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Lotus sušenky jsou skvělým základem moučníků. Poradíme, jak z nich připravit rychlý sušenkový řez
Lotus sušenky si získaly velkou oblibu. Protože jsou trvanlivé, vyplatí se nakoupit několik balení do zásoby, když jsou zrovna v akci. Navíc je pak… Číst více
7 kroků k dokonalému tatarskému bifteku: Tuto delikatesu z hovězí svíčkové si zamilujete
Tatarák připravujeme z nejkvalitnější hovězí svíčkové. Nejčastěji se servíruje jako předkrm, večeře, nebo je oblíbenou součástí rautu. Jeho typické… Číst více
Jahody patří k létu a nepečené dezerty k jahodám. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty
Není potřeba nic složitého vymýšlet, stačí sáhnout po osvědčených receptech a přesně takové jsme pro vás vybrali. Všechny vybrané recepty obsahují… Číst více
Báječné recepty z tvarohu: Můžeme ho použít do dezertů i do pomazánek
Tvaroh je velmi lehce stravitelný a báječně se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vybírat můžeme z několika variant - od nízkotučných až po plnotučné… Číst více
Jak připravit jahody se šlehačkou? Legendární dezert báječně osvěží
Sezóna jahod je v plném proudu - připravit s nimi můžeme velké množství více či méně pracných dezertů, a přesto, že jsou jahody se šlehačkou velmi… Číst více
16 receptů na nepečené dezerty: Tyto úžasné dobroty s úspěchem připraví i nezkušení
"Tvoření" nepečených dezertů je vlastně zábavné, stačí si dopředu připravit několik surovin a pak už jen mícháte, šleháte a vrstvíte. Na závěr ještě… Číst více
Lotus tiramisu do skleničky: Tato jednoduchá a rychlá dobrota vás naprosto okouzlí
Tiramisu je tradiční italský dezert, na jehož báječné chuti se podílí sýr mascarpone, cukrářské piškoty namáčené v kávě a likér Amaretto. To vše je… Číst více
Jak připravit Míša dezert? Ochutnejte rychlou verzi receptu do skleničky
Míša řezy jsou po generace velmi oblíbený dezert, lahodná chuť krému, který je doplněný korpusem a politý čokoládou, se doslova rozplývá na jazyku.… Číst více