Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
14. 5. 2024 Vaření
Jednoduchý a rychlý. Takový je chleba ve vajíčku. Klasika mezi večeřemi. Takové "retro" jídlo udělá radost i dnes. Když nechcete vymýšlet extra nápaditý pokrm, připravte si dobré obyčejné jídlo.
Proč si dát "retro" chleba
Na zdravotní přínos chleba ve vajíčku je lepší se neptat. Když si ho ale dáme jednou za čas, ručičku na váze to nezlomí. Jednoduché jídlo ze surovin, které běžně míváme doma, se někdy hodí. Třeba před výplatou, kdy je spíž téměř prázdná a lednice na tom není o mnoho lépe. Navíc ho kompletně zvládneme připravit až po naservírování na talíř do 20 minut. Skvělá obyčejná večeře po náročném dni.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na výborný chleba ve vajíčku
- Správně starý chléb. Právě stáří chlebu je důležitým faktorem, aby byl vynikající. Pokud jsme zapomněli nakoupit a máme už jen dva dny starý chleba, je to tak akorát.
- Pokud máme velké krajíce chleba, je lepší je rozkrojit na půlky, lépe se nám budou obalovat ve vajíčku.
- Chléb obalujeme v rozšlehaném vajíčku, které je ochucené o sůl, případně pepř. Po obalení ho necháme mírně odkapat.
- Smažíme ve vrstvičce horkého oleje (nesmí se z něj kouřit) z obou stran.
- Pokud v téměř prázdné lednici najdeme i plátek sýru, dáme ho na chleba v momentu, kdy je jedna strana osmažená a chléb jsme právě otočili.
- Pokud bychom chtěli trochu oleje z osmaženého chlebu odsát, přitiskneme ho do papírové utěrky.
- Hotový chléb můžeme potřít kečupem nebo hořčicí. Na to se obvykle dávají kolečka cibule a plátky kyselé okurky. Výborné jsou i plátky ředkvičky.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Chleba ve vajíčku
Na čtyři porce budete potřebovat: 4 plátky tvrdšího chleba, 4 vajíčka, olej, sůl, cibulku nakrájenou na kolečka, kečup a kyselou okurku na oblohu.
Jak na to? Vajíčka dejte do hlubokého talíře, osolte je a důkladně rozšlehejte. Krajíce chleba namáčejte v rozkvedlaných vejcích.
Na pánev nalijte vrstvu oleje, rozpalte ji a namočený chléb v něm osmažte z obou stran. Hotový plátek vyndejte, nakapejte na něj kečup, obložte cibulí a přidejte kyselou okurku.
Náš tip: Připravte si chleba ve vajíčku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šumavská topinka podle Pepy Nemravy: S česnekem a krémovými vejci je dokonalá, radí účastník MasterChef Česko
Retro okénko: Sýrové smaženky přijdou k chuti i dnes. Aby byly křupavé, je důležité použít správné množství strouhanky
Velký test pražských jídelen: Na Žižkově je k mání skvělý řízek s bramborami za 120 Kč, nezklamala ani Havelská koruna
Přečtěte si Zobrazit více
Halušky se zelím: Základem je výběr správných brambor i mouky a jejich poměr, dušené zelí dodá nový rozměr chuti
Vyzkoušeli jsme za vás: 6 triků, které mají zabránit slzám při krájení cibule. Pomáhá víc chleba nebo mrazák?
K pečenému masu jsou oblíbenou přílohou chlupaté knedlíky. Jsou rychlé a jednoduché, ale jejich příprava má svá pravidla